Tak jak w temacie. Chce przerobić fajny film, aby obejrzec sobie na kinie domowym. Tylko czy jest taka mozliwość, by zrobić dźwiek 5.1 np. Dolby DigitalProsze o odpowiedź ponieważ bardzo zalezy mi na tym.
Tak jak w temacie. Chce przerobić fajny film, aby obejrzec sobie na kinie domowym. Tylko czy jest taka mozliwość, by zrobić dźwiek 5.1 np. Dolby DigitalProsze o odpowiedź ponieważ bardzo zalezy mi na tym.
No a czemu nie? Ścieżka dobly digital jest w standardzie AC3 - więc nic niestoi na przeszkodzie - trzeba tylko dźwięk stranskodować do minimum 48 Khz (więcej niema sensu, bo i tak lepszego dźwięku w divixach niebędzie). No i oczywiście film oryginalny musi posiadaś ścieżkę 5.1 (zazwyczaj jest to stereo z zakodowanym dolby suuronud -czyli przód stereo + wspólny tylni). Można oczywiście dokonać pseudo transformacji do 5.1 ale efekt niebędzie za rewelacyjny.
Ale nie odpowiedziałeś konkretnie na pytanie. Jak zrobić dzwięk 5.1?Napisał anabolo
Też chciałbym to wiedzieć bo mam yaki sam problem.
Może jest jakiś program do tego celu, aby efek był porównywalny z orginalnym dźwiękiem 5.1.
W sumie niema to sensu - jeśli źródłem jest dźwięk stereo, to uzyskanie takiego samego efektu jak Dolby Pro Logic niejest możliwe zwykłymi programami! Aby uzyskać rzeczywisty efekt, trzeba by na nowo dokonać złożenia wszystkich kanałów - ja pisałem tylko o efekcie pseudo, tzn. poszerzeniu stereo - takie funkcje mają standardowe amplitunery - ale w sumie nadaje się to tlyko do muzyki - w filmie nieuzyskasz przecież przykładowo wybuchu z tyłu - bo taka informacja niejest zapisywana w stereoA żeby to zrobić, to trzeba wyodrębnić najpierw samą ścieżkę dźwiękową i użyć jakiegoś edytora dźwiękowego - najlepiej studyjnego -tam wsyzstko znajdziesz co trzeba..
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)