Zobacz wyniki ankiety: Który format zdominuje rynek napędów optycznych?

Głosujących
26. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Blu-rayDisc

20 76.92%
  • HD DVD

5 19.23%
  • Będzie po równo

1 3.85%
+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Temat: 3… 2… 1… Start

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie 3… 2… 1… Start

Po dość długim czasie wreszcie stworzyliśmy nowy dział, jakim jest Blu-rayDisc i HD DVD. W nim będziemy wymieniać się doświadczeniami, tych dwóch konkurencyjnych formatów. W tej chwili dostępne są napędy obsługujące tylko jeden format, ale w przeciągu (może) roku, ktoś już pochwali się napędem typu Combo (czyli wszystko w jednym). Jeżeli chcecie więcej dowiedzieć się o tych formatach, to zapraszam do odwiedzenia tych artykułów - pierwszy i drugi
    Zachęcam również do wzięcia udziału w ankiecie, gdzie możecie głosować na format, który Waszym zdaniem przyciągnie większą ilość użytkowników. Zapraszamy.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Plutonowy Atlantis ma szanse

Domyślnie

Moim zdaniem przyszłość należy do HD DVD mimo wszystko, nawet mniejsza niż w technologii Blue Ray pojemność nie powinna stanąć na przeszkodzie - 30 GB na dysku dwuwarstwowym jest w zupełności wystarczającą pojemnością, by cieszyć się piękną jakością obrazu i dźwięku. Poza tym słyszałem, że możliwe jest stworzenie dysku hybrydowego, zawierającego zarówno zapis w standardzie DVD jak i HD, a więc kompatybilnego wstecz... Nie wspomnę już o tym fakcie, że sam skrót DVD głeboko zakorzenił się we współczesnej kulturze i potocznym języku, czego nie można powiedzieć o BD. Moim zdaniem to wielki psychologiczny atut - ludzie będą kupować to, co jest bliskie temu, co już znają.

I wreszcie najważniejsze - w przypadku HD DVD warstwa ochronna jest taka jak w DVD, czyli 0,6 mm. Obiło mi się o uszy, że płytki BD mają tylko 0,1 mm! Co prawda nigdy nie miałem jeszcze okazji zobaczyć takiego nośnika na własne oczy, ale jeśli to prawda, to przynajmniej jeśli o mnie chodzi to całkowicie przesądza sprawę. Wystarczy przecież nieco głębsza ryska, zwłaszcza przy takiej gęstości zapisu. O ile już od dawna mówię, że płyty powinny być zamknięte w kasetkach, jak dyskietki, ZIPy, czy MO, to tutaj staje się nieomal koniecznością! Przecież ludzie to ignorancji - nie mają pojęcia o technice z którą mają do czynienia (w większości przypadków) - będą dotykać spodu płyty pacami, rysować ją i narażać na inne uszkodzenia. Moim zdaniem to tak, jakby sprzedawać same szpule z tasiemkami VHS bez kasety czy magnetyczny krążek z dyskietki - jakaś paranoja... Zwłaszcza pry takiej warstwie ochronnej...

Istnieje oczywiście możliwość, że pojawią się jakieś dwusystemowe nagrywarki i nie miałbym nic przeciwko takiemu rozwiązaniu, tyle tylko, że to już nie będzie tak prosta sprawa jak z "plusami" i "minusami" w przypadku DVD. W każdym razie ja "kibicuje" technologii HD DVD i (przynajmniej na początku) wolałbym nagrywać na nich właśnie. Chociaż do tego czasu jeszcze sporo czasu upłynie.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Kiedyś byłem za HD, ale teraz przyszłość jest jasna - w postaci BD. Co chwilę słyszy się tylko o nagrywarkach BD - a o HD DVD cisza! Toshiba też zaczęła się wycofywać - chcą stworzyć uni-format.. Na pewno duży wpływ będą miały nowe filmy na BD - na razie są tylko stare remastery, ale to się pewnie niedługo zmieni. Tak samo wpływ będzie miało Sony ze swoim PS3. Nośniki i tak będą na początku bardzo drogie, więc tańsza produkcja HD DVD raczej niepozwoli wygrać, z większą pojemnością.

Starszy szeregowy Pablo1964 ma szanse Avatar Pablo1964

Domyślnie

Moim zdaniem o przyszłości nie będzie decydować przewaga techniczna lecz sprawniejsza polityka marketingowa. A to jeszcze za wcześnie osądzać. Pamiętacie walkę VHS vs Beta vs V2000 ? Zwyciężył najmniej zaawansowany technicznie system wyłącznie dzięki marketingowej potyce JVC. Tak będzie i tym razem. Techniczna przewaga któregokolwiek z systemów nie ma tu żadnego znaczenia. Jest jeszcze jedna możliwość - że nikt nie zwycięży i systemy będą istniały obok siebie na rynku. Ale to najgorsze dla nas wszystkich - urządzenia multisystemowe muszą być droższe i gorsze technicznie.

Domyślnie

Mi się przypominają czasy wprowadzenia dwóch formatów DVD, tj. plusowego i minusowego. Wtedy to większość ludzi uważało, że wygra format minus, nawet ja tak uważałem. Z biegiem czasu powoli sytuacja się wyjaśniła i format konkurencyjny został lepiej przyjęty przez nagrywaczy, bo i nośniki lepiej się nagrywały i było z nimi mniej problemów związanych z odczytem. W tej chwili można przyjąć, że jest po równo, choć i tak większość nagrywarek ma problem z prawidłowym zapisem nośników DVD-R.
    Podobna sytuacja może być z formatami BD i HD. W tej chwili większość z nas stawia na BD, a w przyszłości może się okazać, że lepiej wychodzi zapis i odczyt nośników HD. Czas pokaże.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie ??

Cytat Napisał SEBAW
    Mi się przypominają czasy wprowadzenia dwóch formatów DVD, tj. plusowego i minusowego. Wtedy to większość ludzi uważało, że wygra format minus, nawet ja tak uważałem.
    Pierwsze słyszę, że "minus" miał wygrać - już sama nazwa to wykazuje A tak na poważnie, to w przypadku DVD nie były to jakieś diametralne różnice - HD i BD łączy tylko laser i nic więcej - potem są tylko różnice, poczynając od krążków, a kończąc na zapisie. Póki co przedstawiciele HD-DVD raczej cienko się promują, a nawet opóźniają premiery (Toshiba). A o BD słychać co chwilę i co najważniejsze pojawiają się nowe filmy.

Domyślnie

Nie pisałem, że "minus" ma wygrać, tylko że większość ludzi uważało, że ten format wygra. Oparłem się na ankietach.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Plutonowy Atlantis ma szanse

Domyślnie

Moim zdaniem wyjaśnienie początkowej popularności nośników DVD-R(W) jest bardzo proste i prozaiczne... Zwyczajnie ludzie byli jeszcze przyzwyczajeni do płyt CD-R i taka nazwa wydawała się prostą kontynuacją tej znanej z płyt kompaktowych, gdzie mieliśmy CD "kreseczka" R, a nie jakiś "dziwny" plus w tym miejscu.
    Wtedy też mało kto przejmował się robieniem testu po nagraniu płyty, a wielu wyznawało zasadę, że płyta zweryfikowana, to płyta dobrze nagrana...

Z tego samego powodu obecnie mimo wszystko standard HD DVD ma mimo wszystko pewną przewagę - człon "DVD" w nazwie - coś co ludzie dobrze znają i co jest jasno kojarzone z przemysłem filmowym...
    Ostatnio edytowane przez Atlantis ; 20.Jul.2006 o 15:39

Domyślnie

Nie to nie tak było DVD+RW po prostu miało problemy z wejściem na rynek, ze względów technicznych, bo nie można było rozwiązać parę problemów.. Wtedy wyskoczył nagle Pioneer ze swoim DVD-R/W, wyprzedzając alians + aż o pół roku. A co do podobieństw z CD-RW to właśnie bliższe temu standardowi jest właśnie plus, gdyż wykorzystuje także adresowanie falowe (rowki pofalowane wysoką częstotliowścią - przyp. 32T) podczas gdy DVD-RW stosuje niskofalowe (186 T - tak samo DVD-RAM). Minus po prostu był (jest) technicznie słabszy i to nie tylko ze względu na brak obsługi multisesji, ale także przegrywa jeśli chodzi o zapis pakietowy, ze względu na gorszą precyzję bloków danych, przez co ewentualna zmiana wymaga modyfikacji większej ilości danych.

Domyślnie

Ja przychylam się do odpowiedzi Atlantis i na 100% tak było. Anabolo ty piszesz rzeczy techniczne, a kto przedtem zwracał na to uwagę - prawnie nikt. Większość ludzi głosowało na format 'minus' bo myśleli, że jest to kontynuacja płyt cd-r/rw, a format 'plus' był uważany za coś nowego.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Już trochę czasu minęło od rozpoczęcia ankiety. Przez ten czas większość głosowało na format BD (ja również).
    Czy na dzień dzisiejszy dalej uważacie, że format, na który oddaliście głos będzie najpopularniejszy? Ja mówię, że TAK, ale czas pokaże...
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

A ja nic jeszcze nie mówię. Nie widać jeszcze zdecydowanych kampanii marketingowych. Sądzę, że różnica pomiędzy systemami jest na tyle istotna, że firmy wspierające skoncentrują się na próbie zniszczenia konkurencyjnego systemu. Czas pokaże efekty. Skądinąd wydaje mi się, że jest to podejście słuszne, gdyż sprzęt multisystemowy kosztowałby sporo kasy i lepiej będzie dla wszystkich, jeżeli jeden z formatów osiągnie zdecydowaną przewagę (jak kiedyś VHS nad Betą i V2000).

Domyślnie

No najlepiej byłoby gdy istniał tylko jeden format, ale tak nie jest. Koszt napędów Combo będzie przy starcie bardzo duży, a cena wyjściowa ogromna.
    Na dzień dzisiejszy BD wyprzedza HD. Widać to po ilości wypuszczanego sprzętu oraz nagłośnienia tego formatu, tj. BD. Zobaczymy jak sytuacja będzie się przedstawiały za rok.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

dysk holograficzny
    ale jeśli mam wybierać spomiędzy HD-DVD i Blu-ray to zdecydowanie Blu-ray, ale i tak holograficzny

Domyślnie

Dyski holograficzne to jeszcze przyszłość. Nawet nie wiadomo, czy ludzie, tzn. MY, go zaakceptujemy. Żeby sytuacja się nie powtórzyła, tak jak to miało miejsce z formatem DVD-RAM.
    Ja nadal podtrzymuję swoją wybór - format BD wygra.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Bard Kwad_rat ma szanse Avatar Kwad_rat

Domyślnie

Jak na razie trudno mi jest powiedzieć. Jakoś słabo słychać kampanię marketingową zarówno BD jak i HD DVD. Co prawda Sony wciąż chwali się, że PS3 ma wbudowany odtwarzacz BD, co wydaje się, że może dawać pewną przewagę temu formatowi, jednak nie jest ona nie do odrobienia. Moim zdaniem wszystko zależy od tego, płyty jakiego formatu będą... trwalsze. DVD było przecież już dość kapryśne jeżeli chodzi o zarysowania. Mała rysa i ośnik zniszczony. A prawda jest taka, że po cichu kibicuję, HD DVD by Sony dostało trochę po nosie (i żeby ich "najtańszemu odtwarzaczowi BD" też się dostało ).

Domyślnie

Ostatnie informacje potwierdzają, że format HD DVD upada, a BD wspina się do góry. Również w naszej ankiecie wygrywa BD. Na rynku powstaje teraz mnóstwo rzeczy związanych z niebieskim laserem, a HD DVD... no cóż, w walce wygrywa tylko jeden*.

* W przypadku DVD-R/RW i DVD+R/RW w walce nikt nie wygrał. Obydwa formaty zostały zaakceptowane przez użytkowników. Czyli w walce nie zawsze jest jeden zwycięzca.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Ostatnie informacje potwierdzają, że format HD DVD upada, a BD wspina się do góry. Również w naszej ankiecie wygrywa BD. Na rynku powstaje teraz mnóstwo rzeczy związanych z niebieskim laserem, a HD DVD... no cóż, w walce wygrywa tylko jeden*.
    Ciekawie się wyraziłeś . O wycofaniu się Toshiby z kontynuacji prac nad HD-DVD wiadomo już od 2 tygodni. Ogólnie jestem za unifikacją jednego standardu. Co? Znów widzę te idiotyczne regiony? Nie no, kolejna porażka... .

Domyślnie

Nie kibicowałem Blu-ray ale uważam, że dobrze się stało, że wyłonił się jeden zwycięzca. Szkoda tylko, ze pociągnęło to za sobą natychmiastowy wzrost cen urządzeń blu-ray.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia