+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: przerw między utworami nie widzi

Szeregowy margerita.c ma szanse

Domyślnie przerw między utworami nie widzi

po nagraniu (nero Express, Lite - on 52x32x52) płyty audio odtwarzacz nie radzi sobie ze znajdowaniem przerw między utworami. Zadaję mu np. znajdź 7 - czeka kilka - kilkanaście sekund albo nie rusza wcale
    Dlaczego? jak zaradzićp.s. płyty nagrywane gdzie indziej - znajduje zadany utwór bez problemu

$peculaNT
    Gość

Domyślnie

1.Nagrywaj wolniej . Ja palę audio z prędkością 4x ( mam czas )
    2.Zmień nośnik ( każda spawarka "lubi" określone marki płyt ) . Polecałbym coś bardziej "markowego" .

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Trochę kolega pospieszył się z odpowiedzią.
    Taki objaw, który wystepuje u Ciebie może być związany z nie dobraniem odpowiednij metody zapisu dla ścieżek audio. Należy wybierać zawsze metodę Disc-At-Once (DAO), aby uniknąć tego problemy. Niektóre starsze odtwarzacze nie radzą sobie jeszcze z płytami, które są nie "zamknięte", więc wystarczy zaznaczyć ptaszka przy tej pozycji.
    Napisz czy to pomogło.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

$peculaNT
    Gość

Domyślnie

DAO od TAO różni się tym , że przy paleniu w TAO nagrywarka po każdej ścieżce na b.krótki moment zatrzymuje pracę lasera . I może to objawiać się słyszalnym trzaskiem pomiędzy trackami na niektórych odtwarzaczach . W takim układzie przerwy byłyby aż nadto wyraźne Dlatego też zaleca się palenie płyt w formacie CD-DA w trybie DAO , szczególnie byłoby nieprzyjemnie słuchać płyt koncertowych nagranych "ciurkiem" i palonych w trybie TAO . Ponad 90% problemów z płytami audio dotyczy płyt palonych zbyt szybko ( "no bo w końcu mam płyty 52x i na nagrywarce jest napisane 52x ! " - jak twierdzą co niektórzy ) . Mój odtwarzacz ma baaaardzo dużo latek i nie ma problemów z odczytem niezamkniętych płyt , odtwarzacze moich znajomch też nie są nowe i tam problemów też nie ma . Ogólnie rzecz biorąc nie poleciłbym nikomu zakupu "litka" czy "lg" , ale skoro już jest to jakoś trzeba sobie radzić ... . Płyty palone z dużą prędkością zawsze będą stanowić problem na większości odtwarzaczy ( po prostu są "płytko" palone), nie wspomnę już o trwałości tak nagranych płyt . Albo będą wogóle nie widziane , albo pojawią się błądy w trakcie odtwarzania . Zawsze będzie na nich więcej błędów ( tych powstałych podczas wypalania jak i tych powstałych podczas odczytu ) i podwójne Reed-Solomon może sobie z tym nie poradzić . No przecież @margerita.c nie ma domowej "produkcji" płyt , więc te kilka minut jej nie zbawi
    Jest tu za dużo niewiadomych ; nośnik , prędkość wypalania , tryb , materiał który chcemy wypalić ( nie wiem czy są to pliki .wav czy .mp3 , a przy mp3 lepiej nagrywać wolniej - kwestia obciążenia CPU przez proces dekodowania ) . Za dużo tu niewiadomych ... . Ale jedno mozna zawsze polecić przy audio : palimy WOLNIEJ

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Trochę będę wścipski.
    Co Twoim zdaniem znaczy "po prostu są "płytko" palone". Spotkałem się z wieloma wypowiedziami na ten temat, ale różnie to ludzie interpretują.
    Ja używałem do palenia audio napędu LiteON LTR 52327S i nie miałem NIGDY problemu z odtworzeniem takich płytek w wieżach lub innych napędach. Do nagrywania wybierałem prędkość z przedziału 12-16x, ale przeważnie paliłem 16X wybierając przy tym metodę DAO i zamykałem zawsze CD.
    A może problem nie leży od strony nagrywarki, ale od strony nośnika lub samego odtwarzacza? Ja się nie dziwie, że stare odtwarzacze mają problem z odczytem płyt CD-R, gdyż ich laser nie jest przygotowany do odczytu płyt wykonanych z np. ftalocyjaniny.
    Wracajac do tematu. Warto najpierw przeczytać moją pierwszą wypowiedź i pomysleć, czy do nagrywania audio "wybrałem" Disca-At-Once czy też Track-At-Once.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy margerita.c ma szanse

Domyślnie odp do "przerw między utworami nie widzi"

po zmniejszeniu prędkości do 4x skonczyły się wszystkie problemy
    thx dla $pekulaNT za porade

Sierżant hannibal lecter ma szanse Avatar hannibal lecter

Domyślnie

Cytat Napisał margerita.c
    po zmniejszeniu prędkości do 4x skonczyły się wszystkie problemy
    thx dla $pekulaNT za porade
    co nie zmienia faktu, że ja na takiej samej nagrywarce palę identycznie jak @SEBAW i jedyny kłopot jaki miałem do tej pory to gdy kolega przyniósł box Kaczmarskiego, aby mu zrobić kopie do samochodu i płyty Mint z supermarketu. koniec historii był taki, że wypaliłem mu na swoich Verbatimach i po kłopocie.
    Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą

$peculaNT
    Gość

Domyślnie

@SEBAW :
    Stare odtwarzacze nie są nieprzystosowane do odczytu płyt z ftalocjaniną . One ogólnie miewają problemy z odczytem "wypalanek" . Po prostu płyty "wypalane" w mniejszym stopniu odbijają promień lasera . O ile taki stary odtwarzacz jakoś czyta CD-R'y , to już zupełnie "wykłada się" na CD-RW ( te odbijają jeszcze mniej ) . I nie powinniśmy zwalać winy na płytki - nagrywarka z płytą powinny być oceniane razem . Nierzadko z jednej serii poszczególne egzemplarze "lubią" nośniki różnych firm . Pozostaje też kwestia partii płytek , co dostawa to płytki mogą znacznie się różnić od poprzedniej . Nie zawsze ulubiony nośnik pochodzi z tej samej fabryki i posiada te same powtarzalne cechy . Verbatimy z indyjskiej fabryki to już zupełne curiosum

Co do "płytkiego" palenia : najogólniej mówiąc chodzi o to , że czułość barwnika bywa przez producentów określana zbyt optymistycznie . Dochodzi do sytuacji , w której wypalane pity są za krótkie , albo wręcz nie są wypalane wcale . I co tu się dziwić , że w trakcie odczytu napęd musi korygować błędy powstałe podczas wypalania i trudno mu znaleźć żadane miejsce ? Ostatnimi czasy dość popularne w kręgach audiofili były 2 napędy firm : PLEXTOR i YAMAHA , które z założenia miały wypalać "wierniejsze" kopie płyt audio . Spawarka Plextor wydłużała pity o ok. 12 % zaś Yamaha miała regulację mocy lasera . W efekcie na Plextorze można było wypalić ok. 64 min. muzyki . I co ciekawe : gwarantowano wyższą jakość tak wypalanych płyt do prędkości 4-8x . Zreszą wystarczyło kiedyś wypalić kilka sesji na płytach z ciemnoniebieskim spodem przy różnych prędkościach . Na tańszych nagrywarkach poszczególne sesje różniły się stopniem odbicia światła . Czyli moc lasera nie była dostatecznie dokładnie regulowana . Na dobrych ( czyt. tych droższych ) taki efekt był dość rzadki . Nawet dzisiaj , gdy moje ulubione Verbatimki są jasnoniebieskie , zdarza się że te tańsze spawarki palą dość różnie - wyrażnie widać "pierścienie" . Jeszcze jedno : część odtwarzczy ma problemy ze znacznikami , które powstają podczas skokowej zmiany prędkości wypalania . Dlatego też nie powinno się wypalać płyty gdy podczas wypalania następują zmiany prędkości wypalania . Starsze spawarki mogą wypalać płyty z jednakową prędkością zaledwie 8x ,16x .

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia