Witam Wszystkich moze mi ktos napisac jak nagrac film ponad 5 gb na plyte 4,7 gb, czym go pociacczy tylko na dou warstwowa.
Edycja SEBAW: proszę się nauczyć pisać treść tematu, bo "kropka" mało co znaczy.
Witam Wszystkich moze mi ktos napisac jak nagrac film ponad 5 gb na plyte 4,7 gb, czym go pociacczy tylko na dou warstwowa.
Edycja SEBAW: proszę się nauczyć pisać treść tematu, bo "kropka" mało co znaczy.
Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 25.Aug.2006 o 20:32
Program dvd shrink ci pomoże. Poszukaj artykułu o tym programie.
Nec Hercules contra plures
Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
Nec 3540A
Bye plextor, Pioneer 112 rules
Dokładnie. Programem DVD Shrink można też usunąć zbędne elementy płyty (innojęzyczne audio, napisy, dodatki, menu, czy w ostateczności napisy początkowe lub końcowe) i może się okazać, że niepotrzebna staje się rekompresja.
Gdyby jednak okazało się, że rekompresja jest wymagana to broń Boże nie w tym programie -robi to żenująco.
Do rekompresji używam DVD rebuilder'a i jego polecam, ale ...
Niestety coś za coś - lepsza jakość kosztem czasu, który na moim P4 3GHz i 1 GB RAM'u wynosi trochę ponad czas trwania filmu. Czyli przykładowo film 120min. rekompresuje ok. 140min.
Jeszcze jedno; Płyta nagrywalna DVD ma ok. 4,3GB, a "4,7GB" to tylko chwyt marketingowy. 1GB=2^30B a nie 10^9.
Ostatnio edytowane przez tomar ; 25.Aug.2006 o 20:51
Jakie masz ustawienia w dvd rebuilderze, że rekompresja trwa tak krótko? U mnie czas liczy się w godzinach![]()
Nec 3540A
W sumie to zmieniam tylko ścieżki (źródłową, roboczą i wynikową) i ew. sposób działania programu (batch/manual). Reszta ustawień jest domyślna.
I jeszcze jedno; Używam wersji 0,97-Free, bo w wersji 1.coś tam-Pro nie mogę dogadać się z jakimiś plugin'ami.
Wcześniej, gdy miałem P4 1,6GHz i 512MB RAM to film 120-min robił ok 200min.
Jeśli u Ciebie jest dużo wolniej to może masz włączone zbędne procesy, które absorbują pamięć i procka. Ja z autostartu (msconfig'iem) wywalam wszystko oprócz antywirusa i ważnych sterowników.
Jest jeszcze program DVD2one, którym też można rekompresować. Robi to lepiej niż DVDshrink, ale gorzej niż DVD rebuilder, za to porównywalnie szybko do DVDshrink'a. Możesz spróbować, choć ja używam go tylko do scalania płyt.
Jakim programem (kodekiem) rekompresujesz film? Ile dajesz przebiegów?
Nec 3540A
Nie zmieniam ustawień domyślnych (poza ścieżkami).
Kodek to chyba HC encoder a ilość przebiegów to 2.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)