+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: nagrywarka do Audio / i nie tylko /

Szeregowy taxman ma szanse

Question nagrywarka do Audio / i nie tylko /

Witam, jestem tu nowy, więc na początek podziękowania dla twórców tej strony.
    Wczoraj trochę sobie poczytałem i już czuję się mądrzejszy, choć z drugiej strony wątpliwości jakby więcej...
    Proszę o poradę w następującej sprawie: chciałbym nabyć nagrywarkę DVD, która ma służyć głównie do archiwizacji / pliki zdjęciowe /, nagrywania płyt CD, czasem filmów. Posiadam w komp. nagrywarkę LiteOn CD-RW model 48246S oraz napęd DVD LG. Czy do tych celów, dobrym wyborem będzie testowana tu BenQ DW 1640 ? czy jakość zapisu audio będzie: lepsza ?, gorsza ?, porównywalna? , z moim starym LiteOn ? . Czy zabezpieczenia stosowane przy zapisie filmów DVD są zupełnie innym problemem z punktu widzenia nagrywarki niż zabezp. na płytach CD ?
    Być może moje pytania dowodzą ignorancji, ale nie ukrywam, że nie jestem specjalny pasjonatem techniki komputerowe, trktuję sprzęt jako czysto uzytkowe narzędzie.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Ps. które z posiadanych urządzeń mogę komuś sprezentować, jak kupię nową nagrywarkę ?

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie Dobry wybór

Model nagrywarki niejest najbardziej istotny przy nagrywaniu audio. Ważniejesza jest umiejętność kopiowania płyt audio oraz sposób ich zapisywania (prędkość, nośnik, umiejętność odpowiedniego znormalizowania poziomu dźwięku przy robieniu składanki muzycznej). Twoja obecna nagrywarka Lite-On jest sprzętem bardzo odpowiednim, zarówno jak do kopiowania jak i nagrywania. Sam także posiadam Lite-On'a LTR52246S (troszke szybsza), który służy mi już od ponad 2 lat. Niedawno zakupiłem także nagrywarke BenQ DW DD 1640, z której jestem bardzo zadowolony. Doskonale czyta wszystkie płyty (porysowane), także DVD. Niestety napęd zaskoczył mnie brakiem możliwości raportowania błędów C2 (jest to istotne przy kopiowaniu płyt audio mocno uszkodzonych). Chociaż niewiem czemu Pan, który na CDRLab zaleca wogóle niekorzystanie z raportowania błędów C2 w Exact Audio Copy (dla przypomnienia podam, że błędy te są poważniejsze i niemożna ich naprawić, dlatego gdy napęd zwerifikuje błąd C2 ponawia odczytywanie danego sektora dotąd, aż będzie poprawnie odczytany - taką funkcję umożliwia właśnie tylko EAC. Nieprzychodzi mi nic sensownego na polecenie wyłaczączenia tego raportowania błędów C2, poza tym jak zwiększenie prędkości odczytu uszkodzonej płyty. Szukałem odpowiedzi na to pytanie dlaczego ten BenQ niepotrafi raportować błędów - na którymś zagranicznym forum dowiedziałem się, że są dwie metody raportowania błędów C2. Nero obsługuje tylko jedną (obsługiwane standardy sprawdziłem przy użyciu Nero InfoTool), a BenQ korzysta z tej drugiej (niby raportuje je dopiero w teście DAE) - niestety w EAC za nic niemożna wykorzystać tej opcji. Pomimo tego spróbowałem wykonać testy zbardzo zniszczoną płytą muzyczną, która miała defekt w postaci rysy na zewnętrznej stronie (ta która jest pokryta farbą) - po prostu był prześwit, co uniemożliwia zupełny odczyt danych w tym miejscu. Tą samą płytę skopiowałem EAC'iem zaróno na Lite-On'ie i BenQ. Lite-On obsługuje raportowanie błędów C2. W obu programach ustawiłem maksymalne odzyskiwanie danych. Rezultatem było lepsze odczytanie uszkodzonych danych (wspomniana rysa). W tym miejscu BenQ wstawił nieprzyjemny kilkusekundowy zgrzyt, który był nie do przyjęcia (taki kawałek trzeba obrobić edytorem audio poprzez usunięcie takiego fragmentu). Lite-On zrobił jedynie niewielki trzask 3 razy. Trzeba jednak zaznaczyć, że cała operacja trwała dłużej na Lite_On'ie ale dała też lepszy efekt. Reasumując ten model BenQ jest znakomity do DVD, ale jeśli chodzi o audio, to nadal zostałem przy swoim Lite-On 52x24x52. Co do zabezpieczeń DVD to jeszcze niewiele wiem, bo sam mam odniedawna nagrywarkę DVD. Niestety ten BenQ według opisu na CDRLab potrafi wykonać kopię jedynie SafeDisc'a z numerem 2.4. Jeśli nie niebędziesz potrzebował wykorzystywać tych zabezpieczeń na DVD, to śmiało polecam tą nagrywarkę, bo po jak dla mnie jest to rewerlka (gdyż jest to tak naprawdę Plextor 740 tylko bez napisu ) Poza tym takie możliwości nagrywania ma właśnie tylko Plextor oraz BenQ (znakomita aplikacja QSuite). A do płyt zabezpieczonych i uszkodzonych audio korzystaj dalej z Lite-On'a.
    PS. Do poniższego posta: tak, jest pewna zależność, ale też troche zależy od przypadku, na jaki napęd trafiliśmy - po prostu niektóre gorzej nagrywają, gdyż po przez niemożliwość idealnej produkcji nagrywarek(tak jak w wypadku monitorów) dwa egzemplarze tego samego modelu mogą różnie dokonać kalibracji mocy lasera - co odbije się na jakości nagranej płyt.
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 19.Dec.2005 o 15:55

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    Model nagrywarki niejest istotny przy nagrywaniu audio.
    Nie zgadzam się! Nagrywarka, jak i nośniki odgrywają dużą rolę przy nagrywaniu płyt audio, jak i danych. Ile razy zdarzało się, że model nagrywarki X lepiej nagrywał płyty 1, niż 2. I sytuacja jest odwrotna. Nagrywarka Y lepiej radziła sobie z płytami 2, niż 1.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

mam już BenQ 1640 i jak do tej pory kopiuje wszystko i nie ptotestuje przy żadnych płytach. Ripowanie DVD na dysk w przypadku płyty z opisem "copy protected macrovision" przebiegło bez bólu, choć trwało baaardzo długo. Teraz zaczynam wgłębiać się w temat zgrywania płyt audio CD na pliki WAV i potem konwersji na MP3. Czy faktycznie są znaczące róznice w jakości pierwszego etapu CD na WAV w zalezności od użytego programu ? niektóre z nich dają możliwość kontroli szybkości zgrywania i jej zmiany na mniejszą w przypadku zbyt dużej ilości błędów - czy to ma sens ? bo zdjae się, że popularny CDex nie ma tej opcji. Jak już będę mądry w tej kwestii, to zapytam o konwersję WAV - MP3 tam też jest wiele opcji i tudno się w tym wszystkim od razu połapać. Pozdrawiam wszystkich, którym słoń na ucho nie nadepnął i życzę mnóstwa udanych wypaleń w Nowym Roku.

Domyślnie

Mam jeszcze jedno ważne dla mnie pytanie: czy wszelkiego typu zabezpieczenia stosowane w produkcji płyt / zarówno audio jak i DVD / działają tylko przy próbach bezpośredniego kopiowania płyt, czy również nie pozwalają / utrudniają / ripowanie ich zawartości na dysk i ewentualne póżniejsze zgrywanie ? jak do tej nigdy nie miałem problemów z tą drugą opcją, mimo, ze na płytach wyraźnie było napisane, że są zabezpieczone.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)