+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: XviD z przeplotem - jak odtworzyć ?

Starszy szeregowy kptnemo11 ma szanse

Domyślnie XviD z przeplotem - jak odtworzyć ?

Mam taki problem. Zgrałem sobie materiał wideo z VHS pochodzący ze starej kamery analogowej Panasonic. Wiadomo wystąpi przeplot . Zgrałem do MJPEG-a. Teraz kompresja XviD-em bo chcę,żeby 1 godz. materiału zmieściła się na 1 CD i dało się odtwarzać stacjonarnym playerem. Zachowuję oryginalną rozdzielczość 720x576.Wybrałem Xvida bo stacjonarne go wspierają i ma on opcję kodowania materiału z przeplotem.Jednak przy odtwarzaniu player usuwa przeplot , zatem obraz staje się rozmyty a informacja o ruchu sceny - zafałszowana.Mam w związku z tym kilka pytań.Czy tak zachowuje się tylko mój odtwarzacz ? Czy są jakieś playery XviD potrafiące prawidłowo odtworzyć obraz ze skanowaniem polowym.Pytanie dotyczy również programowych odtwarzaczy. Zawsze wtedy jest opcja:usuń przeplot a to niszczy
    totalnie jakość odtwarzania.Próbowałem funkcji Progressive Scan w moim playerze ale nie działa ona przy XviD a jedynie DVD i SVCD.Po co zatem opcja kodowania z przeplotem w XviD.Pozdrawiam

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Programy do zgrywania materiału video oferują opcje deinterlace. Nawet programy do konwersji video.

Domyślnie

Wiem, że niektórzy w trakcie obróbki robią "usuń przeplot" ale od tego gorszym jest tylko "usuń kolor" albo "usuń wszystko".Przecież przeplot to nie jest jakiś chwast do usunięcia tylko genialny trick dzięki któremu np.: w PAL-u informacja o treści obrazu
    jest przesyłana 25 razy na sekundę a o ruchu sceny aż 50 razy/s. Przy progresywnym przesyle wszysto to jest jedynie 25 razy/s.Dzięki temu zerowym kosztem uzyskuje się zdecydowanie płynniejszy ruch odtwarzanej sceny.Doskonale wiedzą o tym twórcy takich standardów jak SVCD, DVD, HDDVD i tam przeplot a dokładniej skanowanie polowe znajduje pełne wsparcie.Inaczej jest z Xvidem.To przecież żaden standard.Doczepiono go do listy odtwarzanych formatów przez stacjonarne playery jedynie ze względu na ich internetową popularność.Podobnie jest przecież z mp3 którego jedyną zaletą jest to ,że jest. Lecz wracając do tematu, skoro mam jakiś player (nic szczególnego LG 9700) i postawiłem sobie zadanie zapisania na CD-R 1godz materiału to na pewno z najmniejszą stratą uczynię to XviD-em. Kodek XwiD w wersji VFW ma do "zaptaszkowania" opcję kodowania z przeplotem (domyślam się ,że rozkłada obraz na 2 pola i tak je koduje) ale co z tego ? Jak uzyskany w ten sposób plik odtworzyć (czy to na PC czy stacjonarnym ) żeby na ekranie uzyskać prawidłowo skanowany (a więc z przeplotem) obraz jak w kamerze, która filmowała na początku ? Pozdrawiam

Domyślnie

"o treści obrazu" a "o ruchu sceny". Dla mnie to to samo (bo ruch składa się na treść), ale wiem o co Ci chodzi i zapewniam, że filtry usuwające przeplot działają zadowalająco dobrze w zalezności od tego którego się użyje. Filtry usuwające przeplot. Możesz sobie utworzyć klatki "pośrednie" będące wynikime morfing'u klatek sąsiednich.
    Widać nie odtworzysz z przeplotem XviD (możesz ew. zakodować do MPEG2 lub MPEG1 z małym bitrate, efekt bedzie bardziej opłakany niż bez przeplotu z XviD; wybór należy do Ciebie). Musisz sobie opracować nowy standard, poprawić firmaware do swojego LG 9700 i jedziesz.

Domyślnie

Witam. Niestety nie zgodzę się z tobą. Zrobiłem 2 próby: SVCD z zachowaniem przeplotu i XviD z przeplotem usuniętym. Przypominam 1 godz materiału z kamery analogowej.Może gdyby to był materiał studyjny ale tu filmowane "z ręki" więc cały czas jest ruch filmowanej sceny i SVCD wygląda "o niebo" lepiej i tak zostawię.Xvid gdyby wspierał przeplot pewnie dałby lepszy efekt ale póki co nadaje sie jedynie do materiałów progresywnych. Zapewniam cię,że obie kompresje wykonałem w sposób optymalny i tu sie więcej nie da zrobić.Pojęcie "usuwania przeplotu" nie występuje w profesjonalnej obróbce, ja to potwierdzam bo straty i zafałszowania są zbyt duże.Przetestowałem dziesiątki różnych metod, filtrów i innych "wynalazków" i od pewnego czasu gorąco odradzam "usuwanie przeplotu". Dzięki za odpowiedź

Domyślnie

Napisz jeśli możesz jakim softem kodowałeś i wszystkie dokładnie parametry rozdzielczość, bitrate (i ~ mode) etc.

Domyślnie

Z kamery do kompa przez compositevideo, karta Leadtek / VirtualDub /kodek PicVideo MJPEG ( 2 pola, najwyższa jakość, rozdzielczość 720, 576 ,25 fps) / plik AVI ok 20GB. Następnie skrypt AviSynth (stabilizacja VHS, odrobinę denoise filter, croppig "brudów" VHS, zmiana rozdzielczości na SVCD, oczywiście tylko poziomej, w pionie bezwzględnie 576 bez zmian !).Kompresja do mpeg2 za pomocą CinemaCraft (3 przebiegi, z przeplotem, bitrate 1850 kbps) plik *.mpv na wyjściu, następnie authoring w DVDMaestro i wypalenie obrazu w Nero.
    Jeśli chodzi o XviD_a to troszkę inny skrypt AviSynth.Rozdzielczość: dokonałem kilka prób i najmniejszy PNSR wyszedł dla 576x432 (zwyczjowo daję po brzegach borderek o szerokości 8 pixeli).Użyłem w skrypcie filtra do usunięcia przeplotu. Skrypcik otworzyłem w VDubie, kompresja XviD, 3 przebiegi, wszystkie "ptaszki" na full jakość, bitrate 1850 kbps - plik AVI, wypalenie w Nero.Czy popełniłem jakiś błąd ? Tak naprawdę w Xvidzie film podzielony był bodaj na 10 fragmentów a w każdym z nich użyłem innej metody usunięcia przeplotu do celów porównawczych.Oczywiście kodowałem jako jedną całość.Wynik obserwowałem na TV i werdykt był na korzyść SVCD.Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)