+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Oryginał kolorowy - kopia czarno-biała

Szeregowy Eryk ma szanse

Question Oryginał kolorowy - kopia czarno-biała

Witam, męczy mnie problem techniczny dotyczący kopiowania filmu dvd. Oryginalna dvd jest z roku 2000. Do zapisu kopii użyłem 4 czystych dvd różnych producentów, dotychczas w innych przypadkach te czyste chodziły ok. Nagrywarka LG wielokrotnie sprawdziła się na innych, czasem trudnych dvd. Odtwarzacz stacjonarny mam również w porządku.
    Istota problemu to czarno-biały obraz kopii odtwarzanej w stacjonarnym dvd, w komputerze jest kolorowa i wszystko ok. Do obróbki użyłem 3 bardzo dobrych, jeśli nie najlepszych programów, które dotychczas obsługiwałem z dobrym rezultatem. Radzę sobie także z zabezpieczeniami Sony i Microvision. Pliki zgrywałem do formatu zarówno vob i iso. I tu moja prośba do Was: gdzie leży problem? Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Na Forum dvd forumowicz w marcu miał chyba podobny problem - kopia wyświetlała mu się na stacjonarnym z dużą ziarnistością, zaś w kompie - ok. Niestety, nikt wtedy mu nie pomógł, a ja nie mam do niego kontaktu.
    Polecam się mądrości forumowicz

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Jedyne co mi przychodzi na myśl to zły wybór kodowania filmu tzn. film jest nagrany w PAL, a może próbujesz go później nagrać w NTSC - na komputerze nierobi to różnicy, ale dla starszych telewizorów tak.

Szeregowy Eryk ma szanse

Smile Kodowanie obrazu

Faktycznie, może to jest przyczyną, bo nie zwróciłem na ten fakt uwagi, dzięki za podpowiedź, sprawdzę właściwości obrazu na org. dvd.

Szeregowy Eryk ma szanse

Smile Chyba nie będzie problemu

Cytat Napisał anabolo
    Jedyne co mi przychodzi na myśl to zły wybór kodowania filmu tzn. film jest nagrany w PAL, a może próbujesz go później nagrać w NTSC - na komputerze nierobi to różnicy, ale dla starszych telewizorów tak.
    Serdeczne dzięki za podpowiedź. Org. dvd jest w systemie amerykańskim. Zaraz poszukam czegość do konwertowania. Ależ gapa ze mnie.
    Dzięki

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

No to wiele wyjaśnia

Szeregowy Eryk ma szanse

Smile ntsc - pal

Już jestem po konwersjach - trochę z tym zachodu. Przyczyna tkwiła w niezgodności systemów, której nie zdzierżył tv. Oryginał był w ntsc, teraz kopię zrobiłem w pal i wszystko jest ok. Jeszcze raz bardzo dziękuję Ci za trafną podpowiedź.
    Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia