+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: pytanie o EAC

Szeregowy Alinoe zero jak zero

Domyślnie

witam

artykuł o EAC jest GIT, jednego tylko nie wiem - jak uzyskać w linii komend tryb joint-stereo chciałbym jako wynik ripowania uzyskać pliki CBR 320 kbps+joint stereo, albo CBR 256kbps+joint stereo

pozdraiwam, Marcin

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

jedna uwaga techniczna - na wstepie [a potem poszukam jak uzyskac te nieszczesne ustawienia]

nie wazne jak bedziesz kombinowal z ustawieniami, jakich cudow nie wymyslisz to --alt preset i tak bedzie lepszy... nie rezygnuj z nich! chyba ze MUSISZ, koniecznie MUSiSZ bo ci czytnik nie czyta.
    Dobrze zroiony VBR jest lepszy [powtarzam LEPSZY] niz CBR, kazdy preset ma najlepszy mozliwy tryb stereo i przy identycznej wynikowej jakosci zajmuje mniej miejsca - dziesiatki tysiecy ludzi zlozylo sie na ustalenie jak maja wygladac presety do LAME 3.90.3 - i nie łudź się - nie zrobisz tego lepiej niż oni..

jedna uwaga - jesli w opcjach kodeka zaznaczasz preset - to to jaki zaznaczysz bitrate nie ma znaczenia - to pole jest ignorowane [zreszta w arcie staralem sie to podkreslic]

a teraz poszukam tych ustawien - choc powtorze - ich szukanie i stosowanie NIE MA NAJMNIEJSZEGO SENSU - alt presety sa NAJLEPSZYM co moze spotkac mptrójke - i pomimo tego ze maja niby nizszy bitrate niz wymuszone na sile 320 to i tak sa lepsze [zreszta nie bandwich sie liczy - mpc moze miec mniej niz 320 a bedzie znacznie lepsze - tylko kodek i jego ustawienia - a te z presetow sa NAPRAWDE najlepsze]
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Domyślnie

ok ale mam pytania - czy alt preset ma tryb STREO czy JOINT-STEREO jest to dla mnie o tyle ważne że przenośny cd-mp3 player nie radzi sobie dobrze z trybem STEREO, poza tym czy mogę w alt preset regulować wartości najnizszego i najwyższego bitrate'u chodzi mi o to aby nie było mniej niż 192 a max to 320.

THX za info i pozdrawiam, Marcin

Domyślnie

aha i małe PS
    czy jest jakiś prog (ew jak to zrobić) informujacy z jakim bitratem i w jakim trybie (CBR, VBR) została mp3 zakodowana

Domyślnie

z tego co sie orientuje to w presetach chodzi o to ze juz nic nie nalezy w nich zmieniac zmieniac - mozna, ale nie nalezy tego robic bo czesto prowadzi to do bardzo dziwnych zachowan
    ustawienie gornej i dolnej granicy w pewien sposob ogranicza kodek - wiec i efekty jego pracy beda gorsze - choc pewnie sie da
    a wymusic joint stereo to chyba -m j - ale nie jestem pewny

zachowam sie troche jak len [zaraz powiem dlaczego] i podam ci link ktory powinien roziwac WSZYSTKIE watpliwosci na temat mp3 i presetow - http://www.hydrogenaudio.org/index.p...amp;t=203&
    dlaczego podam link a nie sam poczytam? bo ten link na neostradzie nie dziala [ip 83.. sux] - trzeba korzystac w proxy a to oznacza u mnie ladowanie strony w minute...

jesli Twoj player jest tak restrykcyjny [co mnie dziwi bo tez mam jakiegos bardzo starego philipsa i czyta wszystko] to pozostaje ci tylko podawac parametry recznie - albo nie przejmowac sie jakoscia robic mp3 wpisujac na chama 256kbps cbr, -m j [joint stereo] i tyle... a do uzytku komputerowego robic sobie mp3/mpc z wyzszymi i optymalnymi ustawieniami
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

chyba kazdy player [np foobar] podaje taka informacje - mozna tez uzyc jakiegos kombajnu - GX:Transcoder [jest chyba u nas w downloadzie] albo K-Mp3 - oba bardzo duzo potrafia - to i taka glupotke beda potrafily powiedziec
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

THX SID, artykuł rewelacja, mam jeszcze tylko jedno pytanie - jaki wpis jest konieczny jeśli chcę aby zgrany materiał:
    1. znalazł się w katalogu BĘDĄCYM NAZWĄ PŁYTY
    2. nazwa pliku to tytuł utworu poprzedzony numerem dwucyfrowym (01, 02, 03,...etc)

pozdro i jeszcze raz dzieki, Marcin

Kapral AleX69 zero jak zero Avatar AleX69

Domyślnie

%C\%N-%A-%T
    pozdr
    The Pain is killing me ...

Domyślnie

oo...

1) to juz chyba nie jest kwestia LAME'a..
    2) nie mam pojecia... do renamowania uzywalem albo tcmd, albo zmieniajac ustawienia w EAC'u wtedy to wychodzilo jakos tak %N. %T
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

ok, już wiem wszystko
    THX raz jeszcze

Szeregowy Katon zero jak zero

Domyślnie

Witam To mój pierwszy post na tym forum, żeby nie śmiecić postanowiłem napisać w tym topicu, a to dlatego że problem mój dotyczy EAC'sa.
    Po skonfigurowaniu programu tak jak to opisał SidTheRat w opcjach kompresjii , zakładka format audio nie mogę nic ustawić, bowiem wszystkie opcje są "przygaszone" tzn. brak możliwości ustawiania .
    Moje pytanie : brakuje mi jakichś bibliotek czy co? , jak uaktywnić tą zakładkę ?

Starszy szeregowy Jankes zero jak zero Avatar Jankes

Domyślnie

... poniewaz uzywasz zewnetrznego kodeka
    jesli w zakladce 'Zewn. kompresja' odznaczysz 'Uzyj zewn...' to wtedy uaktywnia ci sie opcje z zakladki 'Format audio' - nie polecam

Szeregowy Katon zero jak zero

Domyślnie

Dzięki Jankes - ciekawe , dlaczego na to nie wpadłem
    Ale jeśli można będę drązył temat.
    Parę razy natknąłem się na stwierdzenie w opisie EAC'a, że mimo iż program posiada funkcję wypalania, to nie poleca się tego w tym programie. Dlaczego ?
    SidTheRat parę razy tak to ujął, niestety nie napisał dlaczego i jaka jest różnica między wypaleniem np. obrazu audio / plik *.cue i wavy/ w EAC'u, a np w NERO?
    I jeszcze jedno pytanie. Czy plyta audio wypalona opcją "kopiuj płytę" z zakładki "narzędzia" ma jakieś wady jakościowe? nie do przyjęcia błędy?
    Jeśli ktoś może mi to w jakiś sposów wytłumaczyć , będę wdzięczny

Domyślnie

hmm..to jest sprawa dosc rozmyta, chodzi glownie o przekonania i o to co czasem na forum ha.org sie pojawialo
    argumentacja jest prowadzona od konca - najlepszy do wypalania audio jest feurio [wynik m.in. obserwacji zachowan plyt w 'jamnikach' ktore nagrane czyms innym nie dzialaja itp]
    jesli wiemy co jest najlepsze to po porstu nie nagrywamy tym co najlepsze nie jest - chodzi przeciez o najwyzsza jakosc a nie efekciarstwo - do kopiowania plyt 'tak sobie' mozna uzyc tylko nero i swiat sie nie zawali, przy dobrej jakosciowo plycie zrodlowej nie bedzie nawet roznic, a na pewno slyszalnych
    druga rzecz to brak wielu opcji edycyjnych w EAC'u, ew. ich ukrycie/zagmatwanie - feurio pozwala niektore rzeczy zrobic prosciej, szybciej - edycja cdtextu np
    jedyne czego feurio nie umie - to nagranie niektorych .cue produkowanych przez eac'a - nic dziwnego w sumie skoro cue sa niezgodne ze standardem, ale nie czepiajmy sie - wtedy nalezy uzyc eac'a [lub burrna ktory sobie z nimi radzi] - ew. nie zrzucac w ten sposob plyt

jesli chodzi o narzedzia/kopiuj plyte to bledow przy zrzucaniu nie ma [program robi to tak samo jak przy zrzucaniu na dysk, bo po prostu zrzuca na dysk] ale jest sprawa nagrywania tego w eac'u, czego po prostu 'sie nie robi' - wiem ze moje wstapne tlumaczenie jest metne, ale nie wiem czy ktokolwiek gdziekolwiek ujal to szczegolowo - jest to jedna z tych rzeczy jakich sie nie robi, nie pamietam czy to autor o tym pisal, czy po prostu tak wyszlo z eksperymentow
    Hit Me, If You Can...

Szeregowy Jabba_the_Hutt zero jak zero

Domyślnie

Sorki, jestem w pracy i piszę z pamięci. Kolega mój odkrył,że jesli z płyty CD Audio robimy pliki WAV i CUE (1 track - 1 WAV) to domyślna w EAC opcja dotycząca GAPS jest błędna. Powstaje wtedy błędny plik CUE. Nie ma to znaczenia,jeśli zgrywamy płytę do jednego dużego WAVa (+CUE) w celu na przykład kompresji do APE czy SHN (kompresja bezstratna, można z tego potem uzyskać CDR Audio). Ale przy zgrywaniu płyty do kilku wavów (tyle ile tracków), ma to znaczenie. Nie pamietam teraz którą opcję doptyczącą GAPS nalezy zaznaczyć, ale na pewno domyślna jest nieodpowiednia. Zdaje sie,że 2 pozostałe są OK

Jabba

Domyślnie

ten problem omowilem tutaj - http://cdrlab.pl/modules.php?op=modl...rtykulStrona=2
    niby niewiele, a pare spraw wyjasnia
    Hit Me, If You Can...

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Cytat Napisał Katon
    Parę razy natknąłem się na stwierdzenie w opisie EAC'a, że mimo iż program posiada funkcję wypalania, to nie poleca się tego w tym programie. Dlaczego ?
    Chodzi przede wszystkim o to, że możliwość nagrywania płyt to tylko dodatek do podstawowej funkcji programu - i autor uaktualnia ją i wprowadza poprawki rzadziej, niż przy reszcie opcji. To i fakt, że Feurio wiele razy udowodniło, że wspaniale nagrywa płyty audio, sprawiają razem, że raczej nie polecamy zapisu płyt przy użyciu EAC - ale jeśli tylko działa to z Twoją nagrywarką, nie powinno być żadnych problemów.

Nie polecamy tego przede wszystkim dlatego, że z daną nagrywarką EAC może współpracować przy zapisie, ale wcale nie musi. A poświęcanie czasu i płyt, by się o tym przekonać, niekoniecznie jest hobby wszystkich użytkowników.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)