Tak właściwie odnośnie testów... To wiadomo coś odnośnie tej prodecury? Jakie testy zostaną dokłądnie wykonane? Istnieją jakieś odpowiedniki błędów C1/C2 na płytach
CD i PIE/PIF na
DVD? Ten napęd je zwraca? Istnieje jakieś oprogramowanie umożliwiające wykonanie takiego testu? Jeśli nie, to na podstawie jakich kryteriów zostanie przeprowadzony test jakości zapisu?
Sam jestem ciekaw pierwszego w Polsce testu nagrywarki z niebieskim laserem, chociaż to na razie tylko ciekawostka - ceny napędu i nośników są zdecydowanie za drogie, żeby przeciętny użytkownik mógł się skusić.

Poza tym to dopiero raczkująca technologie, trzeba poczekać na koniec wojny formatów, żeby przypadkiem nie kupić czegoś, co niedługo będzie anachronizmem.
Jeśli chodzi o płyty
CD-R, to moim zdaniem jeszcze trochę się utrzymają, a na pewno tak długo, jak w użyciu pozostanie standard
CD-Aduio. Pomimo zwiększonego obrotu muzką w sklepach internetowych nie sądzę, żeby muzyka na klrążkach szybko poszła do lamusa. Myślę, że płyty
CD będą produkowane jeszcze długo, może już nie na tak masową skalę, może będzie się to wiązało z nieco większą ceną, ale myślę, że producenci nie zrezygnują z ich wytwarzania przez jakiś czas.