+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Nakładanie napisów na film

Szeregowy Patricko ma szanse Avatar Patricko

Arrow Nakładanie napisów na film

Witam.

Od razu mówie, że nie chodzi mi o zwykłe nałożenie napisów na film.
    Chodzi mi to, że film posiada angielskie napisy. Chciałbym nałożyć swoje polskie w taki sposób, aby były one czytelne kiedy nałożą się na te angielskie. Wiem, że można zrobić tak że będzie można je przeczytać bez problemu. Tylko, że trzeba się z tym trochę pomęczyć.

Chciałbym się was zapytać czy macie na to jakiś sposób ?
    Każda propozycja mile widziana.

Chce, żeby te napisy nie miały tła.
    Dodać do nich pare efektów, typu lekkie cienie, większa czcionka troszke, i połprzeźroczyste tam gdzie są angielskie napisy i wtedy powinno to ładnie wyglądać. Widziałem taki efekt na internecie, na filmie i czytało się bardzo dobrze bez żadnych problemów.

Chodzi o to, że obraz jest w 4:3.
    I zajmuje całą powierzchnie ekranu.
    Dlatego chce zrobić tzw. "hardsuba", aby te napisy były ładnie widoczne.
    Abym mógł zmienić rodzaj, grubość, wielkość, przezroczystość czcionki, itp. Po prostu żeby była widoczna po nałożeniu, jak już pisałem.

No i piszcie jakich programów używać i jak to robić.
    Bo nie wiele mi da jak ktos napisze co mam zrobić, ale czym i jak to nie wiem

Z góry dziękuje bardzo za pomoc.

Ekstaza z ryku wyjącego silnika!

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Istnieją programy do dodawania napisów do filmów, ale jest jedno "ale". W jakim formacie masz ten film (rozszerzenie)?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Oj zapomniałem napisać.
    Jest to niestety AVI, czyli chyba niewielkie pole manewru

Jak się nie da nic zrobić (ale licze na to, że ktoś będzie w stanie mi z tym pomóc), to napiszcie chociaż jak nakleić normalnie napisy.

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Robiłem coś takiego w DVD-Lab Pro, napisy polskie podłożyłem na czarnym nieprzeźroczystym boksie (że się tak wyrażę), który zasłaniał całkowicie napisy oryginalne.

Niestety musiałem przekonwertować wcześniej AVI do formatu wspieranego przez DVD-Laba ;(
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Arrow

Czy na prawdę nie ma innego wyjścia ?
    Skoro na necie widziałem takie filmiki to jakoś to ludzie muszą robić
    Podobno to jest na jakiejś zasadzie, że konwertuje się plik tekstowy do formatu SSA, a potem korzysta z jakiegoś programu, który to nałoży, itp.
    Nie znam się, ale na pewno musi się to dać jakoś zrobić

Licze na was

Starszy szeregowy kptnemo11 ma szanse

Domyślnie

Ja bym to zrobił tak. Otwieram film w VirtualDub i przeglądając go wyznaczam numery klatek w których pojawiają sie napisy te które mam przykryć. Edytuję plik z polskimi napisami tak aby je dokładnie zsynchronizować z tymi angielskimi.W VirtualDub włączam filtr FFFdShow do odtwarzania napisów. Można dowolny inny ale FFDshow ma mnóstwo opcji dotyczących fontów, rozmiarów położenia, cieniowania itp. a w dodatku można to wszystko zmieniać i oglądać efekt po zmianie "na żywo". Jak już sobie wszystko dopasujesz to kompresja do żądanego przez ciebie kontenera/kompresora na przykład AVI/XviD. Pamiętaj, jakkolwiek byś to robił inaczej bez powtórnej kompresji (czytaj straty na jakości ) się nie obejdzie. Powodzenia

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Inna sytuacja tzn. bezstratnej rekompresji jest niestety niemożliwa tak jak już wspomniał kolega KptNemo11 (a możesz mi wierzyć, że dysponuje w tym temacie sporą wiedzą). O VirtualDub w ogóle nie wspominałem bo nie lubię tego narzędzia, poza tym posiadam DVD-Lab Pro (full legal) i do moich potrzeb w zupełności wystarcza. Rekompresję zrobiłem przy pomocy pakietu AVIVO co na moim skromnym (he he he) configu zajęło kilka minut.
    Po obróbce w DVD-Lab stare napisy zostały całkowicie zakryte nowymi, czyli uzyskałem dokładnie taki efekt jaki zamierzałem.
    Ponoć w najnowszej odsłonie DVD-Lab sprawa nakładania napisów została jeszcze bardzie dopracowana i trwa wiele szybciej - z wypowiedzi na forum wynika, że ten sofcik potrafi "zagonić do roboty" tyle jąder CPU ile jest w danym momencie w systemie
    Niestety na razie mnie nie stać, zaplanowałem zakup nowych kart grafiki. Soft dopiero na jesień.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)