+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: pliki dts z apev2 tags

Szeregowy Grendel ma szanse

Domyślnie pliki dts z apev2 tags

Witam
    Mam wielką prośbę.
    Ściągnąłem płytę audio w formacie DTS. Jest to rip z płyty DVD audio . Wszystko wydawało sie b.proste. Zmieniłem nazwy plików z dts na wav. (jak to zwykle wcześniej bezproblemowo robiłem) ale niestety nie moge wypalic tego w Nero i zrobić z tego płyty audio. Nero pokazuje, że nie rozpoznaje tego formatu.
    Potem zobaczyłem informację , że pliki te zawierają tagi APEV2. Próbowałem je usunąć korzystając z foobar2000.
    Niestety po tym rzekomym usunięciu i zmianie nazwy na "wav" w celu wypalenia na cd,znowu Nero podaje info, że nie rozpoznaje formatu.
    Bardzo proszę o wskazówki co mam zrobić aby wypalic te pliki na płytę i cieszyć się dźwiękiem dts 5.1 w odtwarzaczu dvd.
    Za wszelkie wskazówki będę ogromnie wdzięczny.
    Pozdrawiam

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Masz do tego plik .CUE?

Domyślnie

Nie mam cue. Cały album jest zbiorem plików w formacie dts.
    Co robić

Domyślnie

Ja bym spróbował dwóch "myków":
    1) zmienić format na WAV i nagraćza pomocą aplikacji BURRRN

dodać do foobara wtyczkę do obsługi plików .DTS (szukaj na forum strony www.foobra2000.pl)

2) zostawić pliki jako .DTS, dodać do foobara i za jego pomocą spóbować konwersji do .WAV, jak się uda, to wtedy spóbować nagraćnero lub burrn'em

Oczywiście 2) spróbować jeżeli 1) nie wypali

Domyślnie

Zrobiłem tak jak napisałeś.
    Niestety Burrn też tego nie rozpoznaje.( 2-gi sposób już wcześniej wypróbowałem z takim samym skutkiem).
    Co za cholerstwo...
    Najciekawsze, że pliki w swoim oryginalnym formacie dts można odsłuchać na foobarze (oczywiście z wtyczką dts).
    Ale jak zmienię nazwę na .wav lub przekonwertuję na wav w foobarze ŻADEN program do wypalania nie rozpoznaje takiego pliku. Jak można to przenieść na płytę CD lub DVD i odpalić na odtwarzaczu DVD i mieć DTS?

Dziękuję Ci bardzo za wszelkie do tej pory wskazówki.

Czy jest jeszcze na to jakis sposób

Pozdrawiam

Domyślnie

Twoja sytuacja jest dosyć dziwna... ja niejednokrotnie nagrywałem płyty CD-DTS i robiłem to w burrrn a nawet w nero. Tylko że to był plik .WAV + .CUE...

Jeśli chodzi o odtwarzanie na kompie, to foobar odtwarza .DTS bo ma dekoder (wtyczka), plików .WAV zakodowanych w DTS nei odtworzy foobar bo nie ma wtyczki do tego a system tego nei odtworzy bo nie ma dekodera DTS w ogóle (chyba że sprzętowy, dodawany do dobrych zestawow głośników, lub wbudowany w dobrą kartę dźwiękową).

Nagranie plików .WAV na płytę jako dane powinno moim zdaniem zadziałać na kinie domowym z dekoderem DTS (jestem pewien na 99.9%), co do plików .DTS to też powinno zadziałaćjeżeli nagrasz jako dane, ale tutaj pewny nie jestem.

Najważniejsze żeby odtwarzacz mial dekoder DTS (teraz już chyba wszystkie mają).

Odtwarzanie plików .WAV zakodowanych w DTS, nagranych jako dane na CD, będzi ena kinie domowym tak samo rozwiązane jak odtwarzanie mp3.

Domyślnie

Niestety po nagraniu tych plików jako dane mój odtwarzacz nie chce ich czytać.
    Przeglądałem inne fora i problem podobny do mojego mieli tez użytkownicy na forum torrenty.pl (ktoś wrzucił podobne pliki w dts)
    Sprawa wygląda tak: 90% odtwarzaczy nie rozpozna takich plików DTS nagranych jako dane. Pojedyncze egzemplarze dają radę. Mam odtwarzacz dobrej klasy Pioneer z (SACD z DVD audio) ale on sobie z tym nie radzi.
    Pewnie jest jakis sposób. Wydaje mi się, że powinien być jakiś soft który poddałby te pliki konwersji to odpowiedniego formatu. No coż jestem lakiem w tej sprawie.
    Na chwile obecną wymyśliłem, że w programie do authoringu DVD Adobe Encore zaimportuje te pliki tak jakbym robił z nimi film dvd i spróbuje potem wypalić to jako płytę DVD film może to pomoże.
    Dziękuję za wszystkie wskazówki. Jeśli znasz jakieś inne rozwiązanie to proszę o pomoc.
    Pozdrawiam

Domyślnie

O Ile Encore obsługuje DTS... z DTS'em jest tak, że jest to chroniony patentem format dźwięku i spora część aplikacji go nie obsługuje, bez oddzielnej wtyczki. Ale Encore może być już uzbrojony w DTS z uwagi na kaliber tej aplikacji
    Daj znać co wyszło, pozdrawiam.

Domyślnie

yes... yes... yes...
    Zrobiłem krótki - z jednym utworem - clip video na Adobe Encore 2.0 (tylko ta wersja obsługuje DTS) i...
    odtwarzacz pięknie rozpoznaje DTS co więcej jest to DTS 96. Rozkosz dla słuchacza!
    Wygląda na to,że jest to jedyny sposób na takie "surowe" pliki DTS wyciągnięte z DVD.

Mam jedno pytanie. Zmieniłem nazwy plików z DTS na wav (wtedy jak bezskutecznie chciałem wypalić je jako płytę audio).
    Jak (i czy w ogóle) można zmienić z powrotem takie pliki na dts. Czy jest na to jakiś sposób W windowsie widać już je jako wavy. Jeśli dodam do nich końcówkę dts,nic to nie pomaga - pozostaja wavami.
    W jakim programie mogę przywrócic ich pierwotny typ wjakim programie można to zrobić?
    Pozdrawiam

Domyślnie

W eksploratorze Windowsowym musisz wejśc do opcji folderów, zakładki widok i tam odznaczyć "ukryj rozszerzenia znanych typów plików".

Gratuluję udanej operacji!

Domyślnie

Zanim napisałeś właśnie tak zrobiłem.Wszystko ok.
    Serdeczne podziękowania za wszelkie wskazówki.
    Pozdrawiam

Szeregowy bartek-bp ma szanse

Domyślnie

Witam! Chciałem zrobić dokładnie taką samą rzecz jak Gardel tylko mam problem ponieważ gdy chce dodać w Adobe Encore plik dts wyskakuje mi komunikat: "The software that's used to decode the media is not available on this system. Installing the correct decoders for the files you are working with may help to correct the problem." Wydaje mi sie ze brakuje jakiegos kodeka... tylko jakiego? Moze ktos mi jakos pomoc? Z gory dziekuje

Domyślnie

Musisz użyć programu Adobe Encore 2.0 . Wcześniejsze wersje (np.1.5)nie obsługują DTSu.
    Pozdr.

Szeregowy bartek-bp ma szanse

Domyślnie

Mam wersje 2.0 wydaje mi sie ze jakies kodeki niepotrzebnie instalowalem i podmienialem pliki bo wczesniej jakies inne sposoby nagrania tego na plyte stosowalem. Ty jedynie zainstalowales ten program, przeciagnales plik dts do programu, podlozyles jakis obraz i wszystko dzialalo? Nic poza tym programem nie instalowales? Jesli tak to mam w planach niedlugo zrobic format, mysle ze wtedy powinno sie juz udac.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)