+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: DTS w DVD - Audio

Szeregowy Plissken ma szanse

Domyślnie DTS w DVD - Audio

Witajcie!
    Od paru dni walczę z nagraniem płytki DVD - AUDIO z dźwiękiem DTS. Znalazłem na forum kilka przydatnych porad, lecz nie umiem sobie poradzić z samym nagraniem pliku wav próbkowanego z częstotliwością 48 kHz, zawierającego dźwięk z DTS na płytę DVD do formatu DVD - AUDIO. Dodam jeszcze, że plik wav jest obrazem płyty CD AUDIO przekonwertowanym ze stereo do DTS.
    Może opiszę krok po kroku moje próby to będzie łatwiej wyłapać, gdzie robię błąd.
    1. Zrzucam zawartość płyty CD AUDIO do pliku wav programem Excat Audio Copy. Dodatkowo tworzę arkusz CUE zawierający znaczniki utworów.
    2. Programem Plaque Bidule wyodrębniam ze stereofonicznego wav'a sześć kanałów mono.
    3. Łączę te sześć kanałów w jeden plik zawierający wielokanałowy DTS programem SURCODE DTS DECODER.
    Do tego momentu jest wszystko ok. Plik nagrany na płytkę jako dane jest wykrywany przez odtwarzacz jako dts. Nie ma w nim jednak znaczników utworów i widziany jest jako jedna całość, mimo iż zawiera kilkanaście utworów. Wiem, że do podziału można wykorzystać arkusz CUE, który został wcześniej stworzony ale nie bardzo wiem jak. Dodam, że program WaveLab, który mógłby podzielić plik na poszczególne utwory nie przyjmuje pliku próbkowanego z 48000 Hz.
    Może któryś z kolegów/koleżanek fachowców mógłby mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Byłbym wdzięczny za opisanie krok po kroku jak nagrać płytkę DVD - AUDIO z dźwiękiem DTS, która widziałaby wszystkie utwory.

Szeregowy model ma szanse

Domyślnie

Witam,
    miałem podobny problem. Jedyny program który znalazłem i potrafił to zrobić to
    discWelder CHROME.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Może brakuje pluginu w NERO.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy ROBERT_TT5 ma szanse

Domyślnie

WITAM. JESTEM W TYM TEMACIE NOWICJUSZEM I MAM PODOBNY PROBLEM CO KOLEGA Plissken TO ZNACZY CHCIAŁBYM PODZIELIĆ PLIK WAV KODOWANY W DTS A NIE WIEM JAKIM PROGRAMEM I JAKIE MUSZE MIEĆ DEKODERY. PROSZE POMUŻCIE BO CHCIAŁBYM SIĘ POBAWIĆ TROSZKĘ DZWIĘKIEM KODOWANYM W DTS. JEŻELI MOŻECIE TO DAJCIE JAKIEŚ NAMIARY Z KĄT POBRAĆ TAKIE PROGRAMIKI. Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI.

Edycja SEBAW: możesz pisać małymi literami?
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 05.May.2006 o 09:40

Szeregowy msco2 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Może brakuje pluginu w NERO.
    na pewno brakuje obsługi DVD i DTS w Win. XP
    Jeśli pliki Wav w DTS to wystarczy zamienić
    rozszerzenie z waV na dts i tak nagrać jako
    dane na nośniku DVD
    Mój odtwarzacz w ten sposób daje 5.1

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Racja, pliki w formacie .dts są formą w jakiej dźwięk jest często zapisywany na płytach DVD. Pliki .dts bez problemu możesz odtwarzać też na kompie za pomocą foobara.

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Podepnę się pod ten temat, żeby nie tworzyć nowego.
    Czy gdy utworze płytę DVD-Audio w sposób opisany w tym artykule to utworzona płyta będzie, że tak powiem w czystym formacie DVD-Audio, czy też w będzie to płyta Audio zgodna z formatem DVD-Video?

Domyślnie

Zgodna z DVD-Video. Jeżeli chcesz czystego DVD-A poszperaj za Minetonka Disc Welder II chrome Tylko pamiętaj, że bez odtwarzacza zgodnego z DVD-A ani rusz.

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Jakiś link może?
    Generalnie chodzi mi o sprawdzenia, czy mój sprzęt (Sony DAV 550S - produkcja 2002/2003) to odczyta.
    Zapewne nie, ale chcę sprawdzić, bo właściwości tego odtwarzacza są niesamowite. Czyta np. DVD-R DL, których w ogóle nie było w produkcji kiedy go kupowałem.

Domyślnie

Disc Welder to dosyć drogi soft Zakładam, że kupować go nie chcesz, więc z linka nici - to nielegalne

Szeregowy Luxmen ma szanse

Domyślnie Tworzenie Dts DVD Audio

Witam wszystkich.
    Czy jest wsród Was ktoś , kto potrafi obsłużyć program Plaque Bidule i wydobyć za pomocą niego sześć kanałów mono .Jeśli tak , to byłbym wdzięczny prosząc o opis jak to zrobić.
    Do tej pory 6 kanałów mono tworzyłem za pomocą Adobe Audition i po zmiksowaniu SURCODE DVD DTS Enkoderem brzmi to całkiem przyzwoicie.
    Chciałbym porównać jakość separacji kanałów w odsłuchu dźwięku stworzonego za pomocą tych właśnie programów.
    Jeśli jest ktoś zainteresowany tworzeniem Dts Audio CD oraz Dts DVD Audio/Video, jak również DVD audio to proszę o kontakt .
    Pozdrawiam

Szeregowy DARRO-1970 ma szanse

Talking

Hej Luxmen ,ja już to robię 2 lata programem plogule bidule -to bardzo proste,kiedyś misiek1928 dał pełny opis tego jak to robić.Ja chciałbym nagrać dzwięk dts na płytę dvd lecz niestety nie udaje mi się i jeżdzę na płytach cd,moż e byśmy pomailowali lub na GG bo coś czuję że znalazłem bratnią duszę w tym temacie. Mój mail natalia-1970@tlen.pl, a GG 9392780

cześć misiek1928 ,discwelder chrome II -może i drogi ale za to wcale nie rewelacyjny.Lepiej to wychodzi plogule bidule i surcode dts ,zresztą sam o tym pisałeś i ja od ciebie się nauczyłem ---rewelacja dts-y wychodzą soczyste i słuchają się rewelacyjnie.Tylko {wielka szkoda że nie mogę ich nagrać na dvd} raczej chyba na pewno nie umiem choć próbowałem wiele razy.
    Ostatnio edytowane przez aiding ; 07.Sep.2007 o 19:30

Domyślnie

Raczej chodziło mi o prostotę obsługi niż o potencjał softu. DTS to rozległy temat i raczej na standaryzację w tej dziedzinie nie ma co liczyć.

Domyślnie jak nagrać DTS

Hej Misiek, czyli nie dowiem się jak nagrać plik dzwiękowy zakodowany do DTS-u,
    [z rozszeżeniem .dts,wav,cpt}, na płytę DVD ,może czegoś mi brak w nero ,tylko czego, mam dvd KORR-i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby czegoś nie odczytał .Nawet w Disc welder jak robiłem DVD-audio to czytał{zresztą za twoją pomocą mi się powiodło funkcja mirror} I tym razem muszę Cię prosić o pomoc.DARRO-1970

Domyślnie

Ja to widzę tak:

Audio zakodowane w DTS sprowadzasz do formatu WAV (np. za pomocą foobara z wtyczką DTS), a następnie nagrywasz jako zwykłe DVD-A za pomocą DW Chrome albo np. TEGO PROGRAMU.

Domyślnie jak zdobyć

misiek moż mała podpowiedz o tą wtyczkę,a jeżeli chodzi o disc welder-a,wystarczy poprostu wrzucić te nagrania do tego softu,tylko czy nagrywać jako stereo czy DD-ac3

Szeregowy manfred ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał madmax2 Zobacz post
    Podepnę się pod ten temat, żeby nie tworzyć nowego.
    Czy gdy utworze płytę DVD-Audio w sposób opisany w tym artykule to utworzona płyta będzie, że tak powiem w czystym formacie DVD-Audio, czy też w będzie to płyta Audio zgodna z formatem DVD-Video?
    Sorry ale gdzie jest opis wykonania płyty dvd audio zgodnego z DVD Video?

Domyślnie

Nie ma, bo to nie na ten temat. Napisałem Ci, że jeśli chcesz format zgodny z DVD-V, to użyj Disk Weldera.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)