+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Szybkość nagrywania - a jakość.

Szeregowy sunisa ma szanse

Lightbulb Szybkość nagrywania - a jakość.

Są różne opinie o tym czy nagrywać szybko czy wolno. Ja przeprowadziłem próbę za pomocą programu KProbe. Do testów użyłem - moim zdanie bardzo dobrych płyt - SAMSUNG PLEOMAX Music CDR. Jest to płyta Audio (URU = 01h) wyprodukowane przez Prodisc Technology Inc. na warstwie PhthaloCyjaniny (dokładne info z Alcoholu i skan okładki oraz płyty w załączniku), oraz nagrywarek Teac CD-W58E (szybkość zapisu od 1-8x) i LiteOn SOHW-1213S z BIOS`em SONY DRU-710A - BYX5 (szybkość zapisu od 8-48x). W tym drugim przypadku próby ograniczyłem do szybkości x24, przy której pod koniec płyty pojawiła się bardzo duża ilość błędów (załącznik) - ale tylko przy maksymalnej szybkości czytania, przy szybkości odczytu x12 ilość błędów była w normie (załacznik), a odsłuch płyty na stacjonarnym odtwarzaczu był poprawny.

Tabelka z wynikami:

-----nagrywarka ----------------------- średnia ilość błedów C1
    i szybkośc nagrywania ------------------ przy prędkości odczytu*

---- Teac -------- SONY ----------------- x12 ---------x max

----- 1 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,30
    ----- 2 x --------------------------------- 0,01 -------- 0,28
    ----- 4 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,28
    ----- 8 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,33
    ----- ------------ 08 x ------------------- 0,01 -------- 0,20
    ----- ------------ 16 x ------------------- 0,01 -------- 0,22
    ----- ------------ 24 x ------------------- 0,01 -------- 5,96

* testy przeprowadzono programem KProbe na SONY DRU-710A@LiteOn SOHW-1213S

Wnioski dla tej konkretnej płyty i dla tych nagrywarek:
    - różnica w jakości nagrań jest w niewielkim stopniu uzależniona od szybkości zapisu
    - najlepsze wyniki TEAC osiągnął dla średnich szybkości nagrywania 2-4x
    - najlepsze wyniki LiteOn@SONY osiągnął przy najwolniejszej szybkości nagrywania x8
    - przy prędkości nagrywania x24 pojawiły się oznaki, że płyta nie jest dobrze nagrana - przypuszczam, że dla płyt nie-audio problem ten by nie zaistniał (albo przynajmniej nie w takim wymiarze)

Zachęcam wszystkich do przeprowadzenia podobnych testów - może w końcu uda się ustalić czy należy palić szybko czy wolno
    Ja obiecuje dostarczyć jeszcze podobny test - tym razem dla płyty nie-audio.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Szybkość nagrywania - a jakość.-skan.jpg   Szybkość nagrywania - a jakość.-alkohol.gif   Szybkość nagrywania - a jakość.-liteon_x24_xmax.png  

Szybkość nagrywania - a jakość.-liteon_x24_x12.png  
    Ostatnio edytowane przez sunisa ; 27.Dec.2005 o 20:20

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Witaj,
    Heh, trochę pracy włożyłeś Sam dodam parę groszy, ale jutro. Akurat jutro mam dzień zakupów i idę pochodzić trochę po różnych sklepach w poszukiwaniu różnych wynalazków w stylu Apollo itd.
    Jutro zrobię test jakiejś bardzo niskiej jakości płyty, np. Bluepop, Apollo lub Hawk, zależy czego na półkach będzie najwięcej. Bo własnie w przypadku płyt o najniższej jakości różnice w prędkościach zapisu widać będzie najwyraźniej.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Zrobiłem obiecaną próbę na nośnikach nie-audio. Konkretnie są to płytki z możliwością nadruku (printable), nieposiadające oznaczenia producenta, a według Alcoholu 120% wyprodukowane przez Prodisc Technology Inc. na warstwie PhthaloCyjaninowej (info w załączniku). Nagrywane i testowane tak jak poprzednio - Teac CD-W58E i LiteOn SOHW-1213S z BIOS`em SONY DRU-710A - BYX5, KProbe.

wyniki testów:

-----nagrywarka ------------------------- średnia ilość błędów C1
    i szybkość nagrywania ------------------- przy prędkości odczytu*

---- Teac -------- SONY ------------------ x12 ---------x max

----- 2 x --------------------------------- 0,20 -------- 0,59 (0,25)
    ----- 4 x --------------------------------- 0,14 -------- 0,36 (0,18)
    ----- 8 x --------------------------------- 0,18 -------- 0,52 (0,23)

----- ------------ 08 x ------------------- 0,08 -------- 0,30 (0,10)
    ----- ------------ 08 x ------------------- 0,12 -------- 0,32 (0,14)
    ----- ------------ 16 x ------------------- 0,14 -------- 0,36 (0,15)
    ----- ------------ 16 x ------------------- 0,15 -------- 0,34 (0,20)
    ----- ------------ 24 x ------------------- 0,27 -------- 0,45 (0,33)
    ----- ------------ 32 x ------------------- 0,21 -------- 0,61 (0,44)

Uwagi:
    - nagrałem po dwie płytki przy prędkości x8 i x16 na Sony
    - dosyć dziwny wynik jest na płytce nagrywanej x24 i czytanej x12, ilość błędów jest tutaj większa niż przy płycie nagranej x32, choć przy odczynie x max ilość błędów jest mniejsza. (powtórzyłem odczyt - by się upewnić - dwa razy)
    - test KProbe przy maksymalnej prędkości odczytu robi mi zawsze około 47 minuty "pik" błędów. Sądzę, że jest to błąd programu (czy ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem?) i dlatego w nawiasie podałem ilość błędów po odjęciu tego "pika" (w załączniku dwa przykładowe zrzuty z KProbe).

Wnioski:
    - Liteon@Sony najlepsze wyniki - tak jak poprzednio - osiągnął przy minimalnej prędkości nagrywania, tzn. x8. Im szybciej płyta była nagrywana tym więcej błędów - choć ilość błędów nie wzrosła tak gwałtownie jak w przypadku płyty Samsunga (powtórzę ten test dla Samsungów - by się upewnić czy to nie przypadek).
    - Teac - miał najlepszy wynik przy prędkości x4 (ale nie testowałem x1)

Jeszcze raz zachęcam do porównań - bo być może - wolniej znaczy lepiej jest tylko u mnie.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Szybkość nagrywania - a jakość.-alcohol.png   Szybkość nagrywania - a jakość.-liteon_x8_xmax_nn-printable.png   Szybkość nagrywania - a jakość.-liteon_x32_xmax_prodisc_pri.png  

Ostatnio edytowane przez sunisa ; 29.Dec.2005 o 22:46

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Pik jest zdecydowanie błędem programu a w zasadzie chispetu MTK (Mediatek). Byłem pewien że błąd został usunięty wraz z wprowadzeniem KProbe w wersji 2.00. Jak widać nie. Za kilka godzin zgłoszę Karrowi, pewnie od razu wyjdzie jakiś fix (albo firmware albo KProbe), zobaczymy.
    Byłem na zakupach i kupiłem... płyty DVD Ale jutro też jest dzień, może uda mi się wykazać siłą nabywczą płyt CD-R...
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Arrow

Chciałbym zwrócić uwagę na inny problem - mianowicie zbyt wysokie prędkości nagrywania nie tyle wpływają na jakość nagrania (choć oczywiscie też), ale wpływają negatywnie na odczyt płyt przez sprzęt audio - im wyższa prędkość nagrywania, tym większe problemy z odczytem płyty (konkretnie sam start płyty oraz przerzucanie kawałków). Płyta nagrana większą prędkością nieposiada tak precyzyjnie wypalonych ścieżek - pamiętajmy, że sprzęt audio nieposiada tak precyzyjnego odczytu jak napędy optyczne do komputera.
    Dlatego z doświadczenia polecam nagrywanie prędkością 16 (nawet na specjalnych płytach do muzyki CD-R Audio). Prędkość 16x poza zmniejszeniem problemów przy nagrywaniu (niski poziom wibracji - większa precyzja pitów i landów) jest zalecana też z tego względu, gdyż dzisiejsze nagrywarki mogą nagrać całą płytę z prędkością stałą 16x - powyżej tej prędkości płyta nagrywana jest z zmienną prędkością - co negatywnie odbija się na jakości oraz późniejszym odczycie (jakość się pogarsza z wzrostem prędkości).Problem ten dotyczy zwłaszcza sprzętu audio starszego.
    Jedyną siłą w jakości dźwięku nad czytnikami do kompa są przetworniki do poprawy audio (oversampling, rożne typy próbkowania itd.) - naprawdę można cuda zrobić - miałem bardzo zniszczoną płytę - EAC wymiękł - skopiowanie jednego kawałka zajęło prawie godzinę. Dlatego podłączyłem swój kompakt Yamahy cyfrowym łączem do kompa i zgrałem żywcem materiał - efekt był rewelacyjny - dzięki procesorom dźwięku skopiowany materiał niezawierał żadnych trzasków.
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 29.Dec.2005 o 23:12

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Pik jest zdecydowanie błędem programu a w zasadzie chispetu MTK (Mediatek).
    Serdeczne dzięki za informacje . Jeśli nie będzie poprawki - to następne testy będę robił w Nero CD-DVD Speed - bo taki "błąd-pik" nieco wypacza wyniki.

Domyślnie

Spróbowałem palić jeszcze Samsungi Audio x32. Okazało się, że tak drastyczny wzrost błędów C1 przy prędkości x24 - to raczej przypadek. Jednak uzyskany wynik wskazuje, że przy prędkościach większych niż 16 następuje odczuwalne pogorszenie jakości.

To uzupełniona tabela z nagrywania Samsungów Audio, w nawiasach wynik po odjęciu błędnie generowanego "piku".

i szybkośc nagrywania ------------------ przy prędkości odczytu

---- Teac -------- SONY ----------------- x12 ---------x max

----- 1 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,30 (0,03)
    ----- 2 x --------------------------------- 0,01 -------- 0,28 (0,03)
    ----- 4 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,28 (0,04)
    ----- 8 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,33 (0,05)

----- ------------ 08 x ------------------- 0,01 -------- 0,20 (0,04)
    ----- ------------ 16 x ------------------- 0,01 -------- 0,22 (0,02)
    ----- ------------ 24 x ------------------- 0,01 -------- 5,96 (4,97)
    ----- ------------ 32 x ------------------- 0,13 -------- 0,86 (0,61)

* * *

... i jeszcze odniosę się do tego co napisał anabolo

Cytat Napisał anabolo
    Chciałbym zwrócić uwagę na inny problem - mianowicie zbyt wysokie prędkości nagrywania nie tyle wpływają na jakość nagrania (choć oczywiscie też), ale wpływają negatywnie na odczyt płyt przez sprzęt audio - im wyższa prędkość nagrywania, tym większe problemy z odczytem płyty (konkretnie sam start płyty oraz przerzucanie kawałków). Płyta nagrana większą prędkością nieposiada tak precyzyjnie wypalonych ścieżek - pamiętajmy, że sprzęt audio nieposiada tak precyzyjnego odczytu jak napędy optyczne do komputera. (...)
    jeśli w swoim stacjonarnym odtwarzaczu kręcę trymerem "EFM Level" w jedną strone - to przestają mi "cykać" gorzej nagrane płyty - ale właśnie - odtwarzacz nie potrafi znaleźć ścieżek. I na odwrót - kręcenie w drugą stronę powoduje, że bardzo szybko i łatwo znajduje ścieżki - ale zaczyna "cykać".

Domyślnie

Zrobiłem testy jeszcze dla dwóch nośników - Verbatim DataLifePlus SUPER AZO Crystal CD-R 52x 700MB DL+ (producent: Mitsubishi Chemical Corporation - warstwa zapisywalna: cyjanina - podtyp: 03h - moc zapisu: 04h - dane z Alkoholu)

--- Teac(1) ----- LiteON(2) --------------- x12 ---------x max(3) --- program do nagrywania

----- 1 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,33 (0,18) - Burrrn
    ----- 2 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,97 (0,84) - Burrrn
    ----- 2 x --------------------------------- 0,08 -------- 0,29 (0,16) - WavLab
    ----- 4 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,34 (0,13) - WavLab
    ----- 4 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,36 (0,20) - Nero
    ----- 4 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,39 (0,16) - Burrrn
    ----- 4 x --------------------------------- 0,09 -------- 0,40 (0,20) - WavLab
    ----- 4 x --------------------------------- 0,03 -------- 1,42 (1,28) - EAC
    ----- 8 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,03 (0,03) - WavLab
    ----- 8 x --------------------------------- 0,09 -------- 0,34 (0,13) - WavLab

----- ------------ 08 x ------------------- 0,11 -------- 0,34 (0,18) - EAC
    ----- ------------ 08 x ------------------- 0,17 -------- 0,46 (0,22) - Nero*
    ----- ------------ 08 x ------------------- 0,15 -------- 0,35 (0,26) - Burrrn*
    ----- ------------ 08 x ------------------- 0,30 -------- 0,58 (0,44) - Nero*
    ----- ------------ 16 x ------------------- 0,03 -------- 0,22 (0,07) - EAC**
    ----- ------------ 16 x ------------------- 0,12 -------- 0,28 (0,13) - Burrrn**

(1) Teac CD-W58E 1.0A
    (2) LiteOn 1213S TS0J
    (3) w nawiasie wartośc po odjęciu błędnego "piku" (błąd programu KProbe)
    *LiteOn 1213S Z Biosem Sony DRU-710A BYX5
    **LiteOn 1213S z Biosem LiteOn 1253 CS0T

i Maxmax 80MIN 700MB 1X-52X CD-R (winyl, złoty) (producent: GIGASTORAGE Corporation - warstwa zapisywalna: Ftalocyjanina - podtyp: 02h - moc zapisu: 05h - dane z Alkoholu)

--- Teac(1) ---- LiteOn(2) ---------------- x12 ---------x max(3) --- program

----- 4 x --------------------------------- 0,04 -------- 0,30 (0,06) - WavLab*
    ----- 4 x --------------------------------- 0,61 -------- 0,77 (0,53) - WavLab*

----- ------------ 08 x ------------------- 0,03 -------- 0,17 (0,04) - Nero
    ----- ------------ 08 x ------------------- 0,03 -------- 0,22 (0,04) - Nero*
    ----- ------------ 08 x ------------------- 0,04 -------- 0,19 (0,05) - Burrrn*
    ----- ------------ 08 x ------------------- 0,04 -------- 0,22 (0,06) - Burrrn*
    ----- ------------ 08 x ------------------- 0,05 -------- 0,23 (0,06) - Nero*
    ----- ------------ 08 x ------------------- 0,07 -------- 0,35 (0,08) - Nero*
    ----- ------------ 08 x ------------------- 0,15 -------- 0,33 (0,19) - Alcohol*
    ----- ------------ 08 x ------------------- 0,13 -------- 0,35 (0,20) - Burrrn*
    ----- ------------ 16 x ------------------- 0,18 -------- 0,37 (0,26) - Burrrn*

(1) Teac CD-W58E 1.0A
    (2) LiteOn 1213S TS0J
    (3) w nawiasie wartośc po odjęciu błędnego "piku" (błąd programu KProbe)
    *LiteOn 1213S Z Biosem Sony DRU-710A BYX5
    **LiteOn 1213S z Biosem LiteOn 1253 CS0T

Jak widać - nic nie widać. Płyty nagrywane przy tej samej prędkości, pochodzące z tej samej fabryki różnią się niekiedy kilkakrotnie ilością błędów C1! Nie wiem czy jest to spowodowane różnicami w samych płytkach - czy może jakiś paproch dostał się do napędu. Trudno mi, więc jednoznacznie ocenić czy szybkość nagrywania (przynajmniej w zakresie od 1x do 16x) ma jakiś wpływ na jakość. Nagrywanie różnymi programami też wydaje się nie wpływać na ilość błędów C1*. Widać jedynie wyraźny związek między typem nośnika a ilością błędów C1. Zdecydowanie najlepiej wypadły Samsungi Audio - pozostałe trzy rodzaje płyt wypadają podobnie - no może nieco lepiej Verbatimy. Najzabawniejsze jest jednak to, że odtwarzacza stacjonarne zupełnie nie przejmują się wynikami uzyskanymi przez KProbe. Bywa tak, że płytki wypadają znakomicie w KProbe - a w odtwarzaczu trzeszczą, a bywa i tak że wynik jest katastrofalny a dźwięk w odtwarzaczu idealny.

*Uwaga - odradzam nagrywanie płyt audio za pomocą Alcoholu 120% - w odtwarzaczach stacjonarnych (2 na 3 testowane) było słychać głośny stuk na początku płyty.
    Ostatnio edytowane przez sunisa ; 22.Jan.2006 o 21:44

Domyślnie

Cytat Napisał sunisa
    jeśli w swoim stacjonarnym odtwarzaczu kręcę trymerem "EFM Level" w jedną strone - to przestają mi "cykać" gorzej nagrane płyty - ale właśnie - odtwarzacz nie potrafi znaleźć ścieżek. I na odwrót - kręcenie w drugą stronę powoduje, że bardzo szybko i łatwo znajduje ścieżki - ale zaczyna "cykać".
    Możesz wyjaśnić co masz na myśli z tym "cykaniem"? Wg. tego co piszesz to najlepiej było by go ustawić pośrodku. Niewiem co prawda jaki cedek posiadasz, ale zazwyczaj znajduje się kilka potencjometrów wpływających na odczyt. Najważniejszy jednak jest ten znajdujący się na głowicy lasera.

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    Możesz wyjaśnić co masz na myśli z tym "cykaniem"?
    "Cykanie" to powtarzający się dźwięk - cyk-cyk-cyk-cyk...

Cytat Napisał anabolo
    Wg. tego co piszesz to najlepiej było by go ustawić pośrodku.
    No nie bardzo - wtedy i cyka i ma problemy ze znalezieniem ścieżki

Cytat Napisał anabolo
    Najważniejszy jednak jest ten znajdujący się na głowicy lasera.
    Zmiana prądu diody (popularnie zwanej laserem) nie daje żadnych efektów - ani na gorsze, ani na lepsze.

Domyślnie

To dziwne co opisujesz z tym cykaniem - jeśli dzwięk się zapętla (ułamek sekundy) lub głowica "przeskakuje" to przyczyną może być uszkodzenie elementów ją przesuwających, ale zazwyczaj po prostu wałki są suche, przez co niejest możliwe normalne przesuwanie głowicy (kiedyś tak miałem i też wkurzałem, bo niemogłem wyregulować lasera ) Tyle, że niby u ciebie to odpada.. Ostatnie co mi przychodzi na myśl to nieskorygowana geometria optyki (w najcięższych przypadkach - domowymi metodami bardzo trudne do zrobienia - można całkiem zepsuć

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    To dziwne co opisujesz z tym cykaniem - jeśli dzwięk się zapętla (ułamek sekundy) lub głowica "przeskakuje" (
    Nie - nie chodzi o to, że dźwięk się zapętla. Muzyka idzie do przodu, ale na to nakładają się powtarzające „cyknięci”. Wydaje mi się, że jest to objaw dosyć częsty - zdarza się także na komputerze. Ściągłem z netu już kilka płyt - które tak cykają - ktoś wprawdzie używał EAC- ale nie włączył „trybu pewnego” tylko „tryb szybki” (burst)... i gdy jest kiepska płyta, lub kiepski czytnik to „cykać”. A problem rozwiązałem kupując nowy odtwarzacz (DVD - no cóż na audifilskie CD a kilka tysięcy mnie nie stać )

Domyślnie

No to było tak odrazu.. No cóż niektórym się wydaje, że sam program załatwi wszystko-a to zależy też na jakim sprzęcie ktoś zrzuca muze-jeśli robi to na CD/DVD-ROMie to szkoda mi słów na to.. pomijając grono "fachowców" używających audiocatalysta czy CDEXa bądź o zgrozo windows media player

Domyślnie

No to udostępniam "cyki" do posłuchania w załączniku. Niestety dobre płyty (nawet tłoczone) niekiedy tak cykają w starych odtwarzaczach.
    Attached Files

Domyślnie

No rzeczywiście brzmi to tragicznie - jednak dziwi mnie, że to wina odtwarzacza (pomijam złej jakości płyty). Być może ma uszkodzoną elektronikę.. Sam nigdy z czymś takim się niespotkałem - nawet w bardzo starych cedekach - sam kiedyś używałem kilkunastoletnią Yamaha CDX510 i po regulacji lasera chodziła bez zarzutu..

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)