Są różne opinie o tym czy nagrywać szybko czy wolno. Ja przeprowadziłem próbę za pomocą programu KProbe. Do testów użyłem - moim zdanie bardzo dobrych płyt - SAMSUNG PLEOMAX Music CDR. Jest to płyta Audio (URU = 01h) wyprodukowane przez Prodisc Technology Inc. na warstwie PhthaloCyjaniny (dokładne info z Alcoholu i skan okładki oraz płyty w załączniku), oraz nagrywarek Teac CD-W58E (szybkość zapisu od 1-8x) i LiteOn SOHW-1213S z BIOS`em SONY DRU-710A - BYX5 (szybkość zapisu od 8-48x). W tym drugim przypadku próby ograniczyłem do szybkości x24, przy której pod koniec płyty pojawiła się bardzo duża ilość błędów (załącznik) - ale tylko przy maksymalnej szybkości czytania, przy szybkości odczytu x12 ilość błędów była w normie (załacznik), a odsłuch płyty na stacjonarnym odtwarzaczu był poprawny.
Tabelka z wynikami:
-----nagrywarka ----------------------- średnia ilość błedów C1
i szybkośc nagrywania ------------------ przy prędkości odczytu*
---- Teac -------- SONY ----------------- x12 ---------x max
----- 1 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,30
----- 2 x --------------------------------- 0,01 -------- 0,28
----- 4 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,28
----- 8 x --------------------------------- 0,02 -------- 0,33
----- ------------ 08 x ------------------- 0,01 -------- 0,20
----- ------------ 16 x ------------------- 0,01 -------- 0,22
----- ------------ 24 x ------------------- 0,01 -------- 5,96
* testy przeprowadzono programem KProbe na SONY DRU-710A@LiteOn SOHW-1213S
Wnioski dla tej konkretnej płyty i dla tych nagrywarek:
- różnica w jakości nagrań jest w niewielkim stopniu uzależniona od szybkości zapisu
- najlepsze wyniki TEAC osiągnął dla średnich szybkości nagrywania 2-4x
- najlepsze wyniki LiteOn@SONY osiągnął przy najwolniejszej szybkości nagrywania x8
- przy prędkości nagrywania x24 pojawiły się oznaki, że płyta nie jest dobrze nagrana - przypuszczam, że dla płyt nie-audio problem ten by nie zaistniał (albo przynajmniej nie w takim wymiarze)
Zachęcam wszystkich do przeprowadzenia podobnych testów - może w końcu uda się ustalić czy należy palić szybko czy wolno
Ja obiecuje dostarczyć jeszcze podobny test - tym razem dla płyty nie-audio.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem