+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Książka: "TWÓJ MUZYKALNY KOMP"

żółtodziób
    Gość

Domyślnie Książka: "TWÓJ MUZYKALNY KOMP"

Wyobraźcie sobie następującą rzecz. Wydawnictwo książek komputerowych wypuszcza na rynek książkę pod tytułem „ABC muzykalnego kompa” czy też „Twój muzykalny komp - to łatwe”.
    Książka ma być skierowana do szerszego ogółu i może być tylko uzupełnieniem wiedzy dla znawców tematu na tym forum. Zakładam więc, że będzie dla początkujących i średniozaawansowanych omawiając przeróżne aspekty!
    Omówione są w niej następujące tematy:
    -formaty zapisu dźwięku (ich wady, zalety, ect.), w tym konwersja stratna i bezstratna zapisu dźwięku jak również propozycje najlepszych rozwiązań dla danej przepływności kB/s,
    -programy do konwertowania formatów zapisu dźwięku (flac, ape, mpc, wma, wav, mp3, ogg ect.) wraz z opisem postępowania przy kompresji dźwięku, zamianie formatu A na format B, zamianie formatu skompresowanego do wav dla wypalania CD audio, oraz najlepsze rozwiązania, tzn. najwygodniejsze i najlepsze jakościowo,
    -nośniki danych pod kątem zapisu dźwięku audio (=archiwizacja) z ich wadami, zaletami, sposobem nagrywania, przechowywania, czyszczenia, walletami ect.,
    -kombajny multimedialne omówione pod kątem możliwości muzycznych (Winamp, JetAudio, WindowsMediaPlayer, Foobar 2000), biorąc pod uwagę popularność, funkcjonalność i puryzm, wtyczki,
    -programy (ze trzy) do katalogowania materiału audio z opisem, zalet i wad oraz tego, jak należy się nimi posługiwać, gdzie trzymać je kompie w razie awarii systemu ect.,
    -zasady (możliwości) i programy do podstawowej obróbki plików muzycznych (odstępy między utworami, likwidacja trzasków, wyrównywanie głośności utworów, robienie składanek, opisy muzyczne ect.),
    -urządzenia przenośne do odsłuchu muzy (rodzaje, wady i zalety, pojemność, jakość odsłuchu), w tym zasady przenoszenia muzy na kości pamięci przenośnego urządzenia,
    -urządzenia do wypalania płyt biorąc np. pod uwagę metodę zapisu pod kątem uzyskania jak najwyższej jakości wypalania płyt,
    -sieci P2P pod kątem najlepszej dostępności muzy z sieci i zasady jej poszukiwania,
    -metody postępowania przy wypalaniu płyt audio z jak największą jakością (opis ze 3-ech programów, np. Nero 6, CDRWin).
    -metody postępowania z płytami, które trudno odczytać (jakie programy, jak je obsłużyć),
    -metody postępowania z zabezpieczonymi płytami (jakie programy, jak je obsłużyć).
    Czy taka obszerna książka licząca 300-350stron, a dostosowana pod względem programów w tym kraju używanych najczęściej, byłaby dla polskiego użytkownika sensowną propozycją wydawniczą?
    Co o tym myślicie i jakie jeszcze tematy miałaby obejmować?
    Prosiłbym tylko by nie było to o didżejowaniu, bo to zupełnie inna bajka.
    Czy chętnie skorzystalibyście z takiego ABC?

Ciekaw jestem waszych opinii.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

czy to ma być książka dla szkół podstawowych ? , jeśli tak to ok , jeśli to ma przemówić do starszych komputerowców to uważam że to nie ma sensu , kto dzisiaj mając kompa w domu z dostępem do neta nie poradzi sobie choćby z nagraniem muzy na cd , tylko na tym forum ( ja stary koń ) uzyskałem odpowiedzi na dreczące mnie pytania (podziękowania dla wszystkich ) , każdy kto kiedyś kupił kompa , miał swojego Guru ( tego kto go uczył obsługi tego bbbbrrrrrrrrrr strasznego sprzętu , o którym nic nie wiadomo )" czarna magia " te słowa cisnęły mi się na usta przez jakieś 2 miesiące , ale załapałem o co chodzi ( i to jest to , zrozumieć do czego służy sprzęt ) reszta jest milczeniem ,
    książki ? , mam ich kilkanaście , myślisz że zaglądałem?
    nie! ani razu , nie było na to czasu , ( monitor przed nosem ,klawiatura przed łapkami i gry , to było zainteresowanie kompem ) , dzisiaj widzę że można urzyć tego sprzetu do większych celów , komunikacja między ludźmi , dostęp do informacji ! ( czasami nie wskazany ) .
    Resztę sami sobie dopiszcie.
    Na książkach można zarobić , ale informacje dzisiaj uzyskasz w necie,
    pozdro

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

Zdecydowanie lepiej mi się zgłebia tajniki za pomocą ksiażki. Mowie o podstawach i srednim stopniu zaawansowania. Czasem guru z foum tego lub innego przemawia jezykiem zbyt skomplikowanym lub operuje skrotami i nie kumam. Widac nie ma zapotrzebowania na ksiazki.
    Kupilem sobie za 5 zl o WINZIPIE (aglojezyczny, a ksiazka po polsku) i o WINRARZE oraz jeszcze kilka za pol ceny na allegro.
    Za pomoca ksiazki zglebilem Excela i wladam nim calkiem niezle. Nie kazdy jest na etapie guru. Ja jestem w niektorych dziedzinach na etapie greenhorna.

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

I jeszcze jedno. Przeproadze sie do Gdańska jak mi pomozesz we wszystkich sprawach multimedialnych!

Domyślnie

wal śmiało , jak potrzebujesz to załatwię lokal
    mam kolegę który ma chatę do wynajęcia

żółtodziób
    Gość

Domyślnie

A będę mógł zwiedzić Trójmiejski Park Krajobrazowy, rezerwat Beka u ujścia Redy, klify w Osłoninie, rzeczkę Gizdepkę, Rzucewo, Kępę Redłowską i Oksywską, obejrzec mikołajki nadmorskie między Mechelinkami i Rewą oraz ohara?

Domyślnie

wolnoć Tomku w swoim domku

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia