Od pewnego czasu sie zastanawiam jak skonfigurowac program do nagrywania lub jakiego uzyc , aby nie bylo ciszy po kazdym kawalku na plycie , tzn zeby szła jako całość muzyczna![]()
Od pewnego czasu sie zastanawiam jak skonfigurowac program do nagrywania lub jakiego uzyc , aby nie bylo ciszy po kazdym kawalku na plycie , tzn zeby szła jako całość muzyczna![]()
Jeżeli chodzi tutaj o 2 sek. które występują między utworami podczas słuchania, to:
>>>Dla Nero Burnin Rom:
Aby zlikwidować 2 sekundy między ścieżkami audio, które występują po nagraniu nośnika w programie NERO Burning Rom należy (po przeniesieniu do okna) zaznaczyć utwory, ale nie uwzględniając pierwszego. Następnie wybieramy Właściwości... (zaznaczonych utworków) > Przerwy między ścieżkami: > (zmieniamy) na 0 > OK Po tej operacji odstęp między utworami powinien wynosić 0 sekund.
>>>Dla Nero Express:
Aby zlikwidować 2 sekundy między ścieżkami audio, które występują po nagraniu nośnika w programie NERO Express należy w oknie Moje Audio CD po prawej stronie zaznaczyć Bez przerw między ścieżkami.
PS. Jeżeli zaznaczysz wszystkie utwory i wstawisz im 0 sekund, to podczas nagrywania wyskoczy komunikat i w nim dajesz na OK (lub coś w podobie) i wtedy NERO sam doda 0 sekund dla pierwszego utworu.
Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 29.Mar.2005 o 12:50
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Wielkie DZIĘKI , strasznie irytują mnie ta cisza , zwłaszcza na saundtracku do Silent Hill.thx
Ok - wszystko działa tak jak napisano; próbowałem w nero burn. z zaznaczeniem wszystkich oprócz 1szej i działa, jednak słychać skok z jednego tracka na następny mimo minimalnej prędkości wypalaania... Czy pomoże wstępna zamiana plików z .mp3 na .wavBo mimo wszystko troszkę to ciągle irytuje... proszę o odp.
Z tymi skokami czy pyknieciami to jest ciezka sprawa. Po prostu plyta powinna byc rippowana do obrazu, a nie na pojedyncze sciezki.
Sprobuj w nero ustawic przerwy nie na 0 sekund tylko na 0 ramek, powinno byc troche lepiej.
Sprobuj tez pobawic sie z feurio, ale on chyba dawno nie byl aktualizowany i bedzie mial problemy z nowymi nagrywarkami.
Pozdrawiam/ Grzeniu
Gdy nastawi się na 0 sekund i przestawi na rami to automatycznie jest 0. Więc to nie pomoże. Wydaje mi się, że problem leży od strony utworków w formacie MP3.
Można jeszcze w inny sposób to naprawić. Jak przeniesiesz wszystkie utworki do lewego okna i wstawisz wszędzie 0 sek. ciczy i zaakceptujesz, to teraz dajesz na jakiś utworek prawym myszki i wybierasz Właściwości. Następnie przechodzisz do zakładki "Indeksy, granice, podział" i tam możesz sobie uciąć utworek w dowolnym miejscu, bądź też zmniejszyć głośność na końcu. Dzięku temu usuniesz te dziwne trzaski.
Tak robisz dla każdego utworku.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Z tymi przerwami dobrze radzi sobie Easy CD-DA Extractor. W zakładce Konwerter Plików Audio w "Opcjach" zaznaczasz "Usuń początkową i końcową ciszę". Następnie konwertujesz z mp3 na wav.Tak przekonwertowane pliki nagrywasz Feurio zaznaczając w opcjach żeby nie wstawiał przerw. Po nagraniu nie słychać żadnych przerw.
jest taki driver do pobrania i nowe tez chodza - a Feurio jest w stanie skrócic cisze do zaokraglonego znacznika nagrania,praktycznie nieslyszalna.Zreszta do audio to b.dobry i niedoceniany programNapisał grzeniu
Początek i koniec ścieszki nie pasują do siebie - stąd trzaski (skoki). By je zlikwidować najłatwiej w nero > w panelu audio > zaznaczyć wszystkie ścieżki ( oprócz pierwszej ) > kliknąć prawym „properties” > ustawić pause na 0 (jak już pisano) > i ustawić „cross fade with previous track” - powinno wystarczyć 1 lub dwie ramki (Frames). Operacji nie trzeba wykonywać dla wszystkich ścieżek - można tylko dla tych, między którymi są trzaski.Napisał ksysiooo
Ale najlepiej to nagrywać z porządnego źródła![]()
Ostatnio edytowane przez sunisa ; 11.Dec.2005 o 22:11
Być może przerwy mogą wynikać nietylko z samych złych plików, ale także poprzez zapis płyty w trybie Track-At-Once (ścieżka na raz, polega to na wyłączaniu lasera po nagraniu utworu, potem jest dopiero załączany przy następnym). Po prostu zmień metodę zapisu na Disc-At-Once (laser niejest wyłączany aż do nagrania płyty). Ponadto w tym trybie płytę audio nagrasz znacznie szybciejoraz możesz wykorzystać CD-Text oraz nadpalanie( prawie półtora minuty więcej). Ponadto używaj w miarę możliwości dla muzyki lepszych nośników oraz
nienagrywaj z prędkością wyższą od 16x.
PS. Do poniższego posta: krótki Lead Out występuje jedynie w najnowszym Nero 7, który musi być koniecznie włączony, gdyż nadpalanie kończy się błędem, nawet przy nagraniu jedynych 20 sekund nadmiarowych (przynajmniej na moim BenQ). Poza tym można eksperymentować i znaleźć maksymalną długość zapisu - z doświadczenia wiem, że błąd przy tworzeniu Lead-Out'a niepodowuje problemów z odczytem takiej płyty w sprzęcie audio - tylko co ważne - utwór musi być zapisany jeszcze na obszarze na którym jest to możliwe: mój Rekord wyniósł 81:38. Błąd jedynie na Lead-Out (powyższa sztuczka może być stosowana także przy nagrywaniu Video-CD (stacjonarne DVD czytają także bez problemu).
Ostatnio edytowane przez anabolo ; 19.Dec.2005 o 15:42
Ja jeszcze dodam, że warto w preferencjach NERO zaznaczyć w zakładce 'ust. zaawansowane' Włącz tworzenie krótkiego obszaru Lead-Out a zyska się do 12MB więcej.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Tak się zastanawiałem, czy są jakieś skutki uboczne? Czy zawsze warto stosować krótszy Lead-Out?Napisał SEBAW
Pozdrawiam
Iwo
Na dzień dzisiejszy nie spotkano się ze skutkami ubocznymi.Napisał Iwo_
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Dla audio i viedo cd można spokojnie (dla przypomnienia podam tylko, że znacznik Lead-out to nic innego jak znacznik końca danych (a w przypadku viedo cd i audio jest tylko dla formalności). Inaczej ma się ze zwykłymi krążkami z danymi - tu po prostu musi być, bo jak nieto płyta się nieodczytaAle z powodzeniem można także stosować nadpalanie w przypadku CD - jedynie stare napędy mogą mieć problem z ich odczytem. A tak nawiasem mówiąc to overburning polega właśnie na skróceniu znacznika lead-out - tylko w NERO 7 ustawienia czasu nadpalania służą tylko do wypalania płyt o zwiększonej pojemności -a właśnie ten krótki lead-out odpowiada za nieprzepisowe nagranie znacznika.
bardzo ładnie opisane Sebaw ale jak to się ma do przerw między mp3 , podałeś przykłady do audio , jeśli możesz to podaj też jak zrobić to z mp3 , nero expres odpada , już sprawdziłem , ale ciekawe że nie mam nero burnin rom , ostatnia aktualizacja nero 6.6.0.18 , może inny program?Napisał SEBAW
![]()
pozdro![]()
Ale Tobie chodzi o tworzenie płyty audio z plików Mp3? Jak tak, to w mojej powyższej wypowiedzi masz wszystko opisane.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
problem polega na tym że mam pliki mp3 tzn. płyta Jeana Michaela Jarra zdojona z netu ale ktoś podzielił ją na oddzielne utwory , więc występują przerwy między utworami które chciałbym usunąć , nie chcę zmieniać plików mp3 na audio ponieważ na cd-ku mam kilka płyt J.M.Jarra i słucham muzy w samochodzie na soniaczku z mp3 no i troche denerwują mnie te przerwy , jeśli masz jakiś pomysł jak je usunąć to oczekuję propozycji, jak nie nero to może inny program?
pozdro![]()
Ostatnio edytowane przez asterix ; 11.Jan.2006 o 20:51
jeszcze jedna sprawa , utwory o których mowa j.w. są nagrane troszkę za cicho, czy jest możliwość aby nagrać te kawałki żeby były głośniejsze , normalnie jak słucham muzy na soniaczku ( x-plod ) skala głosu jest ustawiona na 10 i jest jak dla mnie odpowiednia , te kawałki z Jarrem muszę ustawić co najmniej na 15-17
aby dosyć wyraźnie słyszeć ,jak w tym ustawieniu przełączam na radio to mało mi głośniki nie wyskoczą
, muszę zniżać do 7-8 i tak w kółko , denerwujące jest to na dłuższą metę
, więc jeśli masz jakiś pomysł co można zrobić w tej kwestii to chętnie skożystam
pozdro![]()
W pakiecie Nero znajduje się program Nero WaveEditor - za jego pomocą można dokonać skromnej obróbki plików dźwiękowych. Po prostu otwórz w nim dany plik mp3, po jego załadowaniu zobaczysz widmo dźwięku, zaznacz na początku i na końcu miejsca gdzie niema żadnej wartości - brak fali. Uprzednio powiększ widok widma, na standarowym może być pzornie brak syganłu (niewidoczne wychylenie widma-cichy dźwięk). Potem zwyczajnie wykasuj te momenty i zapisz plik. Co do niskiego poziomu głosności użyj normalizacji - też w tym programie. Co do wyboru parametrów normalizacji trzeba poekepsrymentować, bo czasami można przedobrzyć. Być może są jakieś automaty do usuwania ciszy, jednak nigdy niepotrzebowałem takich narzędzi.
PS. A tak nawiasem mówiąc, to pewnie materiał ten jest i tak słabej jakości, jeśli ktoś go tak źle zrippował, a w przypadku Jarre'a to niewybaczalne..
tu się zgadzam w 100 % , Jarre to klasyka i nie powinno się tego bezcześcić , a propo nero wave editor to nie widzę tej opcji w aplikacjach , nie wiem co jest grane z tym nero 6.6.0.18 , zaczynam wątpić czy coś do się z tym zrobić , jakby co to czekam na odpowiedźNapisał anabolo
pozdro
Niepamiętam już jak to było z Nero 6.6 (uzywam 7 UltraW siudemce opcja Normalize znajduje się w menu Volume. W każdym bądź razie jest na pewno, bo WaveEditora z Nero używam od wersji 5.5 i już w tamtej była normalizacja. Sprawdziłem specjalnie - doinsalowalem sobie 6.6.0.8a i opcja Normalize jest w tym samym miejscu co w 6. Moze masz wersje OEM Nero.
Ostatnio edytowane przez anabolo ; 12.Jan.2006 o 22:38
hmmm zrobiłem kilka zrzutów z mojego nero , niestety nie widzę opcji które opisujesz Anabolo , wersja którą posiadam to oem suite ale nie wiem czym się może różnić od box-a , a jeśli już to dlaczego nie można pobrać rozszeżeń dla tej wersji?
To co posiadasz to jest wersja OEM - niema w niej WaveEditor ani SoundTrax. Zalatw sobie pelna wersje - skad to chyba niemusze tlumaczyc.
z tym nie powinno być problemu , jak już się uporam z aktualizacją to poćwicze z tymi przerwami i dam znać
pozdro
niestety nero nie ma opcji dla mp3 aby usunąć przerwy między utworami, nie mam zielonego pojęcia jak się pozbyć tych przerw
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)