+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Temat: Problem z nagrywaniem Audio-CD

Szeregowy 007marc zero jak zero Avatar 007marc

Unhappy Problem z nagrywaniem Audio-CD

Witam ,mam problem z nagraniem płytki Audio CD (pliki WAV + Cue ,miałem też obraz w MDF) w DTS-ie.
    Dane (w tym przypadku muzyczka) są w jakości DTS - zdobycie takiego materiału jest trudne a i szkoda czystych płytek ,w stacjonarce słychać wyraźne trzaski (takie sekundowe przeskoki) .
    Nagrywam Nero (/Muzyka,Audio CD) - obraz spod Daemona ,prędkość x8 ,w pierwszym przypadku płyta TDKCD-RXG Audio w drugim Verbatim CD-R 52x .
    Doradźcie bo te "Problemy" - 127 i 50 dobijają mnie a miał być taki piękny dźwięk w formacie DTS
    Kurcze ,sprawdziłem w kompie za pomącą WinDVD odtwarza idealnie bez przeskoków ,pozostaja te "Problemy" - 127 i 50 ,jeżeli były by płytki nagrane bez nich to pewnie i moja stacjonarka bezproblemowo by odtwarzała nagrane płyty .
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z nagrywaniem Audio-CD-tdk.jpg   Problem z nagrywaniem Audio-CD-tdk.png   Problem z nagrywaniem Audio-CD-verbatim.jpg  

Problem z nagrywaniem Audio-CD-verbatim.png  

Szeregowy sunisa ma szanse

Domyślnie

Trzeba ustalić gdzie jest błąd.

1. Czy plik *.wav z którego nagrywałeś jest o.k.?

jeśli nie to: błąd był w konwersji DTS > WAV

jeśli tak to:

2. Czy nagrana płyta odtwarzana w komputerze - też "skacze/trzeszczy"?

jeśli nie: to problem jest z Twoim odtwarzaczem audio.

Zrzuty z KProbe wyglądają prawidłowo - te "zielone problemy" nie powinny być słyszalne. Ale jeśli jednak by było tak, że wav był dobry a płyta Audio CD "skacze/trzeszczy" nawet w nagrywarce komputerowej... no to trzeba będzie się zastanowić.

Domyślnie

Nagrywałem ostatnio trzy różne płyty :dwa obrazy WAV a trzeci MDF i przy wszystkich płytach nagranych występuje te problemy .
    Tak jak pisałem w kompie odtwarza bez problemów .
    Zastanawiam się czy laser w mojej stacjonarce już nie siada powoli ale z drugiej strony mam dużo koncertów na DVD w DTS które odtwarza bez żadnego problemu ,myślę właśnie jeszcze o tej konwersji może spróbować innego programu ?
    Jak dotąd robię - obraz pod Daemona - Nero - nagraj płyte Audio CD .

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Czy sam tworzyłeś zrzuty z DTS? Opisz dokładnie skąd masz te DTS-y, proces otrzymywania (jeżeli znasz).
    Obstaję przy propozycji poprzednika (1) czyli błąd podczas tworzenia zrzutu. Radzę jednak zwrócić uwagę na częstotliwość próbkowania! Objawy które opisujesz są podobne do "niewydolności" odtwarzacza. (tutaj więc nasuwa się odpowiedź, że to wina odtwarzacza)(2)
    2 i 1 sa ściśle powiązane gdyż odtwarzacz może sypać błędami przez to że audio jest np. próbkowane z częstotliwością 96kHz, a odtwarzacz obsługuje tylko 48. To tylko przypuszczenia bo nie wiem za dużo o sprzęcie i tych .Wav
    napisz cos wiecej.

Domyślnie

Wszystkie zrzuty (pliki) ściągnięte z sieci ,odtwarzacz Denon-1500 obsługuje bez problemu 96kHz....

Domyślnie

Cytat Napisał 007marc
    Wszystkie zrzuty (pliki) ściągnięte z sieci ,odtwarzacz Denon-1500 obsługuje bez problemu 96kHz....
    Ok, a charakterystyka plików? Jaka częstotliwość próbkowania? Był jakiś LOG dodany do .WAV+.CUE?

Domyślnie

Niestety nic więcej nie było ale wstawię wpis do pliku jaki ostatnio ściągłem (dwa dni temu i "boję" sie nagrać) :
    ============
    Title....................: Autobahn
    Artist...................: Kraftwerk
    Genre of posting.........: Rock
    Type of recording........: Q8==>JVC 1202==>4.0 DTS
    Release year recording...: 1974
    Number of songs..........: 5
    Total playing time.......: TBD
    Ripped media.............: Not Ripped
    Application used.........: N/A

Posting info
    ============
    Name of poster...........: QM
    80mins CDR required......: No
    Covers included..........: Not at this time
    Discs required for burn..: 1
    Total posting size.......: files (incl. Rars, Pars, NFO, Cue)
    Repost/fill policy.......: Please REQ:

Comments
    ============
    This will be A DTS encoded cd.
    Listening Equipment required:
    DVD/CD-R Player with DTS decoder or DTS pass through to digital out (coax or optical)
    Receiver with 6 analog inputs (if DVD/CD-R player decodes) or digital input (coax or optical) & DTS decoder

Domyślnie

Cytat Napisał 007marc
    Niestety nic więcej nie było ale wstawię wpis do pliku jaki ostatnio ściągłem (dwa dni temu i "boję" sie nagrać) :
    ============
    Title....................: Autobahn
    Artist...................: Kraftwerk
    Genre of posting.........: Rock
    Type of recording........: Q8==>JVC 1202==>4.0 DTS
    Release year recording...: 1974
    Number of songs..........: 5
    Total playing time.......: TBD
    Ripped media.............: Not Ripped
    Application used.........: N/A

Posting info
    ============
    Name of poster...........: QM
    80mins CDR required......: No
    Covers included..........: Not at this time
    Discs required for burn..: 1
    Total posting size.......: files (incl. Rars, Pars, NFO, Cue)
    Repost/fill policy.......: Please REQ:

Comments
    ============
    This will be A DTS encoded cd.
    Listening Equipment required:
    DVD/CD-R Player with DTS decoder or DTS pass through to digital out (coax or optical)
    Receiver with 6 analog inputs (if DVD/CD-R player decodes) or digital input (coax or optical) & DTS decoder
    Cena płyty nie jest wysoka więc można zaryzykować.
    Nie ma tu jednak żadnych informacji na temat techniki otrzymywania ścieżek.

Radzę spróbować odtworzyć nagrana już płytę na innym zewnętrznym odtwarzaczu (najlepiej tym samym modelu) zeby wykluczyć winę sprzętu. Komputer gra ją dobrze więc można przyjąć winę odtwarzacza za wielce prawdopodobną. Wina odtwarzacza nie wynikać będzie najprawdopodobniej z uszkodzenia a z błędu podczas ripowania ścieżek z DVD. Proces ten jest dosyć skomplikowany w przypadku DTS'u z uwagi na to , że łatwo coś zchrzanić.

Osobiście wykonałem dziesiątki ripów z DVD(DTS) do DTS-CD i niegdy nie było najmniejszego problemu. Korzystałem przy tym z najpopularniejszych narzędzi, bez zmiany domyślnych wartości wszelkich ustawień (poza formą i charakterystyką sygnału wyjściowego - ilość kanałów, częstotliwość próbkowania).

Domyślnie

Najważniejsze - od lat w podobny sposób automatycznie nagrywam (przerabiam) Nero z róznych ściągnietych plików (mp3 ,mpc i innych) na Audio Cd ,nagrywam na różnych i przeważnie najtańszych płytkach z różnymi prędkościami od x 8 poprzez x12 a ostatnio x16 i nigdy nie miałem problemów z odtworzeniem ich w moim odtwarzaczu stacjonarnym .

Domyślnie

Cytat Napisał 007marc
    Najważniejsze - od lat w podobny sposób automatycznie nagrywam (przerabiam) Nero z róznych ściągnietych plików (mp3 ,mpc i innych) na Audio Cd ,nagrywam na różnych i przeważnie najtańszych płytkach z różnymi prędkościami od x 8 poprzez x12 a ostatnio x16 i nigdy nie miałem problemów z odtworzeniem ich w moim odtwarzaczu stacjonarnym .
    W przypadku DTS sprawa jest trochę skomplikowana. Najmniejszy błąd podczas tworzenia zrzutu (najczęściej błąd konfiguracyjny wynikający z niewiedzy twórcy) i materiał na niewiele się zda.
    Jeżeli Twoją płytę ściągniętą z netu i zakodowaną w DTS wypluwa jedynie Twoj odtwarzacz to najprawdopodobniej jest to właśnie jego wina. Kwestia tylko pozostaje do rozpatrzenia następująca: czy jest to wina sprzętu i jego usterki czy wina człowieka który stworzył materiał DTS na tyle nieprofesjonalnie, że niektóre odtwarzacze nie chcą danej płyty czytać.
    Słyszałem kiedyś o odtwarzaczach całkiem renomowanych firm takich jak np. ONKYO które nie wyrabiały z czytaniem Dolby Digital z CD ale zato z DVD czytały pięknie. Wina leżała po stronie szybkości dekodowania sygnału względem szybkości podawania sygnału na dekoder. Jak wiadomo prędkości strumienia CD daleko do prędkości strumienia DVD.
    Stąd także wynikac może Twój problem. Ja jednak pozostane przy twierdzeniu iż błąd leży po stronie człowieka ripującego ten materiał. A tak całkiem offtopic: czy ten album wyszedł oryginalnie w DTS :>
    Jeżeli człowiek ten sam się bawił w tworzenie DTS ze stereo to nie dziwi mnie w ogóle błąd produkcji.

Domyślnie

Witam Miśka...widze że znasz naprawde temat (Twoje odpowiedzi są konkretne) ,wracając do twojej wypowiedzi ipytania - co do poprzednich płyt nie jestem pewien czy orginalnie wyszły w DTSie ale właśnie ostatnio ściagnięta płytka - Kraftwerk "Autobahn" na pewno - w katalogu są okładki płyty z certyfikatem DTS .
    Kurcze tylko naprawdę szkoda mi płytek ,zostały mi dwie TDKi o których na początku pisałem ,a moja nagrywarka nagrywa je tylko x8 (spróbowałbym z mniejsza predkością) .
    Co radzisz - zaryzykować jeszcze jedną płytkę i spróbowac nagrać ? Może coś innego jeszcze wymyślić

Domyślnie

Odpowiem tak: Gdybym był Tobą w tej sytuacji to znalazłbym sposób na użycie innej nagrywarki (ewentualnie w ogóle innego kompa). Jeżeli jesteś w jakiejś sieci lokalnej to udostepnij materiał i niech ktoś z "sąsiadów" Ci to nagra. Ewentualnie jeżeli masz możliwość to załatw inną nagrywarkę (jeżeli sprawa innego kompa odpada). Chodzi o to, że zmniejsza się prawdopodobieństwo spalenia płyty (wina może siedzieć w nagrywarce).
    ODPOWIEDŹ NR. 2: ja bym zaryzykował (wyjście to wybrałbym w przypadku gdybym nie miał możliwości użycia innego sprzętu). Płyt w DTS'ie mam sporo. Nigdy żadna nie była "trefna", więc ryzykowałbym. Pozdrawiam. Daj znać jak poszło!

Domyślnie

A może coś innego - gdybym ten materiał Audio DTS nagrał na płytce DVD W końcu to też nośnik a nagrane koncerty w DTS śmigają mi w odtwarzaczu bez zadnych problemów .
    Audio CD w Nero nie idzie ale można : Nero /Dane /Dysk z Danymi /Dodaj i w wyborze plików i folderów ,typ plików - pliki audio (m.in. *wav - w formacie jakim mam tą ściągniętą płytę Kraftwerk ) ;
    - ewentualnie Kraftwerk.cue pod Daemona i w Nero /Kopiuj cały dysk .
    Którą z tych dwóch metod radzicie
    I jeszcze jedno - włączone w Nero "włączenie krótkiego obszaru Lead-Out" może mieć tu jakiś wpływ

Domyślnie

Możesz spróbować zrobić DVD-Audio. Sam dopiero zabieram się do zabawy w te klocki ale mogę polecić program "discWelder CHROME". Pozwoli Ci na stworzenie DVD-Audio z Twoich .WAV-6CH
    Jak coś osiągniesz (a wierzę, że na pewno się uda) to opisz doświadczenia. Bardzo się nam wszystkim przydadzą. Pozdrawiam.

Domyślnie

Wreszcie udało mi sie sprawdzić nagrane płytki na innym odtwarzaczu - u kolegi chodzą bez problemu a więc to wina mojego odtwarzacza stacjonarnego .
    Poeksperymentuję jeszcze z różnymi płytkami ,może z predkoscia nagrywania (moja nagrywarka może nagrywać płytki z najmniejszą prędkościa x8 - ponizej sie nie da) może spróbuję x16 - w tej predkości nagrywam zwykłe audio CD i bez problemu odtwarzane sa wszędzie - ale czy to coś da - zobaczymy ?
    Dzięki za pomoc !

Szeregowy BlueMind ma szanse

Domyślnie

Apropo trzesków z płyty nagranej w DTS na odtwarzaczu to odtwarzacz musi być połaczony z amplitunerem który ma dekoder DTS kablem koaksjalnym bądź optycznym inaczej nie bedzie nic słychać tylko te trzaski

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)