+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 21 z 21

Temat: HELP ME!!!!!!! bo mnie zara cuś trafi............

Szeregowy misiol69 ma szanse

Domyślnie HELP ME!!!!!!! bo mnie zara cuś trafi............

Mam problem z nagranymi płytami audio.........po wypaleniu płyty nie sa dostepne nazwa wykonawcy i tytuł utworu......tylko track 1,2 itd.
    Używam nagr LGmodel GCE-8240B
    Prędkość zapisu CDR/CDRW/odczytu 24x10x40
    Interfejs IDE PIO-4
    Średni czas dostępu - płyta CD 110 ms
    Bufor 8 MB
    Mechanizm podania płyty tacka
    Metoda zapisu płyt CDR Z-CLV
    Zapis w trybie RAW DAO-RAW
    Odczyt/zapis danych subkanałowych tak
    System ochrony zapisu ExacLink
    Kompatybilny z Safedisc starszym niż v2.51 nie
    Kompatybilny z Safedisc
    v2.51 - v2.8 Nie
    Overburning CD Tak
    CD-TEXT Odczyt/Zapis
    Odczyt/zapis płyt
    90 min. (800 MB) Tak/Tak
    Odczyt/zapis płyt
    99 min. (870 MB) Nie/Tak
    Obsługa MountRainier Nie
    Obsługa Key2Audio Brak danych
    Dodatkowe informacje
    Biosy 1.07 -
    to tyle danych techn)))))) i programu Easy CD Creator 5,1.

czy ktoś może mi powiedzieć czy to wina sprzetu , programu a może moja))))

dzieki za wszystkie odpowiedzi

Laser
    Gość

Domyślnie

Z tego co piszesz wnioskuje ze nagrywasz poprostu płyty audio ( z mp3 ? ) czy z innych płyt audio - to normalne ze nie wyswietla sie nazwa wykonawcy i tytul - zeby ta opcja działala musisz nagrac płyte audio z CD-Text'em, oraz odtwarzacz ( stacjonarny ) musi posiadac funkcje odtwarzania CD-Textu.
    Oczywiscie nagrywarka musi umiec takze nagrac taka płyte ale jak sam podales w specyfikacji Twój sprzet jest do tego zdolny.

Najlatwiej będzie Ci zaczac tworzyc takie płyty za pomoca Nero - nie wiem jak to jest w ECDC.

Pozdrawiam

Nol
    Gość

Domyślnie

I tutaj kłania się mój artykuł o nagrywaniu w Nero.

Link do sekcji o wypalaniu płyt Audio i CD Textu.

Domyślnie

Dzieki za szybką odp......... czy nagrywam z mp3 czy z " normalnej " audio są te same problemy....czyli jak nagram w trybie DAO to problem zniknie? dobrze kumam?

pozdrawiam

Nol
    Gość

Domyślnie

Jak nagrasz w trybie DAO i ustawisz tytuł piosenki/wykonawcę tak, jak to widać na screenshotcie w artykule, to powinno wszystko zadziałać.

Laser
    Gość

Domyślnie

Tryb DAO umozliwia zapis CDTextu - wiec jego uruchomienie to polowa sukcesu, potem musisz jeszcze "wpisac" CD-Text ogolnie dla calej płyty a potem w kompilacji klikasz na kazdy dodany utwór i kolejno wpisujesz utwór i wykonawce dla kazdego kawalka - w artykule Nola jest to wszystko ladnie na screenach przedstawione wiec nie powinienes miec wiekszych problemow

Domyślnie

)))))to jeszcze jak mi podasz link skąd moge sciągnąć Nero masz u mnie flaszke)))))))hehehe

pozdrawiam

Laser
    Gość

Domyślnie

Program - http://www.cdrlab.pl/Downloads-index...tit-lid-5.html
    Patch polonizacyjny - http://www.cdrlab.pl/Downloads-index...t-lid-124.html

ewentualnie mirrorów mozesz szukac na ftp://ftp.nero.com/ i ftp://ftp.ahead.de/ jest ich znacznie wiecej ale nie ma potrzeby ( dopiero jak jest nowa wersja to zaczyna sie robic ciasno )

Starszy plutonowy pietrek zero jak zero Avatar pietrek

Domyślnie

Cytat Napisał misiol69
    )))))to jeszcze jak mi podasz link skąd moge sciągnąć Nero masz u mnie flaszke)))))))hehehe

pozdrawiam
    www.nero.com
    tam jest na pewno
    jest takze opcja w emule o nazwie "szukaj"
    jest takze dzial download i linki na gorze strony ..
    a jak to nie pomoze to zawsze jeszcze mamy www.google.pl
    tam jest chyba wszystko
    powodzenia w szukaniu nerona
    Z powazaniem,
    pietrek
    ( lossless audio hub forever http://www.lossless.prv.pl )

Domyślnie

Nero ściągnięte więć lece walczyć z tymi płytkami o wyniku mojej walki z wiatrakami oczywiście poinformuje.......dzięki wszystkim za rady

narka

Domyślnie

to znowu ja(((
    zrobiłem wszystko jak było w artykule i nie mam pojęcia co jest grane......tylko player w Easy Cd Creatorze wyswietla wszystko ok..........gdy płyte odtwarza Winampem albo winmedplaerem cały czas nic nie ma.....i nie wiem czy na odtwarzaczu w samochodzie pojawia sie wyk i tytuł utworu........

Domyślnie

A tu zamieszczam 4 print scrn :1i2 jak odtw playery 3i4 jak ustawiłem w nero.............
    pozdrawiam
    Załączone obrazki Załączone obrazki HELP ME!!!!!!! bo mnie zara cuś trafi............-4.jpg   HELP ME!!!!!!! bo mnie zara cuś trafi............-3.jpg   HELP ME!!!!!!! bo mnie zara cuś trafi............-2.jpg  

HELP ME!!!!!!! bo mnie zara cuś trafi............-1.jpg  

Nol
    Gość

Domyślnie

Ściągnij program JetAudio i sprawdź czy on coś wyświetla. Winamp, o ile się nie mylę, nie obsługuje CD-Textu. Stąd też nie pokazuje wykonawcy/tytułu utworu.

Laser
    Gość

Domyślnie

Obsługa CD-textu do winampa jest juz od pewnego czasu na WishList ... jak narazie odzewu brak ... imo skoro player z ECDC to poprawnie odtwarza to jest ok

Nol
    Gość

Domyślnie

Zresztą można to jeszcze inaczej sprawdzić. Uruchamiasz Nero, wchodzi do menu Nagrywarka i wybierasz pozycję Informacje o dysku czy jakoś tak. Pojawi Ci się nowe okno i w dolnej liście wybierz tylko nagrywarkę z włożoną płytą. Powinna Ci się wyświetlić lista utworów z przyporządkowanymi tytułami i wykonawcami.

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Swoja droga to ciekawe ze cd-text tak po macoszemu jest traktowany przez tworcow odtwarzaczy, przeciez to fajna sprawa widziec co wlasnie leci w glosnikach. Pol biedy gdy mamy plyte odpowiadajaca oryginalowi bo wtedy player pobiera sobie tytuly z bazy CDDB, ale ze skladankami to jest kompletny kotlet. Na kompie to chyba tylko Jet Audio czyta cd-text, stacjonarne tez rzadko ktore. Tak latwo wypalic plyte z cd-textem a takie jaja z jego odczytem, czyzby to bylo takie trudne?
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

Cytat Napisał Nol
    Zresztą można to jeszcze inaczej sprawdzić. Uruchamiasz Nero, wchodzi do menu Nagrywarka i wybierasz pozycję Informacje o dysku czy jakoś tak. Pojawi Ci się nowe okno i w dolnej liście wybierz tylko nagrywarkę z włożoną płytą. Powinna Ci się wyświetlić lista utworów z przyporządkowanymi tytułami i wykonawcami.

ja tam zawsze mam na hdd programik o nazwie isobuster - wkladam plytke z cd-text'em i wszystko widać. przydaje sie też do innych celów (np robienie plytki bootowalnej z winxp sp1 cy sp2 do której potrzebny jest sektor startowy oryginalnej plyty)

@grzeniu
    a to fakt że na chwilę obecną nie ma na oryginałach cd-textu (na tych co mam bynajmniej nie ma). czasem fajnie w samochodzie widzieć tytuł.

pzdrwm Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Laser
    Gość

Domyślnie

CD-Text to zdaje sie patent SONY, wiec jesli jakas firma chce zaaplikowac do swojego playera funkcje jego czytania - musi pewnie zdobyc "zgode" posiadacza licencji...

Nie zdziwilbym sie gdyby obsługa CD-textu zostala wprowadzona do Winampa ale oczywiscie w wersji PRO ( wymieniony JetAudio zdaje sie jest płatny )

Co do oryginałów z CD-textem - płyty tłoczone przez SONy takze go nie posiadaja ?

EDIT

Sprawdzilem na Abba Pater - Sony Classical i kurde nie ma... heh

Nol
    Gość

Domyślnie

Też się kiedyś zastanawiałem czemu CD-Textu nie wprowadzono na masową skalę. Doszedłem do równie jałowych wniosków Jest to przecież niebagatelna zaleta, a wszyscy producenci (chyba) ją olewają...

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

No wlasnie na oryginalach tez nie ma cd-textu. Moze to i jest patent, ale przy ksiezycowych cenach plyt audio nadal nie rozumiem czemu go nie zawieraja.
    Sa jednak na rynku stacjonarki czy nawet radia samochodowe ktore potrafia czytac cd-text, wiec czyzby ich producenci zaplacili za ten patent? Moze i tak.

Tak sobie mysle, ze skoro oryginaly nie zawieraja cd-textu to zgodnie z rozumowaniem np RIAA moga go zawierac tylko plyty nagrywane czyli pirackie - no bo kopiowane oczywiscie nielegalnie. Dla nich wszystko co nagrywane jest pirackie. Tym samym sprzet czytajacy cd-text niejako uatrakcyjnia korzystanie z piratow. Jakos gubie sie juz w tym wszystkim.

Jeszcze inna sprawa, skoro to jest patentem to dlaczego w programach do nagrywania mozna za friko go nagrywac? Nie jest to jakis np platny plugin do nero czy cos w tym stylu. Mozna by powiedziec ze w cenie legalnego nero jest to juz oplacone, ale znowu z np nagrywarka dostaje sie darmowa wersje OEM ktora tez wypala cd-text. Jak to mowia, gdzie liczy sie forsa cudow nie ma......wiec kto mi wytlumaczy jak to jest z tym cd-textem?

A moze tylko jego odczyt jest opatentowany
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Nol
    Gość

Domyślnie

Chyba mogę Ci coś na ten temat odpowiedzieć:

According to Sony, about 400 companies are now licensed to use CD Text which adds almost no cost to production of a disc.

As of late November, 1997, there were apparently upwards of 100 or more CD Text encoded CDs available from Sony. It also appears virtually every Sony title release since April '97 has been encoded with CD Text, they just haven't been advertising it.
    Jakoś nie wydaje mi się, żeby ta licencja wcale nie wpływała na koszt produkcji nośnika, bo jakoś niewiele jest tych płyt z CD-Textem... Albo po prostu wytwórniom się nie chce...

Powyższa informacja pobrana z tej strony.

A tu trochę softu wspierającego CD-Text: strona 1, strona 2
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 19.Sep.2004 o 21:24

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)