+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Komputer zawiesza się przy próbie zrzutu czegoś z kamery

Cod
    Cod jest nieaktywny
    Szeregowy Cod ma szanse

Domyślnie Komputer zawiesza się przy próbie zrzutu czegoś z kamery

Witam. Mam nadzieję, że to odpowiedni dział.

Kilka dni temu kupiłem kamerkę Sony DCR-HC35E i wszystko byłoby ok, gdyby nie pewien szkopuł. Kiedy podłączam ją do komputera za pomocą Firewire i próbuję coś zgrać z kasety na dysk, komputer albo zawiesza się odrazu, albo przechwyci kilka sekund, po czym zawisa. Dzieje się tak we wszystkich programach, w których próbowałem to robić, czyli Windows Movie Maker, Adobe Premiere Pro, Vegas, Ulead Video Studio, Picture Package. Czy ktoś z Was miał takie perypetie ze swoim sprzętem? Gdzie może leżeć problem?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Być może jest jakiś problem z samymi sterownikami kontrolera.

Cod
    Cod jest nieaktywny
    Szeregowy Cod ma szanse

Domyślnie

Według Menadżera Urządzeń "to urządzenie działa poprawnie". Jednakże, jeśli chodzi o sprzęt, w rubryce "Inne urządzenia" znajduje się Kontrolej Uniwersalnej magistrali szeregowej (USB) z żółtym znakiem zapytania i nijak nie da się tego pozbyć.

Spróbuję przejść się do jakiegoś znajomego z Firewire i zgrać coś u niego. Mam nadzieja, że to jedynie wina karty lub kabelka. A może mam za słaby komp? Athlon 1700+, 512 RAM?

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Na pewno się da tego pozbyć - po prostu coś nie jest zainstalowane, lub są błędne sterowniki - wtedy mogą dziać się bliżej nieokreślone cuda..

Cod
    Cod jest nieaktywny
    Szeregowy Cod ma szanse

Domyślnie

Wyłączyłem to coś, bo przeinstalować sterowników się nie dało, i cały czas to samo.

Przyszło mi na myśl, że problemem może być brak jakiejś łatki XP albo Service Packa, co o tym sądzicie?

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Wydaje mi się, że dochodzisz do błędnych wniosków. Skoro w menedżerze urządzeń było ostrzeżenie, że nie wszystko jest zainstalowane poprawnie to znaczy, że problem jest właśnie w tym. Samo usunięcie nic ci nie da. Musisz ponownie zainstalować sterowniki, włączyć wykrywanie nowych urządzeń. Dopiero jak wszystkie sterowniki będą poprawnie zainstalowane, a problem będzie dalej występował, to trzeba będzie szukać gdzie inadziej rozwiązania. Sprawdź też w internecie czy nie ma nowszych sterowników do kontrolera (do którego podłączasz kamerę) jak również nowych sterowników do samej kamery.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

Może masz USB 2.0 ?

Cod
    Cod jest nieaktywny
    Szeregowy Cod ma szanse

Domyślnie

Ok. Sytuacja trochę się zmieniła. Zrobiłem formata (i tak już od jakiegoś czasu go planowałem) i poinstalowałem wszystkie sterowniki. Pozbyłem się też tego "?" przy Kontrolerze Uniwersalnej magistrali szeregowej (USB), instalując znalezione w Internecie drivery do USB2.0 dla mojej płyty głównej. Jednym słowem, powinno wszystko śmigać. Ale niestety, przy próbie zrzutu czegoś na kompa, zgrywa kilka(naście) sekund i się wiesza. To wieszanie się nie jest natomiast już całkowitym zwisem systemu jak wcześniej, tylko obraz w Preview zatrzymuje się, a program przestaje odpowiadać. Co ciekawe, tworzą się poprawne pliki video z tego, co przechwycono do momentu zwiechy, tak jakby po prostu ktoś wyłączył zrzucanie.

Ktoś na innym forum zasugerował, że może pomóc aktualizacja Biosa. Nie znam się na tym i nie wiem, jak to się robi. Jeśli nie macie innych pomysłów w mojej sprawie, a wiecie, jak zupdejtować Biosa, podzielcie się wiedzą.

Dzięki za wszystkie dotychczasowe posty i z góry dzięki za kolejne.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)