+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: Predkosc nagrywania cd-audio, lepiej szybko czy wolno.

Starszy plutonowy pietrek zero jak zero Avatar pietrek

Domyślnie

Poniewaz wraz z nieustannym postepem i zwiekszaniem sie predkosci wypalania plytek cdr temat moze warto by bylo poruszyc na nowo.
    Czytalem wiele artykulow, ze wypalac plyty cdaudio nalezy jak najwolniej. Jednak ... sa i artykuly sugerujace wypalanie plyt cd-audio szybciej na szybkich nosnikach cdr i nowych nagrywarkach.
    Moze zalezy to od samych plyt - wiekszosc z obecnie dostepnych to min. x40, nagrywarki podobnie jak sadze.
    Wiec moze dla audio lepsze bedzie x16 niz najwolniejsze u mnie x4 lub kolejne x8 ?
    Z powazaniem,
    pietrek
    ( lossless audio hub forever http://www.lossless.prv.pl )

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

wszsytko kwestia nagrywarki i plyt tak jak zawsze
    ja mialem mozliwosc testowania plyt [bo mam litka] wiec pokusilem sie o eksperymenty i wyszlo mi ze najlepiej na plytach z szerokiego zakresu jakosci/marek - pali sie z predkoscia 16x [48246s@52246s]

miaelm jedna plyte super azo [16x max], chomikowalem ja dlugo, czekalem na specjalna zawartosc zeby cos na niej nagrac - no i nagralem - z predkoscia chyab 4x - efekt byl tragiczny... plyta skakala trzeszczala, miala max bledow c1 tyle co ja na szajsowatych MMORE czy Dysanach mam w sumie... poszla w kosz

wniosek? brak wnioskow... trzeba dopasowac SWOJA nagrywarke [konkretny egzemplarz wrecz] do nosnikow
    u mnie DOSKONALE pala sie MMORE od Bayera pakowane po 20 sztuk [kupuje za 23 w media markt] - za to dosc przecietnie nowe pastele, tdk metallic czy inen niby dobre plyty - podobnie doskonale wyniki mialem na Dysanach 48x... wszystkie palone na 16x - probowalem wielokrotnie [ostatnio nagrywajac manuale z msdnaa w WIEEELU egzemplarzach] palic 24x, 32x i 12x - jak potem patrzylem na wyniki to zdecydowanie najlepiej wycodzily 16x
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Domyślnie

mam teaca w 540E, wiec wnioskuje ze x16 bedzie optymalne w przypadku nowszych i zarazem firmowych cdr-ek.
    Zdecydowana wiekszosc u mnie to cdr to verbatimy pastel, dysany harlequin od prodisca - ale do tej pory nagrywalem x4 i od paru miesiecy x8.
    Temat jest mocno kontrowersyjny, gdyz s serwisach dalej sa umieszczane mocno przestazale opisy, gdzie pisza "audio to max. x4"

byly tu juz pewne wzmianki na ten temat, ale albo dotyczyly tylko danych albo plextora

a wiadomo, ze dla audio cd korekcja jest slabsza niz dla danych ...

tak, wiec za szybko zle, za wolno zle, wiec posrodku bedzie najlepiej innego wyjscia juz nie ma chyba
    Z powazaniem,
    pietrek

Domyślnie

najprosciej jest po prostu testowac plyty po nagraniu u kogos z liteonem... wtedy wiadomo co sie dzieje

i tak, niektore opisy na niektorych serwisach poswiecone temu tematowi maja po 3 czy 4 lata... i wprowadzaja ludzi w blad - bo technika jednak do przodu poszla - i potem sie czyta na rozncyh forumach teksty i pytania jak zmusic nagrywarke 52 do palenia 1x...
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat
    bo technika jednak do przodu poszla - i potem sie czyta na rozncyh forumach teksty i pytania jak zmusic nagrywarke 52 do palenia 1x...
    tak, spotkalem sie gdzies z takimi rozwiazaniami

co do liteona - moze to i wyjscie, ale miejsce na kontolerze ide jest tez ograniczone

czytalem o nowym nero cdspeed, moze to bedzie rozwiazanie dla nieposiadaczy liteon-ow. Moze kiedys pomierze c1 , chociaz czasami mam wraznienie, ze lepiej nie wiedziec.
    Z powazaniem,
    pietrek

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ostatnio robiłem sobie mini teścik. Okazało się, że prędkość 16-24x jest w sam raz.
    Kilka miesięcy do tyłu, gdzieś po koniec roku 2003 prędkość była w przedziale 12x24x, a cofnąć się jeszcze do tyłu (wakacja 2003) prędkość 8x16x.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

hmm , x24 to juz wydaje mi sie szybko.
    stala predkosc mam tylko do x16 w moim teacu. Cos mi podpowiada logika, ze audio to ze stala predkoscia powinno byc lepiej wypalone niz ze zmienna - ale nie zawsze rzeczy logiczne sa lepsze .

ps. koncze ciezki dzien pracy, a wam dziekuje za cenne informacje, odezwe sie jutro. moze ktos jeszcze sie wypowie w tej kwestii
    Z powazaniem,
    pietrek

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Co do prędkości 24x, to tylko przez moment prędkośc wzrasta do 24x (pare sekund w zależnośi od nagrywarki), a potem zapisuje 24x w trybie CLV. Jeszcze niektóre nagrywarki posiadaja prędkość 20x i zapisuja ją w całości w CLV.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał pietrek
    czytalem o nowym nero cdspeed, moze to bedzie rozwiazanie dla nieposiadaczy liteon-ow. Moze kiedys pomierze c1 , chociaz czasami mam wraznienie, ze lepiej nie wiedziec.
    Pamiętaj jednak o tym, że nie wszystkie napędy raportują C1. Tego nawet CDSpeed nie załatwi, choć Twój TEAC jest w sumie całkiem nowy... Ja mam Plextora 1610, więc nie mam co marzyć o C1

Domyślnie

Pamiętaj jednak o tym, że nie wszystkie napędy raportują C1
    ale jest szansa ze wraz z nowym kprobe i wspolpracy producentow nagrywarek bedzie mozna juz robic pomiary c1.

a co do wczesniejszej wypowiedzi o predkosci 24 - nie wydaje mi sie ona juz taka zawrotna w porownaniu z x52
    mam predkosc x20 ale wiekszosc cdr jest nagrywana od x16 jednak [w teac w 540E].

dla mnie ciekawa jest jeszcze kwestia czy warto przeplacic pare zlotych i kupic dobra plyte specjalnie dla audio. Kilka mam .. nie narzekam, ale mam tez spooooro na normalnych cdr i nie narzekam rowniez.
    Z powazaniem,
    pietrek

Domyślnie

nie ma najmniejszego sensu kupowanie plyt cdr audio

gdyby forum byloby duze to napewno wyskoczylby ktos i powiedzial ze on slyszy roznice i jak 'wy ignoranci' mozecie myslec inaczej [a ja bym delikwenta wzial do jakiegos salonu ze sprzetem i zrobil mu beszczelny test] - problem w tym ze to autosugestia
    plyty audio roznia sie jednym bitem w atipie - dzieki temu nagrywaja na nich nagrywarki stacjonarne [bo wiekszosc odmawia wspolpracy ze zwyklymi cdr'ami]

i to wszystko - skoro nie ma roznicy to po co przeplacac

a plyty nalezy kupowac takie ktore sie najlepiej U NAS pala - i tyle.. podawanie jakis konkretnych marek tez juz chyba nie ma sensu... choc verb. pastel [od tayo yuden] to zawsze klasa sama dla siebie
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

i to wszystko - skoro nie ma roznicy to po co przeplacac
    i to chyba przesadza juz sprawe .. tez nie mam ochoty placic po 4-7 pln za plyte audio, kilka kupilem ale to stare czasy ja wiem juz wszystko, dzieki za wyczerpujace informacje - czuje sie juz duzo madrzejszy.
    Z powazaniem,
    pietrek

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia