+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 36

Temat: na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?

żółtodziób
    Gość

Exclamation na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?

Jestem tu nowy i żółtodziobem w w kwestiach komputerowych i mam pytania
    Po pierwsze:
    Jakie wypada używać nośniki, by dobrze nagrać płyty audio i cieszyć się nimi np. 20 lat bez straty jakości zapisu (pomijam uszkodzenia mechaniczne na skutek zarysowań w toku normalnego użytkowania) i czy to w ogóle jest możliwe? Chodzi mi o pliki w formie rozpakowanej typu MP3, MP3PRO, OGG, WMA, APE, FLAC, MPC ect.
    Po drugie:
    Czy można nośników CD-R używać skutecznie do skompresowanych archiwów audio, czy też nie? Chodzi mi o to, czy się da takie archiwum otworzyć (rozpakować) dajmy na to po 5-ciu, 10-ciu latach nieużywania (siedzą sobie zgrane CD-ki przez ten cały czas tylko w opakowaniu)?
    ---
    Czytałem gdzieś, że nośniki CD-R po kilku latach ulegają degradacji, po prostu się starzeją i są kłopoty z ich odczytaniem, a płyty CD-RW jeszcze bardziej są podatne na starzenie, czyli szybciej degradują się na nich zapisane bity
    Czy to prawda i jak postępować z muzą na zapisywalnym CD-ku?

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

To prawda, że nośniki się starzeją i są potem problemy z ich odczytem.
    Jeżeli chcesz, aby Twoje dane długo przetrwały na nośnikach to polecam zakup płyt Verbatim lub TDK, również Philips. To są nośniki renomowanych firm. Ja mam płyty nagrane w 1998r i chodzą do tej pory, choć nośniki z dolnej półki sprawiaja trochę problemów.
    Dalej się pytasz "Czy można nośników CD-R używać skutecznie do skompresowanych archiwów audio..." Nie wiem czy dobrze Cię rozszyfrowałem, ale Tobie chodzi o spakowanie muzyki i potem wypakowanie?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

Tak! Mam takie pliki muzyczne spakowane RAR-em lub ZIP-em na twardzielu i już mi na nim brak miejsca. W sumie, jak się takie pliki muzyczne wypakuje, w niewielkim stopniu są większe (5-10%?).
    Kupiłem okazyjnie płyty TDK CD-R 80min/700MB 52x w Carrefourze w kejku 50szt=29,90 zł (cena promo!).
    Ponoć w testach wypadły dobrze, jeśli chodzi o jakość nagrywanie (wypalania).
    Jednak cały czas mnie martwi kwestia archiwizacji muzyki na takich zwykłych nośnikach, które są tańsze od tych z napsem AUDIO, choć renomowanej firmy/marki (TDK? na pewno, VERBATIM? na pewno, SONY? na pewno).
    Czy zatem do archiwizacji spakowanych archiwów (muzycznych i niemuzyczneych) oraz archiwizacji muzy nieskompresowanej należy używac CD- R AUDIO czy też wystarczy zwykłe CD-R renomowanej marki?

Szeregowy trochim ma szanse

Domyślnie

Płyty CDR AUDIO różnią się od zwykłych CDR zwiększonym poziomem odbicia (lepsza komp. w stacjonarnych odtwarzaczach CDDA) orza innym nagłówkiem płyty (płyta jest rozpoznawana przez stacjonarne nagrywarki CD AUDIO).
    Jeżeli twój sprzęt radzi sobie ze zwykłymi CDRkami to nie zawracaj sobie głowy tymi płytami i nagrywaj na zwykłych CDR.
    Pioneer DVR-109 @A09 1.55

Domyślnie

Ja tam nie polecam używanie płyt CD-Audio bo to strata pieniedzy. To nie prawda jest, że płyty CD-Audio lepiej odbijają światło od normalnych CDR. To nie są te czasy...
    Jeżeli chcesz już pakować muzykę, to warto dodać dane naprawcze do archiwum.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

TDK twierdzi, że ich płyty audio zapewniają ponad 100 lat trwałości zapisu.
    link:
    http://www.tdk-europe.com/index.php?...s28bms3lvo8rs2
    W przypadku zwykłych nic o tym nie wspominają. Jakaś zatem różnica musi być, skoro są droższe?

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

owszem 100 lat gwarancji ale za jakie pieniądze , 300 dolców ? kogo na to stać , możesz o tym poczytać w "Angorze" nr 12 (20.03.2005) strona 33 , jest tam bardzo obszerny artykół na temat płyt cd i o ich trwałości, chętnie dołączyłbym obraz w załączniku ale jest zbyt duży plik po skanowaniu (myślę że można przejżeć Angorę w necie) , a tak ode mnie to trzymaj płyty w ciemnym miejscu ,najlepiej w pokrowcu na cd i w temp. pokojowej i będzie ok.
    pozdro

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

Sprawie sobie futeralik światłoszczelny a płyty będę trzymać w chacie (temperaturka koło 22-23 stopni zimą i niestety 23-28 latem).
    Skoro tak wszyscy chwalą Verbatima 48x 700MB/80min. Pastel z napisem made in Japan (Taiyo Yuden), jako najlepszy zakup, to zakupię te plytki w kejku.

Domyślnie

i propo nagrywania to nie rozpędzaj wypalarki na maxa , daj jej max 40x , sam nagrywałem muzę hurtowo i wiem co nieco na temat nagrywania z prędkościami które obecnie oferują producenci płyt , 52x to można w kibelek wsadzić , szkoda nagrywarki ( no chyba że ma ktoś pionową ) a tak poza tym poćwicz na różnych płytach ( TDK , Media Tech-tanie ale nie najgorsze, EMTEC,Vakoss) kilka płytek zawsze można poświęcić na wybranie najlepszej
    pozdro

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

jak kupię kejka hurtem i wyppalę hurtem, to wole te pewne verbatimy made in japan, niż te made in china lub made in india.
    poczytałem i wiem, że płyty audio nalepiej wypalać z pedkością 12-16x, ponieważ ta predkość gwarantuje najlepszy zapis. Im szybciej (32-52x) tym znacznie gorzej. Im wolniej (4-8x) też gorzej, choć tylko trochę.
    dzięki za pozdrowienia, a muzyka, ta moja jest piekna i nie ma granic.

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

Wszystko pieknie Asterix. Dotarłem do numeru Angory, ale nie bedę im płacic za dostep do archiwum numerów gazety. Jest tam taki artykuł, prawda.

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

tu masz zeskanowaną stronę z Angory , teraz możesz poczytać , sorki że na dwóch stronkach ale nie mieściła się w skanerze
    Załączone obrazki Załączone obrazki na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-skanuj0001.jpg   na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-skanuj0002.jpg  

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

Dzięki za udostepnienie artykułu. Pouczające, choć zdawałem sobie sprawę z nietwałosci barwnika. To zupełnie jak z fotografowaniem, a branża ta nie jest mi obca. Wiadomo, swiatło bardzo szkodzi substancjom organicznym i nietylko.
    Ogólnie biorąc wytwórcy płyt to banda skurwysynków, skoro klienta nabijają w butelkę. Dziwie się, ze do tej pory żadna organizacja konsumencka nie zrobiła wielkiego larum i organizacje rządowe też, że sa nabijane w butelkę podwójnie: myślą, że danych nie straca, a stracą, myśla, że kupuja produkt pełnowartościowy, a kupuja szajs. To się nadaje do nagłośnienia, a ZUS...? Widać jest tam sporo kretynów jak w wielu instytucjach rządowych. Ciepłe posadki, wysokie angaże, a w glowie sieczka albo brak umiejętności zarządzania ludźmi (= brak konsultacji z fachowcami przy przetargach na artykuły techniczne). Tak to jest, że nik nie jest omnibusem i ppodejmując wązkie decyzje wypada się konsultowac z fachowcami.

Domyślnie

Amen

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

ale w ślad za naszym prywatnym wypalaniem pozostaje jeszcze pytanie o to, jak się mają oryginalne krążki CD z muzyką? Czy też sa nagrane nietrwale w tłoczniach? Czy w tym przypadku obowiązują inne reguły i płyty sa nagrane uczciwie? Nie wiem. A ciekawi mnie ten temat. Lubie wiedzieć i mieć świadomość takich niuansów, bo czasem dzięki takiej wiedzy można conieco zaradzić problemom albo w ogóle ich uniknąć.
    P.S.
    Wydaje się, że pewnym wyjściem byłoby kupić sobie drugi dysk, też o pojemności np. 200GB za jakieś 350zł i na nim gromadzić swoje zbiory. Jak pieprznie pierwszy, to zostaną jeszcze na drugim.

Domyślnie

niezły pomysł z drugim dyskiem , a co do oryginałów to mają na pewno długą trwałość , tłoczenie płyt to zupełnie inny proces niż wypalanie , nie znam szczegółów więc się nie wypowiem w tym temacie
    jedno jest pewne , są trwalsze , niektóre nawet lekko zarysowane chodzą bez problemu
    pozdro

LITEON kowanski zero jak zero Avatar kowanski

Domyślnie

Ja proponuje Verbatim AUDIO lub Metal AZO - są takie ładne niebiesko-granatowe od spodu i chyba przetrwają wszystko
    Ps. Mam w zapasie jakieś 100 szt

Teraz wyszły podobno najtrwalsze Emtec GOLD - ale czas pokaże
    PLEXTOR PREMIUM, YAMAHA F1, NEC 2510A, PIONEER 111L, BENQ 1655

POZDRAWIAM

Domyślnie

Cytat Napisał kowanski
    Teraz wyszły podobno najtrwalsze Emtec GOLD - ale czas pokaże
    A ja tam za Emtec nie jestem. Nagrałem tego wiele sztuk z różnych partii i jestem średnio z nich zadowolony. Może i błędów mają mało, ale warstwa z nadrukiem jest średniej jakości.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

Pozostanę przy Verbatimach z napisem made in Japan. Mam wtedy nadzieję, że to Taiyo Yuden. Ciekawe, czy może też to oznaczać Mitshubishi Chemicals i na pewno made in Japan? Wiem, że Mitshubishi Chemicals robi też płyty w Chinach.

Szeregowy sunisa ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał żółtodziób
    Pozostanę przy Verbatimach z napisem made in Japan. Mam wtedy nadzieję, że to Taiyo Yuden. Ciekawe, czy może też to oznaczać Mitshubishi Chemicals i na pewno made in Japan? Wiem, że Mitshubishi Chemicals robi też płyty w Chinach.
    Sądząc po opisie z tyłu pudełka płyty Verbatim music cd-r for recording music: "Goods of UE origin" Mitshubishi Chemicals Corporation produkuje także w Europie.

Odniosę się także do wcześniej poruszonego wątku;

Ja tam nie polecam używanie płyt CD-Audio bo to strata pieniedzy. To nie prawda jest, że płyty CD-Audio lepiej odbijają światło od normalnych CDR. To nie są te czasy...
    Porównałem wspomnianą płytę Verbatim music cd-r for recording music z Verbatim Printable SUPER AZO 52x... i to są w zasadzie te same płyty, różnią się tylko znacznikiem URU - 01h zamiast 00h. Mam jednak pewną istotną uwagę - obie płyty są w tej samej cenie - 3zł/szt! (w grubych pudełkach). Natomiast Verbatimy po 1 złotówce czy 90 groszy to zupełnie inne płyty z CMC lub Moser Baer India. By być poprawny napisze, że płyty z CMC lubMoser Bear India "odbijają światło inaczej".

...i zapomniałem o meritum - na czym nagrywam audio.

Na Verbatimach z Taiyo Yuden lub Mitshubishi Chemicals - jak najbardziej
    Na verbatimach z CMS lub Moser Bear India - zdecydowanie nie

Jak ktoś lubi obrazki to dołączam skan*, info z Alcoholu 120% i wyniki z KProbe - dla Verbatim music cd-r for recording music, nagrywanych x4 i czytanej x12 i z maksymalną prędkością.

*Verbatim music bardzo ładnie wygląda i skan w pełni tego nie oddaje.
    Załączone obrazki Załączone obrazki na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-alkohol_verbatim_audio.png   na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-skan_verbatim_audio.jpg   na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-teac_x4_x12_verbatim_audio.png  

na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-teac_x4_xmax_verbatim_audio.png  
    Ostatnio edytowane przez sunisa ; 26.Dec.2005 o 13:55

Domyślnie

... oraz info z Alcoholu 120% i wyniki z KProbe dla Verbatim Printable SUPER AZO 52x nagrywanych x4 i czytanej x12 i z maksymalną prędkością..
    Załączone obrazki Załączone obrazki na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-alkoho_verbatim-super-azo-printable.png   na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-teac_x4_xmax_verbatim-super-azo-printable.png   na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-teac_x4_12_verbatim-super-azo-printable.png  

Ostatnio edytowane przez sunisa ; 26.Dec.2005 o 13:48

Domyślnie

Czytając o trwałości płyt postanowiłem przetestować swoje starsze płyty.

Ta ma około 5 lub 6 lat, a wynik w KProbe rewelacyjny:

Data/Czas testu : 2005-12-26 14:22:51
    Napęd : 1-0-0-0 SONY DVD RW DRU-710A BYX5
    Płyta : CDR (A-) , 2575755:2575755 [Unknown Manufacturer]
    Prędkość odczytu : 12x
    Zeskanowany zakres : 0:2:0 (0) - 59:14:02 (410A2h)
    C1 Maksymalnie : 10
    C1 Średnio : 0,01
    C1 Suma : 46
    C2 Maksymalnie : 0
    C2 Średnio : 0,00
    C2 Suma : 0

Na uchu - też jest wszystko w porządku, a najbardziej zadziwiające jest to kto jest producentem (CMC dla ESPERANZY)... no cóż nie ma reguł. Dodam jeszcze jedną istotną uwagę - to jest 650-ka (MB) - te płyty z reguły były lepsze niż 700-ki.
    Załączone obrazki Załączone obrazki na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-es.jpg   na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-alcohol-ex-x1x2x4x8x12.png   na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-ex-x1x2x4x8x12.png  

Domyślnie

Udało mi się kupić od dawno nie widziane Pastele z Taiyo Yuden Company Limited (skan płyty w załączniku). Indeks - x52. Cyjanina. Cena - 80 gr/szt (ze szpuli, giełda w Katowicach).

Więc przyznaje się do błędu - SEBAW - miał racje, że nie warto przepłacać na Audio CD po 3 zł... choć nie tak do końca. U mnie Samsungi Audio (2zł/szt) wypadają lepiej niż Taiyo Yuden. Verbatimy Taiyo Yuden wypada jedynie równie dobrze jak droższe Verbatimy z Mitshubishi Chemicals.

W załączniku także wyniki z KProbe, jedna płyta wypalana - x4 na Teac CD-W58E, druga - x8 na LiteOn 1213S TSOJ.
    Załączone obrazki Załączone obrazki na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-verbatim_ty.jpg   na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-alkohol.gif   na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-liteon_x8-burrrn-_x12.png  

na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-liteon_x8-burrrn-_xmax.png   na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-teac_x4-eac-_x12.png   na jakich nośnikach nagrywać materiał audio?-teac_x4-eac-_xmax.png  

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

a ja sie nie zgadzam z opiniamii ze plyty Philipsa sa dobre

nagrywam juz plyty od conajmniej 7 lat i z firmowych jesli ktora plyta mi nie dziala to wlasnie philips

nie wiem co z nimi nie tak ale mialem rozne modele przez lata i nikt mnie do nich nie przekona

tak samo nie mam przekonania do Verbatimow bo sa bardzo nierowne - jedna seria bardzo dobra inna kiepska

jedyna firmowka ktora zawsze trzymala poziom to TDK

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)