Witam.
Szukałem na forum czy nie spotkało kogoś coś podobnego, ale nie zauważyłem by coś takiego nastąpiło. Opisze, więc swój problem.
Zajmuje się amatorsko montażem filmowym. Zgrywam filmy programem pinacle 9 i nim montuje. Gotowy film w formacie avi w najwyższej jakości pakuje do nero vision express i w nim robię menu rozdziały itp i wypalam na dvd. Ostatnio zauważyłem, że jednak coś nie gra. Mianowicie video jest ok., ale ucina w każdym wrzuconym pliku ostatnie około 3 sek audio. Dotychczas nie przeszkadzało mi to, bo to i tak z reguły był ciemny ekran, ale potrzebuje teraz by jednak ten dźwięk szedł do końca a coś jest ewidentnie nie tak. Troszkę z innej beczki, ale podobny numer tyczy się mp3. Mianowicie po przerzuceniu tylko do kompilacji pliku mp3 nero ma jakiegoś byka i plik odtwarzany z ramki do nagrania jest odtwarzany i nagrywany tak jak skaczący cd w odtwarzaczu, po nagraniu też skaczą tak jak odtwarzał je nero. Zawsze są to te same pliki i zawsze w tych samych miejscach. Odtwarzane bezpośrednio z dysku działają dobrze a nagrane innym programem (Easy CD-DA Extractor) działają dobrze w odtwarzaczu. Zastanawiałem się czy to nie wina jakiś kodeków. Zawsze instaluje najnowsze zestawy k-little. Ale od ostatnich jakiś 10 updatów nic się nie zmieniło. Dodam jeszcze tak, że po zainstalowani kodeków działa wszystko ok. (niewiem jak tam to nero vision), ale po zainstalowaniu dodatkowo pinacla miniatury odpalane w folderach xp niektórych formatów filmowych wywalają mi system. Zawiesza się, do tego stopnia jest to byk jakiś, że nawet nie mogę zaznaczyć i przesunąć takiego pliku za pomocą exploaratora windowsa. Przenosze je odpalam oraz usuwam za pomocą total commandera, ale ogulnie wydaje mi się że ten problem się coś łaczy. Dlatego opisałem go na raz. Formatowałem już nie raz windowsa i nie pomagało, wydaje mi się że to wina kodeków, jednak nei samego k-litle a może ryzą się jakieś między programami, np k-litle z pinaclem. Prosił bym o pomoc czy ktoś spodkał się z tym problemem i wie jak to naprawić. Teraz zależy mi przede wszystkim na ty m by ten dźwięk dobrze był zgrywany w nero vision by nei ucinało mi końcówek audio.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem