+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 45

Temat: przegrywanie vhs - dvd

Szeregowy MarekM ma szanse

Domyślnie przegrywanie vhs - dvd

Witam Forumowiczow,

Jestem nowym uzytkownikiem i chcialbym zwrocic sie o pomoc w zakresie przegrywania filmow z tradycyjnych kaset vhs i kamery analogowej na dvd. Mam nagrywarke w kompie ale potrzebuje informacji jaki program jest potrzebny do takiej operacji, ewentualnie dodatkowe urzadzenie.

Dzieki za podpowiedzi

Kapral yonash ma szanse Avatar yonash

Domyślnie

A więc tak, jeśli chodzi o sprzęt to powinieneś mieć karte TV do karty najlepiej kabel Euro-S-Video, albo poprzez karte graficzną, jeśli posiada ona VIVIO (Vido In - Video Out).
    Co do programów jest ich wiele np. Pinnacle Studio, ScenalyzerLive, Nero Vision Express, VirtualDub, Sonic MyDVD i inne. Karty telewizyjne mają oprogramowanie do przechwytu yak samo jak nagrywarki dvd.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

dzieki za odpowiedz, bede eksplorowal temat

Domyślnie

Napisz czy masz karte tv, czy też karte graficzną vivo.
    Jeśli chodzi o kamery to nigdy nie zgrywałem, ale z tego co się orientuje to można podłączyć tak (gdzieś to wyczytałem, nawet nie wiem czy nie na tym forum):
    OBRAZ -- KAMERA (Video Out) - KARTA TV (Video In)
    DŹWIĘK -- KAMERA (Wyjście od słuchawek) - KARTA DŹWIĘKOWA (Line In)
    i tylko tyle.
    Wiem, że trzeba jeszcze coś pokombinować z ustawieniami karty tv.
    Poszukam i jak coś znajde to dam znać.

Domyślnie

Karty TV nie mam, mam karte graficzna ale nie wiem czy akurat vivo. Zorientuje sie czy do niej mozna podlaczyc kamerke.
    Jak nie to oczywiscie zakupie katre TV.

Szeregowy Cheshire ma szanse

Domyślnie

Ja mam skolei inny problem... Zakupiłem sobie DVD Recorder Panasonica - czyli zwykły odtwarzacz DVD, podłaczany do telewizora, który ma możliwośc nagrywania. Oczywiscie mozna tez podłaczyc do niego video (magnetowid VHS), i przegrać na płytke zawartość kasety. Ale mam jeden problem. Jak można przejść zabezpieczania kaset? Moj panasoniczek nie chcial mi przegrac jednej orginalnej kasety, poprostu wyswietlił :"no record" Czytalem o tym w instukcji, ze zabezpiecenie słuzy przed piractwem, no ale cholera ja chce miec tą kopie na wlasny uzytek. Nie bede chyba za kazdym razmem tachał od kumpeli videa tylko dlatego ze chce sobie raz jakis koncert obejrzeć.

Domyślnie

Nigdy nie przegrywałem kaset video z zabezpieczeniami i nie mam o nich pojęcia, ale z tego co piszesz przychodzi mi do głowy tylko jeden sposób. Podłączyć do jednego telewizora (o ile ma dwa wejścia, starsze typy niestety nie mają) magnetowid i nagrywarke. Film puścić z video, a z nagrywarki puścić record i zgrać na zasadzie przechwytu obrazu (tylko nie wiem jaka będzie tego jakość, spróbować możesz). Jeśli ci się uda to daj znać jak to wyszło i czy w ogóle coś wyszło. Poszukam jeszcze czegoś na temat przegrywania zabezpieczonych kaset jak mi się uda coś znaleźć to się odezwę.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

no niestety probowałem juz tego.... i nie udało sie Konkretnie zrobiłem tak: do telewizora do wejscia Euro 1 podłaczylem DVD recorder, a to Euro 2 podlaczylem Video. Puścilem kasete video, a DVD nastawilem by nagrywal ze zlącza Euro 2 i nic! Czarny obraz. Dzieki za odp. Jak masz jakis VHS z K. Diamondem, to wpadnij i bedziemy sie męczyć razem

Szeregowy kukur ma szanse

Domyślnie Nagrywarka stacjonarna

Wszystkie kłopoty tu wymienione naprawi tzw. nagrywarka stacjonarna mozna nia nagrywac obraz z telewizora z plyty z kasety itd czyli ze wsztkiego ..... A co do omijania zabezpieczen kaset to zaklejamy tasma pewien kwadracik w lewyn gornym rogu i po sprawie ...=D

Yakida
    Gość

Domyślnie

Widzę, że wy tutaj gadkę macie jak "starzy" fachowcy. Ja mimo swej, że tak powiem dojrzałości życiowej, jestem "cienki Bolek". Więc może to zdziwi was trochę. Mam pytanko, do Yonash-a. Powiadasz:

Karty telewizyjne mają oprogramowanie do przechwytu tak samo jak nagrywarki dvd.
    Czy możesz coś więcej rzeknąć?
    Np: Która karta jest lepsza, czy też posiada lepsze parametry? Nie musi być NAJ. Ale żeby dobrze zgrywało. Mam ok. 150 filmów, które musze wrzucić na DVD, bo zmarnieją. Interesi mnie również, czy można robić jakąś "wycinkę", bo nagrywane było dużo z TV i gdzieniegdzie zachaczało o reklamę. Czy to oprogramowanie jest instalowane razem ze sterownikami, czy też trzeba je skądś "kombination" i wrzucić oddzielnie? Jeśli są oddzielnie, to które do jakiej karty?

Szczerze bede wdzięczny.

No i te progi, który jest dobry i jakie one są. Wiesz, Free, shareware czy trial. A może hmm, wiem, że tego nikt nie pochwali, więc może któreś są legalne inaczej. Nie, skąd, nie upieram się, czasem cena jest nie do przeskoczenia, w dolcach albo w euro. Moja kieszeń wielu cen nie wytrzmuje.
    Ostatnio edytowane przez Yakida ; 03.Jul.2005 o 15:01

Domyślnie hmm...

nie wiem czy dobrze to zrozumialem ale jezeli masz filmy na vhs to kup sobei lepsze dvd z nagrywarka dvd i puszczasz kasetke vhs a nagrywarke uruhamiasz i nagrywasz. A jezli bys mial sobie zyczenie przerwac w pewnym momencie np na reklame bierzesz i kupujesz sobie normalnie nagrywarke stacjonarna....=D

ZIBI
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Cheshire
    Ja mam skolei inny problem... Zakupiłem sobie DVD Recorder Panasonica - czyli zwykły odtwarzacz DVD, podłaczany do telewizora, który ma możliwośc nagrywania. Oczywiscie mozna tez podłaczyc do niego video (magnetowid VHS), i przegrać na płytke zawartość kasety. Ale mam jeden problem. Jak można przejść zabezpieczania kaset? Moj panasoniczek nie chcial mi przegrac jednej orginalnej kasety, poprostu wyswietlił :"no record" Czytalem o tym w instukcji, ze zabezpiecenie słuzy przed piractwem, no ale cholera ja chce miec tą kopie na wlasny uzytek. Nie bede chyba za kazdym razmem tachał od kumpeli videa tylko dlatego ze chce sobie raz jakis koncert obejrzeć.
    MYŚLĘ ŻE I TAK JESTEŚ O KROK DALEJ ODEMNIE. JA MAM PODOBNY SPRZĘT CO TY A PRUBUJE PRZEGRAC VHS Z MOJEGO WESELA I PANASONIK TO ODTWAŻA ALE INNE TEGO NIE BIORĄ CO WIĘCEJ WKŁADAM PŁYTKE DO DVD W KOMPIE I POKAZUJE MI ŻE PŁYTA JEST DZIEWICZO CZYSTA.MOŻESZMI JAKIŚPOMÓC ?

Exclamation hmm

Co tu jest do radznie. Oczywiście łatwiej było by to przegrac kamerą cyfrowa - > magnetowid (odtwarzacz) -> telewizor analogiczny. Ale zabespieczenia kaset jak pisałem juz wczesniej mój starszy omijał w ten sposób ...Kaseta trzymana w ręku do przeczytana w lewym rogu obok tej folii co sie nakleja aby przeczytac tytół ma taki plastik który łaczy sie z inna powierzchnią tylko jedna krawedzią należy go efektownie wyłamać i zgrywać jeżeli to by nie pomogło w miejsce tgo plastkia naklej taśme jak najlepiej grubo i napewno sie uda pozdro ...

kukur14

ZIBI
    Gość

Domyślnie

Co tu jest do radznie. Oczywiście łatwiej było by to przegrac kamerą cyfrowa - > magnetowid (odtwarzacz) -> telewizor analogiczny. Ale zabespieczenia kaset jak pisałem juz wczesniej mój starszy omijał w ten sposób ...

O.K. Dzięki za szybką odpowiedz.Ale niewiem czy mnie dobrze zrozumiałeś
    "kukur14". Ja prubuje zrzucić moje nagrania rodzinne które mam na VHS-ach
    na płytki DVD.Do stacjonarnej nagrywarki DVD panasonik mam podpięty magnetowid i nagrywam no i dzieje się tak jak pisałem wcześniej.
    Chę to teraz zrzucić do kompa żeby obrobić a tu kredki-on widzi czystą płytke,a materiał na niej jest bo po nagraniu srawdzałem.
    Czy ktoś miał już tokie jaja
    Oczywiście jest wyjście -kupuje grafikeVIVO i jade.
    Ale chciałbym rozwiązać ten problem bez dodatkowych inwestycji.
    pozdrawiam ZIBI
    kukur14[/QUOTE]

Domyślnie

Czy w komputerze masz DVD-ROM, czy nagrywarkę?
    Gdzie płyta chodzi, w palniku stacjonarnym, czy na stacjonarnym DVD?
    Pozdrawiam.
    "We know you've come to inherit what's yours...The Mansion."

Domyślnie

ZIBI ja nie rozumiem Twojego problemu, ale powiem Ci jak ja zgrywam z VHS na DVD. Jesli masz podobny sprzet do mnie, to bierzesz sobie wideo (jakiekolwiek, najlepiej od kumpeli - dzieki Agata i podlanczasz za pomoca zlacza euro (scart) z tylu do wejsci na dekoder. A jesli masz wideo na stare wtyki (tzw czincze) to podpinasz do DVD za pomoca czinczow z przodu (moze byc tam taka klapka co sie ja otwiera, ale moze jej tez nie byc).

Domyślnie

Aha, odnosnie tej kasety, probowałem juz wszystkiego co tutaj chlopaki napisaliscie... i dupa! Najpier ktoś tam mial pomysł na przechwycenie obrazu - lipa, potem ktos proponował zakleic taśma - znowu lipton. (a zeby nie bylo nakleiłem grubo w tym lewym gornym rogu, a na dodatek jak to nie pomoglo to przelozylem taśme do innego pudełka!). No i dupa... Ktoś mi kiedys powiedzial ze te nowsze kasety moga miec zabezpieczenie na taśmie w postaci jakiegos niewidzialnego paska... A moze by sprobowac, polaczyc dwa telewizory, do jednego magnetowidu (tak aby na obu ekranach lecilo to samo, i podlaczyc dvd i moze wtedy sie da Ale ja nie wiem jak polaczyc te dwa telewizory, pomozcie... (dodam ze jeden telewizor mam z dwoma eurozlaczami a drugi tylko z jednym) z Góry dzieks

Domyślnie

Najlepiej by było podłączyć video do kompa i zrzucić to na twardziela, bo dziwne, że nie da się zgrać bezpośrednio na dvd, ale nie mam już żadnej koncepcji jak to zrobić, bo jeśli da się zgrać na dvd coś z tv to powinno się też dać z videa, no chyba że działa zabezpieczenie kasety
    Pozdrawiam.

dobrzenianin
    Gość

Domyślnie

niewiem jak podłaczyc wideo do kompa zeby zgrac film z kasety
    mam karte graficzna 9550 vivo

Domyślnie

Kablem S-VHS powinno dać rade.
    Pozdrawiam.

dobrzenianin
    Gość

Domyślnie

mały problem moje wideo niema takieg wyjscia s-vhs

Domyślnie

W wideo powinieneś mieć wyjście euro i tam podłączasz jeden koniec kabla, a drugi do karty z vivo i do karty dźwiękowej małego jacka, ja tak robiłem w karcie tv, ale z tego co się orientuje w vivo są podobne wejścia.
    Pozdrawiam.

dobrzenianin
    Gość

Domyślnie

w wideo mam tylko czincz ale mniejsza z tym bo juz podłaczyłem tylko cos mi mikrofon szwankuje bo niemoge nagrywac głosu

dobrzenianin
    Gość

Domyślnie

potrzebuje jeszcze tylko program do kompresji

Szeregowy couba ma szanse

Domyślnie

Poradziliście sobie z przegrywaniem zabezpieczonego VHS na DVD?
    Mam ten sam problem i doczytałem, że najczęściej stosowanym zabezpieczeniem na VHSach było Macrovision polegające na dodaniu danych cyfrowych do linii telewizyjnych nie wyświetlanych na ekranie (tzw. linie wygaszania pionowego). Ominięcie tego zabezpieczenia polega na usunięciu tychże linii (przerobiony megnetowid) lub zastosowaniu profesjonalnego magnetowidu. Myślę, że powinno pomóc przepuszczenie przez PC-ta - kartę VIVO. Czy ktoś próbował?

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)