+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Ile żyje płyta?

Szeregowy hal9 ma szanse Avatar hal9

Domyślnie Ile żyje płyta?

Witam,
    Mam pytanie odnośnie płytek Audio. Jaka jest żywotnośc orginalnej płytki Audio?
    Czy na czas jej życia mają wpływ tylko uszkodzenia mechaniczne?
    Za wszelką informacje bedę wdzięczny.
    Pozdrawiam.
    pk

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

oryginalne płyty są tłoczone , siedzi świstak i tłucze dłutkiem w sreberko , w ten sposób zapisuje dane na warstwie nośnej , taka warstwa jest zniszczalna tylko mechanicznie , przeważnie robi to drugi świstak z konkurencji
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 28.Mar.2006 o 19:26
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Szeregowy sunisa ma szanse

Domyślnie

Pierwszą płytę kupiłem w 1990 roku. Niektóre z nich przeleżały na półkach w PEWEXie rok lub dwa, więc najstarsze płyty, jakie mam pochodzą z końca lat 80-tych. Działają! Ciekawe czy wiecie co to jest PEWEX?

... jednak płyty nie są niezniszczalne - może je zniszczyć słońce lub chemikalia. Mi dwie płyty zalała zwykła woda, ale substancje zawarte w farbie i kleju książeczki spowodowały zniszczenie płyt.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał sunisa
    Ciekawe czy wiecie co to jest PEWEX? (
    stare dobre czasy , była jeszcze Baltona , ale widocznie komuś to przeszkadzało , a te płytki z pewexu to jakiej firmy ?
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Baltona istenieje do dziś ale jest to tylko Ship handler only for maritime organizations jednym słowem tylko dla marynarzy i to tylkjo dla tych na statku...

Szeregowy sunisa ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    a te płytki z pewexu to jakiej firmy ?
    Deutsche Grammophon i Archiv

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    stare dobre czasy , była jeszcze Baltona , ale widocznie komuś to przeszkadzało , a te płytki z pewexu to jakiej firmy ?
    Tyle ze baltona to wnuczek pewexu a cinkciarze to praprzodek kantorów
    PS.Ja również mam kilka płytek z 1990 roku kupione za DM do dziś nie widać i nie słychac zadnych uszkodzeń.

Szeregowy Baton_3 ma szanse

Domyślnie

Płyty orginalne w nieprzezroczystym opakowaniu i w dobrych warunkach powinny wytrzymać kilkadziesiąt lat Jednak ja na próbe poddałem Datexa nagraną 12x - lepsze naganie które powinno więcej wytzymać Niestety wysiadła po 2 godzinkach na ostrym słońcu Wiem że płyty orginalne Audio wytrzymają o wiele więcej od nagranych przez nas (w zależności od nagrywarki) Ponieważ orginałki są tłoczone pod większym natężeniem lasera co w rezultacie daje większe wypalanie kanalików które są mniej podatne na zniszczenia Pozdrawiam...

Sierżant hannibal lecter ma szanse Avatar hannibal lecter

Talking

Cytat Napisał Baton_3
    Płyty orginalne w nieprzezroczystym opakowaniu i w dobrych warunkach powinny wytrzymać kilkadziesiąt lat Jednak ja na próbe poddałem Datexa nagraną 12x - lepsze naganie które powinno więcej wytzymać Niestety wysiadła po 2 godzinkach na ostrym słońcu Wiem że płyty orginalne Audio wytrzymają o wiele więcej od nagranych przez nas (w zależności od nagrywarki) Ponieważ orginałki są tłoczone pod większym natężeniem lasera co w rezultacie daje większe wypalanie kanalików które są mniej podatne na zniszczenia Pozdrawiam...
    się dawno tak nie ucieszyłem

o tłoki oryginalne nie ma co się martwić jeśli są przechowywane w innych miejscach niż włączony piekarnik, mikrofalówka, walec drogowy, itd.
    Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)