+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 31

Temat: Nie mogę odtworzyć oryginalnej płyty DVD-Video!

Szeregowy kardr ma szanse

Domyślnie Nie mogę odtworzyć oryginalnej płyty DVD-Video!

Najdziwniejsze jest to, że płyta normalnie działa w kinie domowym, natomiast komputerowy odtwarzacz DVD w ogóle jej nie widzi - co gorsze:
    - wystarczy, że przy włożonej płycie włączę PowerDVD, od razu się on zawiesza
    - wystarczy, że zaznaczę w "Moim komputerze" ikonkę "Stacja dysków DVD RAM", Windows mi się zawiesza

Co ciekawe płyta jest w 100% oryginalna (DVD-9).

Jeszcze nigdy nie miałem problemów z odtworzeniem płyty DVD. Co robić?

POMÓŻCIE!!!

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Inne płyty Ci odtwarza? Rodzaje, czyli DVD+/-R SL, CD-R? Inne marki?

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

1. Napęd może być uszkodzony i dlatego staje się niemożliwością odczytania płyt; lub po prostu Twój napęd ma problemy z płytami DVD9.
    2. Winny może być region w napędzie. Jeżeli włożysz do niego oryginalną płytę (region 2), a napęd będzie miał wybrany inny region, albo nie będzie miał przypisany w ogólne, to tak się może stać.
    3. Winne może być DMA. Ten tryb musi być uruchomiony dla wszystkich napędów w komputerze (dyski twarde, napęd optyczne).
    4. Brak sterowników ASPI. Zainstaluj ForceASPI (dział Pliki).
    5. Sprawdź napęd w innym kompie, bo tam może chodzić normalnie. Jeżeli tam również będzie podobna sytuacja, to świadczy o uszkodzonym napędzie. Jeżeli tak nie będzie, to napisz.

PS. Napisz informacje o swoim kompie, a przede wszystkim o napędzie.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    1. Napęd może być uszkodzony i dlatego staje się niemożliwością odczytania płyt; lub po prostu Twój napęd ma problemy z płytami DVD9.
    Napęd raczej nie jest uszkodzony, bo bez żadnych problemów nagrywam i odtwarzam każdą inną płytę (chociaż muszę przyznać, że nie mam innej płyty DVD-9)

Cytat Napisał SEBAW
    2. Winny może być region w napędzie. Jeżeli włożysz do niego oryginalną płytę (region 2), a napęd będzie miał wybrany inny region, albo nie będzie miał przypisany w ogólne, to tak się może stać.
    Region jest OK

Cytat Napisał SEBAW
    3. Winne może być DMA. Ten tryb musi być uruchomiony dla wszystkich napędów w komputerze (dyski twarde, napęd optyczne).
    Jest ustawione "DMA jeśli dostępne"

Cytat Napisał SEBAW
    4. Brak sterowników ASPI. Zainstaluj ForceASPI (dział Pliki).
    Zainstalowałem, ale płyta wciąż nie chodzi

Cytat Napisał SEBAW
    5. Sprawdź napęd w innym kompie, bo tam może chodzić normalnie. Jeżeli tam również będzie podobna sytuacja, to świadczy o uszkodzonym napędzie. Jeżeli tak nie będzie, to napisz.
    Jeszcze dzisiaj sprawdzę

Cytat Napisał SEBAW
    PS. Napisz informacje o swoim kompie, a przede wszystkim o napędzie.
    Napęd NEC DVD+/-RW ND-7550A (laptopowy)

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

A może po prostu (tak jak ja niestety) przeoczyłeś informację na opakowaniu, że płyty nie można odtworzyć w napędach komputerowych ze względu na zastosowane zabezpieczenia antypirackie ?
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

Jedyne co jest napisane na opakowaniu to: "DVD zabezpieczone przed kopiowaniem". Nie ma ani wzmianki o tym, że nie można jej odtwarzać na czytnikach komputerowych...

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Spróbuj na innym kompie odtworzyć, jak nie pójdzie to będziesz miał jasność
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

Cytat Napisał Filon by A-men
    A może po prostu (tak jak ja niestety) przeoczyłeś informację na opakowaniu, że płyty nie można odtworzyć w napędach komputerowych ze względu na zastosowane zabezpieczenia antypirackie ?
    Jest coś takiego?
    ©u®E™

Domyślnie

Ja potwierdzam. Podejrzewam, że można by to obejść przy zmodowaniu odpowiednio firmware napędu. Ale kogo interesuje samo odtwarzanie filmów na takim napędzie, bez odtwarzania tym razem danych?

Domyślnie

Cytat Napisał Filon by A-men
    Spróbuj na innym kompie odtworzyć, jak nie pójdzie to będziesz miał jasność
    Sprawdziłem i jestem w szoku! Otóż na moim ultrastarym stacjonarnym komputerze płytka bez problemu mi poszła na zwykłym odtwarzaczu DVD (który jest tak stary, że nia ma na nim nawet nagrywarki CD-R), natomiast nie poszedł mi na zwykłej nagrywarce CD-R (też przedpotopowej, ale już mniej). W laptopie zaś (nowym) wciąż po włożeniu płytki zawieszają się programy do odtwarzania filmów, zaś gdy chcę wejść przez "Mój komputer" na płytkę to zawiesza się cały Windows (oczywiście po włożeniu płyty do napędu nie zmiienia się nazwa "Stacja dysków DVD-RAM" na nazwę płyty, więc komputer pewnie w ogóle jej nie widzi...)

Może wyciągam kretyński wniosek, ale czy jest możliwe, żeby płytkę widział tylko "zwykły odtwarzacz", natomiast jeśli jest on dodatkowo jeszcze nagrywarką to już nie? Jeśli tak, to w jaki sposób można to obejść?

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za rady ))

Domyślnie

Drobne sprostowanie:
    - moja stara nagrywarka, o której pisałem post wyżej, jak sobie dopiero teraz przypomniałem, nie ma odtwarzacza DVD :-/ więc nie jest dziwne, że nie widziała płyty DVD ;-P Nie zmienia to jednak faktu, że na superstarym odtwarzaczu DVD i na kinie domowym płyta mi chodzi normalnie, natomiast na nowym napędzie w nowym laptopie juz nie...
    - włożyłem inną płytę DVD-9 do napędu w laptopie i mi normalnie chodzi, więc upada twierdzenie, że nie czyta on tego rodzaju płyt...

Doprawdy nie mam pojęcia co się dzieje...

Szeregowy yoroshi ma szanse

Domyślnie

Wniosek jest tylko jeden: "Nagrywarka nie czyta oryginalnych płytek"... Mam w posiadaniu NEC'a ND-7551A i problem jest ten sam. Pierwsze zaskoczenie nastąpiło kiedy włożyłem dołączoną płytkę z softem do nagrywarki a ona nie potrafiła jej odtworzyc - zrobiłem kopię płytki i NEC ją bez problemu zauważył. Następnie sprawdzałem gry i sytuacja była identyczna.

Czy wina stoi po stronie firmware'u i czy da się jakoś obejśc to wszystko
    PS. Jak nic się na to nie poradzi napiszę do pomocy technicznej NEC'a i juz...

Pozdrawiam

Domyślnie

Po stronie softu, odczyt tłoczonej płyty? Ja bym się martwił, że z nagrywarką jest coś nie tak.

Domyślnie

Cytat Napisał yoroshi
    PS. Jak nic się na to nie poradzi napiszę do pomocy technicznej NEC'a i juz...
    Jeśli się czegoś dowiesz to koniecznie tutaj napisz, OK? Z góry wielkie dzięki
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Właśnie się czegoś dowiedziałem i powiem tylko tyle, że jako jedni z niewielu posiadaczy tego modelu mamy wadliwe egzemplarze .
    Mam zamiar wysłac właśnie sprzęcik do Centrum Serwisowego CSS Beskidy (http://www.cssbeskidy.pl) kurierem - tylko tą drogą przyjmują sprzęt na gwarancji.
    Do wszystkich - autoryzowany serwis NECa znajduje się w Bielsko-Białej i przyjmują tylko firmą kurierską UPS (bądź inną, jak ten akurat nie działa blisko was) na ich koszt.
    Ich adres to:
    CSS Beskidy
    ul. Emilii Plater 14
    43-300 Bielsko-Biała
    tel. /33/ 829 829 0
    fax /33/ 829 829 1
    e-mail: nec@cssbeskidy.pl

Jeżeli 'woli ktoś zanieśc im sprzęcik' osobiście, to koniecznie z kartą gwarancyjną w Bielsku Białej na ulicy Mieszka I 46 (rogowy budynek ul.Piastowskiej i Mieszka I) w godzinach od 8.00 do 17.00
    Najpierw należy zgłosic o usterce serwisowi telefonicznie bądź mailem podając model, nr seryjny, data sprzedaży itp. I najlepiej jako kuriera wybrac UPS - na ich stronie www.stolica.pl lub www.ups.com.pl znajdziecie listę przedstawicieli.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez yoroshi ; 18.Sep.2007 o 12:59

Domyślnie

Super!
    Wielkie dzięki za info )) Jak tylko dostaniesz z powrotem swój sprzęt to napisz, czy usterkę udało im się usunąć, OK? Ja niestety jestem teraz poza Polską i będę mógł się tym zając dopiero w styczniu...

Pozdrawiam

Domyślnie

Dobra, napiszę teraz co i jak... Naprawa sprzęciku trwała zaledwie 4 dni i dzisiaj wrócił do mnie. A w jakim stanie? Otóż w takim samym jaki został wysłany. Od razu można zauważyc, że cała optyka wraz ze spodnią obudową została wymieniona, tylko co z tego jak nadal nie czyta mi oryginałów .
    A przecież napisali: "Nagrywarka naprawiona, test - OK". Czy może to zależec od laptopa/komputera, na którym jest że tak powiem wykorzystywana?

Tak poza tym to nagrywarka ciężej wchodzi do kieszeni laptopa i tackę muszę przy otwarciu ciągnac niekiedy bo zachacza o jej górną ściankę - czyli wychodzi na to, że przyszła w gorszym stanie jak wyszła, a może tylko utyła z deczka .

PS. Spróbuję napisac do serwisu ponownie w tej sprawie i może w końcu coś mi wyjaśnią do jasnej ciasnej.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

ja bym tam pojechał z giwerą , to są jaja żeby taki sprzęt wrócił z naprawy
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

W ogóle tego nie rozumiem... To może jest nauczka na przyszłość, żeby nie wybierać NEC'a?

Jeśli cokolwiek się jeszcze dowiesz to daj znać, OK

Wielkie dzięki za wszystkie informacje ))

Pozdrawiam!

Domyślnie

Taka obsługa zdarza się w przypadku chyba każdej marki. Wynika to z tego, że trudno jest "odtworzyć" problem jaki ma użytkownik w innych warunkach. Co nie zmienia owszem faktu, że to serwis powinien się na tym znać profesjonalnie.

Szeregowy pirat1001 ma szanse

Domyślnie

witam wszystkich. zakupiłem ten sam model napedu i od początku coś było z nim nie tak. nie chciał otwierac plyt oryginalnych(zeby zainstalowac windowsa musialem zrobic kopie !), plyty dvd otwieral albo bardzo dlugo albo wcale. na całe szczescie sprzedawca miesci sie w tym samym miescie i po paru dniach udalem sie do niego zeby wyjasnic sytuacje(dodam ze naped nie mial nawet tygodnia). wlozelismy nastepny naped i ta sama sytuacja !. dopiero jak zmienilismy na pioneer dvr-k17 plyty sa odczytywane bez zastrzezen. czyzby na nasz rynek trafila jakas lipna partia? sprzedawca sam byl zdziwiony ze jest taki problem z dwoma nagrywarkami pod rząd.

Domyślnie

Chyba się poddaję... widzę, że te przypadki, o których mowa są coraz częstsze.
    Ja wysyłałem nagrywarkę już 2 razy do naprawy i pojawił się dodatkowy problemik - wyskakują błędy przy nagrywaniu danych na nośnik CD, nie wiem jak z DVD.
    Kiedy siostra chciała się upewnic czy faktycznie źle się nagrało, systemik przestał widziec urządzonko podczas próby odczytu danych z płytki (wyświetliła się czerwona ikonka ze znakiem zapytania i nagle napędu nima).

Dziś wysyłam po raz trzeci i zobaczymy co dalej.

PS. Jeżeli 4. naprawa nie pomoże, zastanowię się nad tym Pioneerem DVR-K17 (może nie ma LF ale co mi tam).
    Ostatnio edytowane przez yoroshi ; 31.Oct.2007 o 18:51

Domyślnie

Zdaje mi się, że do 4. naprawy nie dojdzie. Wczoraj przysłano mi z serwisu nowiusieńką nagrywarkę (do 3 razy sztuka , obeszło się bez naprawy tym razem) i zachowuje się nieco lepiej jak poprzedniczka z tym że nie da się nagrywać danych na krążki (wyskakuje błąd "Power calibration error"). Filmu DVD na pewno dzięki niej nie obejrzę bo za każdym razem muszę czekać kiedy są przejścia między scenami. Nagrywarka nie czyta oczywiście wszystkich oryginalnych płytek ale tak się składa, że odczytała mi dane z nośnika z grą Gothic 2 - szkoda tylko że nie da się nic zainstalować z niej .

PS. Wiedząc już poniekąd co jest nie tak z tym sprzętem, wnioskuję że NEC nas olewa wypuszczając ten wadliwy produkt i nic z tym nie robiąc . Powiem wprost: "Nie kupujcie nagrywarki NEC ND-7551A!". Powyższa usterka pojawia się coraz częściej a to nie wróży nic dobrego dla nas/producenta.

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał yoroshi
    PS. Wiedząc już poniekąd co jest nie tak z tym sprzętem, wnioskuję że NEC nas olewa wypuszczając ten wadliwy produkt i nic z tym nie robiąc . Powiem wprost: "Nie kupujcie nagrywarki NEC ND-7551A!". Powyższa usterka pojawia się coraz częściej a to nie wróży nic dobrego dla nas/producenta.
    Właśnie, prosiłbym o niepisanie, że NEC ogólnie jest do d**y (o LiteOnach można tak napisać . Posiadam wcześniejszy model NECa i czyta wszystko a i wypala na DVD+/-R naprawdę dobrze. O niebo lepiej niż mój LiteOn 1673S.

Natomiast jeśli chodzi o twój model nagrywarki to prawdopodobnie winny od samego początku był firmware. Nie wierzę aby optyka miała problemy z odczytem ścieżek tłoczonych, czytając bez kłopotów ścieżki wypalane. Poza tym nic więcej nie jestem w stanie ci pomóc. A i jeszcze jedno, naprawa w 4 dni? Bardzo podejrzane. Zażądaj wymiany na inny model z innej serii. I nie bierz LiteOna.

A co do wcześniejszych postów, stary czytnik DVD może być w stanie odczytywać zawartość zabezpieczonej przed kopiowaniem płyty. Może to wynikać z faktu, że gdy ten czytnik był produkowany nie było jeszcze do końca określonego standardu, a tym samym niektóre funkcje napędu zostały rozwiązane "na około".
    Ja tak miałem z dość starym czytnikiem CD. Na skutek nadpalenia fragmentu ścieżki płyty CD-RW uszkodzony został obszar TOC. Żadne z ówcześnie produkowanych napędów/nagrywarek DVD i CD nie były w stanie odczytać czegokolwiek z tej płyty. Natomiast ten mój leciwy odtwarzacz nie miał z płytą najmniejszych problemów.

Domyślnie

Ja nie powiedziałem, że NEC jest do d**y tylko model o którym mowa w temacie. Poza tym pisałem w sprawie firmware do pomocy technicznej NECa w Niemczech i do ogólnej - do tej pory nie dostałem od nich żadnej odpowiedzi.

I dobrze, że udzieliłeś się ElfOnCd w tym temacie bo twój post na pewno się przyda - po części zadecydował o mojej decyzji z czego się cieszę. Pomyślę o tym modelu o którym wspomniałeś, zapewne 7550A (jak nie ten to jaki to model - możesz podac w swoim poście edytując go).

PS. I jeżeli moja uwaga co do NECa/omawianego sprzętu wzbudziła u kogoś oburzenie to najmocniej przepraszam . Właśnie napisałem do serwisu "Co dalej?".

Pozdrawiam wszystkich
    Ostatnio edytowane przez yoroshi ; 31.Oct.2007 o 21:04

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)