witam
artykuł o EAC jest GIT, jednego tylko nie wiem - jak uzyskać w linii komend tryb joint-stereochciałbym jako wynik ripowania uzyskać pliki CBR 320 kbps+joint stereo, albo CBR 256kbps+joint stereo
pozdraiwam, Marcin
witam
artykuł o EAC jest GIT, jednego tylko nie wiem - jak uzyskać w linii komend tryb joint-stereochciałbym jako wynik ripowania uzyskać pliki CBR 320 kbps+joint stereo, albo CBR 256kbps+joint stereo
pozdraiwam, Marcin
jedna uwaga techniczna - na wstepie [a potem poszukam jak uzyskac te nieszczesne ustawienia]
nie wazne jak bedziesz kombinowal z ustawieniami, jakich cudow nie wymyslisz to --alt preset i tak bedzie lepszy... nie rezygnuj z nich! chyba ze MUSISZ, koniecznie MUSiSZ bo ci czytnik nie czyta.
Dobrze zroiony VBR jest lepszy [powtarzam LEPSZY] niz CBR, kazdy preset ma najlepszy mozliwy tryb stereo i przy identycznej wynikowej jakosci zajmuje mniej miejsca - dziesiatki tysiecy ludzi zlozylo sie na ustalenie jak maja wygladac presety do LAME 3.90.3 - i nie łudź się - nie zrobisz tego lepiej niż oni..
jedna uwaga - jesli w opcjach kodeka zaznaczasz preset - to to jaki zaznaczysz bitrate nie ma znaczenia - to pole jest ignorowane [zreszta w arcie staralem sie to podkreslic]
a teraz poszukam tych ustawien - choc powtorze - ich szukanie i stosowanie NIE MA NAJMNIEJSZEGO SENSU - alt presety sa NAJLEPSZYM co moze spotkac mptrójke - i pomimo tego ze maja niby nizszy bitrate niz wymuszone na sile 320 to i tak sa lepsze [zreszta nie bandwich sie liczy - mpc moze miec mniej niz 320 a bedzie znacznie lepsze - tylko kodek i jego ustawienia - a te z presetow sa NAPRAWDE najlepsze]
Hit Me, If You Can...
Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem
ok ale mam pytania - czy alt preset ma tryb STREO czy JOINT-STEREOjest to dla mnie o tyle ważne że przenośny cd-mp3 player nie radzi sobie dobrze z trybem STEREO, poza tym czy mogę w alt preset regulować wartości najnizszego i najwyższego bitrate'u
chodzi mi o to aby nie było mniej niż 192 a max to 320.
THX za info i pozdrawiam, Marcin
aha i małe PS
czy jest jakiś prog (ew jak to zrobić) informujacy z jakim bitratem i w jakim trybie (CBR, VBR) została mp3 zakodowana![]()
z tego co sie orientuje to w presetach chodzi o to ze juz nic nie nalezy w nich zmieniac zmieniac - mozna, ale nie nalezy tego robic bo czesto prowadzi to do bardzo dziwnych zachowan
ustawienie gornej i dolnej granicy w pewien sposob ogranicza kodek - wiec i efekty jego pracy beda gorsze - choc pewnie sie da
a wymusic joint stereo to chyba -m j - ale nie jestem pewny
zachowam sie troche jak len [zaraz powiem dlaczego] i podam ci link ktory powinien roziwac WSZYSTKIE watpliwosci na temat mp3 i presetow - http://www.hydrogenaudio.org/index.p...amp;t=203&
dlaczego podam link a nie sam poczytam? bo ten link na neostradzie nie dziala [ip 83.. sux] - trzeba korzystac w proxy a to oznacza u mnie ladowanie strony w minute...
jesli Twoj player jest tak restrykcyjny [co mnie dziwi bo tez mam jakiegos bardzo starego philipsa i czyta wszystko] to pozostaje ci tylko podawac parametry recznie - albo nie przejmowac sie jakoscia robic mp3 wpisujac na chama 256kbps cbr, -m j [joint stereo] i tyle... a do uzytku komputerowego robic sobie mp3/mpc z wyzszymi i optymalnymi ustawieniami
Hit Me, If You Can...
chyba kazdy player [np foobar] podaje taka informacje - mozna tez uzyc jakiegos kombajnu - GX:Transcoder [jest chyba u nas w downloadzie] albo K-Mp3 - oba bardzo duzo potrafia - to i taka glupotke beda potrafily powiedziec
Hit Me, If You Can...
THX SID, artykuł rewelacja, mam jeszcze tylko jedno pytanie - jaki wpis jest konieczny jeśli chcę aby zgrany materiał:
1. znalazł się w katalogu BĘDĄCYM NAZWĄ PŁYTY
2. nazwa pliku to tytuł utworu poprzedzony numerem dwucyfrowym (01, 02, 03,...etc)
pozdro i jeszcze raz dzieki, Marcin
%C\%N-%A-%T
pozdr
The Pain is killing me ...
oo...
1) to juz chyba nie jest kwestia LAME'a..
2) nie mam pojecia... do renamowania uzywalem albo tcmd, albo zmieniajac ustawienia w EAC'u wtedy to wychodzilo jakos tak %N. %T
Hit Me, If You Can...
ok, już wiem wszystko
THX raz jeszcze
Witam To mój pierwszy post na tym forum, żeby nie śmiecić postanowiłem napisać w tym topicu, a to dlatego że problem mój dotyczy EAC'sa.
Po skonfigurowaniu programu tak jak to opisał SidTheRat w opcjach kompresjii , zakładka format audio nie mogę nic ustawić, bowiem wszystkie opcje są "przygaszone" tzn. brak możliwości ustawiania .
Moje pytanie : brakuje mi jakichś bibliotek czy co? , jak uaktywnić tą zakładkę ?
... poniewaz uzywasz zewnetrznego kodeka
jesli w zakladce 'Zewn. kompresja' odznaczysz 'Uzyj zewn...' to wtedy uaktywnia ci sie opcje z zakladki 'Format audio' - nie polecam![]()
Dzięki Jankes - ciekawe , dlaczego na to nie wpadłem![]()
Ale jeśli można będę drązył temat.
Parę razy natknąłem się na stwierdzenie w opisie EAC'a, że mimo iż program posiada funkcję wypalania, to nie poleca się tego w tym programie. Dlaczego?
SidTheRat parę razy tak to ujął, niestety nie napisał dlaczego i jaka jest różnica między wypaleniem np. obrazu audio / plik *.cue i wavy/ w EAC'u, a np w NERO?
I jeszcze jedno pytanie. Czy plyta audio wypalona opcją "kopiuj płytę" z zakładki "narzędzia" ma jakieś wady jakościowe? nie do przyjęcia błędy?
Jeśli ktoś może mi to w jakiś sposów wytłumaczyć , będę wdzięczny
hmm..to jest sprawa dosc rozmyta, chodzi glownie o przekonania i o to co czasem na forum ha.org sie pojawialo
argumentacja jest prowadzona od konca - najlepszy do wypalania audio jest feurio [wynik m.in. obserwacji zachowan plyt w 'jamnikach' ktore nagrane czyms innym nie dzialaja itp]
jesli wiemy co jest najlepsze to po porstu nie nagrywamy tym co najlepsze nie jest - chodzi przeciez o najwyzsza jakosc a nie efekciarstwo - do kopiowania plyt 'tak sobie' mozna uzyc tylko nero i swiat sie nie zawali, przy dobrej jakosciowo plycie zrodlowej nie bedzie nawet roznic, a na pewno slyszalnych
druga rzecz to brak wielu opcji edycyjnych w EAC'u, ew. ich ukrycie/zagmatwanie - feurio pozwala niektore rzeczy zrobic prosciej, szybciej - edycja cdtextu np
jedyne czego feurio nie umie - to nagranie niektorych .cue produkowanych przez eac'a - nic dziwnego w sumie skoro cue sa niezgodne ze standardem, ale nie czepiajmy sie - wtedy nalezy uzyc eac'a [lub burrna ktory sobie z nimi radzi] - ew. nie zrzucac w ten sposob plyt
jesli chodzi o narzedzia/kopiuj plyte to bledow przy zrzucaniu nie ma [program robi to tak samo jak przy zrzucaniu na dysk, bo po prostu zrzuca na dysk] ale jest sprawa nagrywania tego w eac'u, czego po prostu 'sie nie robi' - wiem ze moje wstapne tlumaczenie jest metne, ale nie wiem czy ktokolwiek gdziekolwiek ujal to szczegolowo - jest to jedna z tych rzeczy jakich sie nie robi, nie pamietam czy to autor o tym pisal, czy po prostu tak wyszlo z eksperymentow
Hit Me, If You Can...
Sorki, jestem w pracy i piszę z pamięci. Kolega mój odkrył,że jesli z płyty CD Audio robimy pliki WAV i CUE (1 track - 1 WAV) to domyślna w EAC opcja dotycząca GAPS jest błędna. Powstaje wtedy błędny plik CUE. Nie ma to znaczenia,jeśli zgrywamy płytę do jednego dużego WAVa (+CUE) w celu na przykład kompresji do APE czy SHN (kompresja bezstratna, można z tego potem uzyskać CDR Audio). Ale przy zgrywaniu płyty do kilku wavów (tyle ile tracków), ma to znaczenie. Nie pamietam teraz którą opcję doptyczącą GAPS nalezy zaznaczyć, ale na pewno domyślna jest nieodpowiednia. Zdaje sie,że 2 pozostałe są OK
Jabba
ten problem omowilem tutaj - http://cdrlab.pl/modules.php?op=modl...rtykulStrona=2
niby niewiele, a pare spraw wyjasnia
Hit Me, If You Can...
Chodzi przede wszystkim o to, że możliwość nagrywania płyt to tylko dodatek do podstawowej funkcji programu - i autor uaktualnia ją i wprowadza poprawki rzadziej, niż przy reszcie opcji. To i fakt, że Feurio wiele razy udowodniło, że wspaniale nagrywa płyty audio, sprawiają razem, że raczej nie polecamy zapisu płyt przy użyciu EAC - ale jeśli tylko działa to z Twoją nagrywarką, nie powinno być żadnych problemów.Napisał Katon
Nie polecamy tego przede wszystkim dlatego, że z daną nagrywarką EAC może współpracować przy zapisie, ale wcale nie musi. A poświęcanie czasu i płyt, by się o tym przekonać, niekoniecznie jest hobby wszystkich użytkowników.![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)