Cześć, mam pytanie do profesjonalistówOstatnio zastanawiałam się nad tym czy jeżeli mam do wyboru film w wersji jednopłytowej albo dwupłytowej, to ten dwupłytowy będzie lepszej jakości ? Szukałam na forum z podobnego tematu ale nic nie znalazłam...
Cześć, mam pytanie do profesjonalistówOstatnio zastanawiałam się nad tym czy jeżeli mam do wyboru film w wersji jednopłytowej albo dwupłytowej, to ten dwupłytowy będzie lepszej jakości ? Szukałam na forum z podobnego tematu ale nic nie znalazłam...
Nie wiem dokładnie, o co Ci chodzi, ale domyślając się, że o DVD to wersja dwupłytowa. Potencjalnie tak samo będzie z nagranymi filmami XviDivX.
2-płytowe VCD bedzie gorsze od 1-płytowego divx-a...
kolego navaja - trudno odgadnąć o co ci chodzi
Pozdrawiam/ Grzeniu
O właśnie, to chyba bardziej prawdopodobnie opisuje przypadek Navaja. Na rynku są filmy na jednej płycie DVD w formacie MPEG2 lub na dwóch płytach CD MPEG1 (VCD). Pierwsze będą o niebo lepszej jakości.
no właśnie dokładnie o to mi chodzi, czy film gorszej jakości ( nie kinówka, tylko słabsza jakość ) może być na dwóch płytach a lepszej jakości na jednej. możecie mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego tak sie dzieje ? domyślam sie że to jest kwestia kompresji ale może znacie jakieś szczegóły...
PS. nie jestem kolegą tylko KOLEżANKą![]()
Niom, powiem tak: nadal nie wszystko całkiem rozumiem. Ale odpowiadając na pytanie chodzi o to, że jeden algorytm kompresji jest dużo lepszy od drugiego. Poza tym porównujemy dwa różne rodzaje płyt o różnej pojemności. Nawet ten sam algorytm dysponując większę ilością "miejsca" jest w stanie "wyprodukować" film lepszej jakości. Może być algorytm, który zrobi film lepszej jakości, a nawet nieco mniejszej objętości. Tutaj Algorytm jest lepszy, bo daje lepszę jakość i co prawda większą objętość, ale nie aż o tak dużo jak lepsza jest jakość. Lepszy algorytm MPEG2, gorszy MPEG1.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)