kiedys przegrywałem zabezpieczone kasety czasami mozna było kupic specjalna przystawke do magnetowidu kasety sa róznie zabezpieczone lepiej i gorzej najprostszy sposub to przegrywanie po kablu antenowymAle nie bezposredno tylko przez telewizor .
kiedys przegrywałem zabezpieczone kasety czasami mozna było kupic specjalna przystawke do magnetowidu kasety sa róznie zabezpieczone lepiej i gorzej najprostszy sposub to przegrywanie po kablu antenowymAle nie bezposredno tylko przez telewizor .
a czy jest mozliwosc przegrania z VHS na DVD za pomoca nagrywarki DVD?
Tzn. jak? Chcesz odczytać nagrywarką DVD? Czy masz odtwarzacz VHS?
Witam wszystkich,
przegrywanie kaset VHS/VHSC/Hi8 jest rzecza dosc prosta i nieskomplikowana. jak zauwazyli juz wczesniej koledzy, potrzebny jest odpowiedni sprzet i oprogramowanie.
podstawowy sprzet to nagrywarka DVD (stacjonarana lub w kompie) i odtwarzacz kaset analogowch.
zasada jest prosta. jesli posiadacie nagrywarke w kompie, daje to Wam dodatkowe mozliwosci pelnej edycji audio/video z poziomu oprgramowania przechwytujacego. mozliwosci edycji ograniczone sa jedynie ograniczaniami samego softu i mocy obliczeniowej komputera.
nagrywanie za pomoca kompa. potrzebny jest sprzet - przetwornik analogowo-cyfrowy, tj, karta graf-a VIVO/AVIVO lub tuner tv/ karta przechwytujaca.
karty graf-e obsluguje sie tylko ze strownika karty. nie jest potzrebny zadny inny soft do jej konfiguracji.
tuner tv - dedykowany soft od producenta. zawsze jest w nim opcja nagrywaj i podane sa obslugiwane wejscia analogo-cyfrowe danej karty tv. w obu przypadkach potrzebny jest soft do przechwtywania a/v, ktory takze daje mozliwosc edycji tych sciezek.
nagrywanie na stacjonarnych nagrywarkach - w zaleznosci od posiadanych wejsc/wyjsc, trzeba zaopatrzyc sie w odpowiednie kable lub przejsciowki. kazda przejciowka powoduje pogorszenie jakosci nagrywanego materialu. dostepne sa na rynku rozne opcje scart/chinch, chich/svhs itd. tutaj wszelka konfiguracja z poziomu nagrywarki.
najlepsze rezultaty(jakosc materialu a/v) tworzenia kopi vhs/dvd uzyskiuje sie w takiej konfiguracji:
* magnetowid SVHS - lub w miare najlepszy odtwarzacz/magnetowid VHS
* kamera DV z wejsciem analogowym lub
* karta przchwytujaca
* duzo miejsca na dysku twardym
Trzeba pamietac, ze film 1,5 godzinny w pelnej rodzielczosci VHS zajmuje okolo 20GB na dysku.
Zabezpieczenia kaset VHS mozna obejsc na dwa sposoby: dekoder podlaczony pomiedzu odtwarzaczem kaset vhs a np karta tv itp. drugi sposob to nagrywanie poprzez kabel antenowy, jednak rezultaty (jakosc) takich experymentow w moim wypadku dyskwalifikuja te opcje. Microvision mozna rowniez obejsc dzieki kartom garficznym, ale z tego co wyczytalem kiedys, nia kazda daje 100%-e rezultaty.
Chetnie pomoge. Pisac na maila.
Pozdrawiam
Server Station - Plyta Gigabyte GA-7DPXDW-P 2x Athlon 1690MHz, 2GB Ram, G-force 2MX, 2x barracuda 500GB - 1x WD 500GB, Benq 1640 fw BSRB - jako serwer FTP i multimedialny, HP DV5-1170ew stacja robocza
oczywiscie posiadam odtwarzacz VHS i mam zamiar kupic nagrywarke DVD i chcialem sie dowiedziec czy nie bedzie problemu z przegraniem kaset VHS na DVD? a odnosnie przegrywania za pomoca komputera to VIVO to jest to samo co S-Video?
Witam w nowym 2008 roku wszystkich forumowiczów
Wiem, że temat mocno teraz odkurzam, ale przeglądając na poczcie wszelkie notki natknąłem się na info i tu wlazłem po czym okazało się, że teraz ja mam "identico prob".
ZIBI swego czasu pisał:
Otóż parę dni temu nabyłem taki kombajn od Samsunga. Teraz niedawno próbowałem nagrać coś z VHS na DVD. Nagrało, wręcz Prima Super. Tylko....jak wpakowałem płytkę DVD do kompka to.....to samo. płyta - jak to pięknie nazwał ZIBI - jest dziewiczo czysta. CO JEST grane? A w Samsungu gra.PRUBUJE PRZEGRAC VHS Z MOJEGO WESELA I PANASONIK TO ODTWAŻA ALE INNE TEGO NIE BIORĄ CO WIĘCEJ WKŁADAM PŁYTKE DO DVD W KOMPIE I POKAZUJE MI ŻE PŁYTA JEST DZIEWICZO CZYSTA.MOŻESZ MI JAKIŚ POMÓC ?
pozdro
W Samsungu powiedzieli, że to jest wtedy, gdy nie sfinalizuje się nagrania. Czy to prawda? Sprawdzę. Ale piszę to dla innych, dla wiadomości
Witam
Podłączam odtwarzacz VHS do komputera za pomocą takiego kabla
http://www.allegro.pl/item289343458_...ut_hq_15m.html
Próbuje zgrać materiał za pomocą programu VirtualDub. Gdy wybieram w górnym pasku Device i nie ma tam moje karty, do wyboru mam tylko 0 Video file(emulation). Podobnie gdy włączam nero vision wyskakuje komunikat: Not supported capture device was detected.
Wygląda na to jakby komputer w ogóle nie widział odtwarzacza VHS. Robiłem to na dwóch komputerach i to samo, nie wie ktos może czym jest to spowodowane?
Z góry dziękuje za pomoc
Twój komputer nie ma prawa zobaczyć odtwarzacza VHS, ani dosłownie, ani w przenośni. Masz nagrywać sygnał z odpowiedniego wejścia.
ale korzystając z poradnika na tej stronie http://www.videoaudio.pl/readarticle.php?article_id=132
musze w zakładce Device wybrac jakies urządzenia a ja mam do wyboru tylko
Video file (emulation), wiec chyba cos jest nie tak, ale nie mam pojęcia co![]()
ale korzystając z poradnika na tej stronie http://www.videoaudio.pl/readarticle.php?article_id=132
musze w zakładce Device wybrac jakies urządzenia a ja mam do wyboru tylko
Video file (emulation), wiec chyba cos jest nie tak, ale nie mam pojęcia co![]()
Witam. Odswieze temat troszkeNapisał andre13
. Kupiles juz nagrywarke dvd i jesli tak to jaka? Zamierzam takze kupic nagrywarke hdd/dvd i ciekaw jestem kazdej opinii na ten temat. Chodzi mi takze o to, ktora z nagrywarek najlepiej poradzi sobie z przegraniem (s)-vhs na dvd. Wiem, wiem, kazda to potrafi, ale np. Panasonic ma jakies funkcje "poprawiajace" material vhs podczas nagrywania na hdd/dvd.
mad
Witam.Jestem pierwszy raz na forum jak cos nie tak wybaczcie ,ale nie wiem co juz mam zrobic tylko niszcze płyty.Mam problem,jak nagram filmy na płytę dvd i odtwarzam na odtwarzaczu divx to wyskakuje mi zła zawartość pliku lub film się zacina,co jest nie tak?
Mamdvd Recorder Lg I Po Nagraniu Plyty Niechodzi Ona W Kompie
DzIeKuJeMyZaInFoRmaCjEzAwSzEcHcIeLiSmYtOwIeDzIec
Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 08.May.2008 o 17:54
Ja polecam vhs na dvd
Jeśli zależy Ci na profesjonalnym przegrywaniu kaset vhs, to kliknij Przegrywarka.pl - Strona główna
co to za odkopywanie? porypało cię? temat do zamknięcia ;D
to nie odkopywanie , to jest albo archeologia albo spóźniony zapłon![]()
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
no co fakt to fakt, ale to czemu to nie jest zamknięte? za rok albo dwa lata znowu wbiegnie jakiś archeolog i zrobi to samo![]()
może nie wszystko zostało wyjaśnione![]()
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)