Witam,
Mam pytanie odnośnie płytek Audio. Jaka jest żywotnośc orginalnej płytki Audio?
Czy na czas jej życia mają wpływ tylko uszkodzenia mechaniczne?
Za wszelką informacje bedę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Witam,
Mam pytanie odnośnie płytek Audio. Jaka jest żywotnośc orginalnej płytki Audio?
Czy na czas jej życia mają wpływ tylko uszkodzenia mechaniczne?
Za wszelką informacje bedę wdzięczny.
Pozdrawiam.
pk
oryginalne płyty są tłoczone , siedzi świstak i tłucze dłutkiem w sreberko , w ten sposób zapisuje dane na warstwie nośnej , taka warstwa jest zniszczalna tylko mechanicznie , przeważnie robi to drugi świstak z konkurencji![]()
Ostatnio edytowane przez asterix ; 28.Mar.2006 o 19:26
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
Pierwszą płytę kupiłem w 1990 roku. Niektóre z nich przeleżały na półkach w PEWEXie rok lub dwa, więc najstarsze płyty, jakie mam pochodzą z końca lat 80-tych. Działają! Ciekawe czy wiecie co to jest PEWEX?![]()
... jednak płyty nie są niezniszczalne - może je zniszczyć słońce lub chemikalia. Mi dwie płyty zalała zwykła woda, ale substancje zawarte w farbie i kleju książeczki spowodowały zniszczenie płyt.![]()
stare dobre czasy , była jeszcze Baltona , ale widocznie komuś to przeszkadzało , a te płytki z pewexu to jakiej firmy ?Napisał sunisa
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
Deutsche Grammophon i ArchivNapisał asterix
Tyle ze baltona to wnuczek pewexu a cinkciarze to praprzodek kantorówNapisał asterix
PS.Ja również mam kilka płytek z 1990 roku kupione za DM do dziś nie widać i nie słychac zadnych uszkodzeń.
Płyty orginalne w nieprzezroczystym opakowaniu i w dobrych warunkach powinny wytrzymać kilkadziesiąt latJednak ja na próbe poddałem Datexa nagraną 12x - lepsze naganie które powinno więcej wytzymać
Niestety wysiadła po 2 godzinkach na ostrym słońcu
Wiem że płyty orginalne Audio wytrzymają o wiele więcej od nagranych przez nas
(w zależności od nagrywarki) Ponieważ orginałki są tłoczone pod większym natężeniem lasera co w rezultacie daje większe wypalanie kanalików które są mniej podatne na zniszczenia
Pozdrawiam...
się dawno tak nie ucieszyłemNapisał Baton_3
o tłoki oryginalne nie ma co się martwić jeśli są przechowywane w innych miejscach niż włączony piekarnik, mikrofalówka, walec drogowy, itd.
Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)