+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: problem z NEC 3500

Szeregowy brunerro ma szanse

Domyślnie problem z NEC 3500

Mam chyba problem z nagrywarką, mianowicie średnio raz na 8-10 płyt jedną mi niszczy. Używam tylko dobrych nośników, ostatnio Verbatim Advanced Azo +R x8 (prod MCC, ze szpindla), palę je na małej prędkości x2,4 , bios 2.18btrpc1. Dzisiaj nagrywałem 3 płyty z różnymi filmami w odstępach parunastominutowych i na trzeciej płycie wyszła kupa. DVDDecrypter napisał że operacja zakończona sukcesem ale windows płyty nie widzi, DVDinfopro pisze blank disc a decrypter pokazuje status :incomplete. Mimo to PowerDVD odtwarza film a stacjonarny nie.
    2 tygodnie temu decrypter przerwał zapis na dwóch kolejnych płytach z takim komunikatem:
    [/IMG]
    a po restarcie nagrał bez problemu. Ale dziś decrypter "nagrał z sukcesem" tylko film nie daje się odczytać.
    Czy to wina płyt czy nagrywarka raz na jakiś czas ma odchyły?
    Pozdrawiam
    Załączone obrazki Załączone obrazki problem z NEC 3500-z.jpg  

Szeregowy fiskomp ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał brunerro
    Mam chyba problem z nagrywarką, mianowicie średnio raz na 8-10 płyt jedną mi niszczy. Używam tylko dobrych nośników, ostatnio Verbatim Advanced Azo +R x8 (prod MCC, ze szpindla), palę je na małej prędkości x2,4 , bios 2.18btrpc1. Dzisiaj nagrywałem 3 płyty z różnymi filmami w odstępach parunastominutowych i na trzeciej płycie wyszła kupa. DVDDecrypter napisał że operacja zakończona sukcesem ale windows płyty nie widzi, DVDinfopro pisze blank disc a decrypter pokazuje status :incomplete. Mimo to PowerDVD odtwarza film a stacjonarny nie.
    2 tygodnie temu decrypter przerwał zapis na dwóch kolejnych płytach z takim komunikatem:
    [/IMG]
    a po restarcie nagrał bez problemu. Ale dziś decrypter "nagrał z sukcesem" tylko film nie daje się odczytać.
    Czy to wina płyt czy nagrywarka raz na jakiś czas ma odchyły?
    Pozdrawiam
    Siejesz tym samym tematem po różnych forach,a le cóż, dobra, stawiałbym na brak/źle zainstalowane sterowniki ASPI. Dwa zobacz, czy masz włączone DMA dla nagrywarki/dysku. Jeżeli używasz Nero "zarchiwizowane" sprawdź kluczyk do niego.

pozdrawiam,

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał fiskomp
    Jeżeli używasz Nero "zarchiwizowane" sprawdź kluczyk do niego.
    Ojjj... Chyba kolega nie zauważyłem, że używany program do nagrywania pochodzi z innej stajni.
    Warto zainstalować ForceASPI 1.7 jak napisał kolega, ale również warto uaktualnić program do najnowszej wersji. Może coś ze słodzikiem jest nie tak (jeżeli takie cudo posiadsz).
    Jeżeli to nie pomoże to warto wykorzystać możliwości NERO Burning ROM.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Force ASPI mam od dawna zainstalowane, decrypter jest świeżutki, nagrywarka jest od zawsze w DMA, nero wypieprzyłem bo mi incd nie działało. Z tego powodu używam Roxio Easy cd & dvd creatora i nie mam z nim problemów a decrypterem palę tylko obrazy płyt. Słuchajcie, nie jestem nowy w branży , palnik używam od 3 lat, nie jestem dzieckiem i sporo czytam na temat wypalania. Po prostu nie wiem czy nec ma czasem odchyły czy płyty trafiają się wadliwe. Wydaje mi się że błędy powstają po kilku godzinach pracy kompa ale nie wiem czy to może być powodem czy to przypadek. Nie straciłem jeszcze żadnej płyty podczas palenia na świeżo uruchomionym kompie.
    Sebaw - co to jest słodzik?

Kapitan rycho zero jak zero

Domyślnie

@brunerro
    Pod nieobecnośc SEBAWa spróbuję Ci trochę pomóc.
    Po kilku godzinach pracy kompa na zdrowy rozsądek przed zabieraniem się do nagrywania restartuję go.
    Słodzik jak nazwa wskazuje służy do słodzenia.
    Słodzenie do polepszania smaku, właściwości, zlikwidowania goryczy, ograniczeń itp nałożonych przez np. piszącego czy też sprzedającego program.
    Inaczej słodzik to krakowianin.

Domyślnie

Kumam, po prostu nigdy nie słyszałem tego określenia.
    Pozdro.

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Chm moze taki pomysl - jak temperatury w budzie, czy np nagrywara nie jest jakos skutecznie zaslonieta i nie oddaje temperatury albo moze w poblizu jakiegos grzejacego elementu? Bywa ze jak ktos pali duzo plyt pod rzad to nagrywara z przegrzania zaczyna psuc plyty. Ty palisz w odstepach czasowych, ale moze warto sie temu przyjrzec.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

faktycznie 2 twardziele grzeją tak że nieraz nie mogę ich dotknąć i płyty są gorące.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)