+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Jak nagrać film z kamery w jakości DVD ?

ygt
    ygt jest nieaktywny
    Szeregowy ygt ma szanse

Domyślnie Jak nagrać film z kamery w jakości DVD ?

Witam !

Zacznę może od tego co wiem przeczytałem kilka art. odnośnie zgrywania
    obrazu z kamery na dysk komputera... w większości tych art. jest jasno napisane jak trzeba ustawić parametry (przechwytu obrazu) w danym programie by był to format DVD-Video .. jednak jak zgrywam obraz z kamery i robiłem to już kilkakrotnie (krótkie fragmenty w celu sprawdzenia jakości) i powiem tak.. efekt jest dość słaby.. nie wiem może zbyt wiele oczekuje a sprzętowo nie da rady.. ale pojechałem też dzisiaj do gości który trudni się właśnie czymś takim jak Przegrywanie filmów 8mm, super 8mm i 16 mm na VHS lub DVD i on twierdzi że obraz który on nagra mi na płytę DVD będzie taki sam jak ten który idzie np: po podłączeniu kamery do TV i naciśnięciu PLAY..

co do prób..
    zgrywałem Ulead VideoStudio 11 , Nero Vision , Pinnacle Studio Plus 10 , programem z plytki SONY (Picture Package) i Moviemakerem.. i za każdym razem ten obraz bardzo dużo traci do obrazu z kamery..

sprzet:
    Kamera SONY Digital8 DCR-TRV255E
    materiał jest nagrany na SONY 8mm Digital 8 na ustawieniu LP

Proszę o jakieś sugestie..

Pozdrawiam

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

w jaki sposób zgrywasz film na kompa ? możliwe jest też że masz słaby sprzęt i obraz jest niezadowalający
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

ygt
    ygt jest nieaktywny
    Szeregowy ygt ma szanse

Domyślnie

witam !

dzięki za odpowiedź , a co do tego jak zgrywam to już pisze..

A więc podłączam Kamerkę przez kabel USB do kompa włączam którykolwiek z wyżej wymienionych programów .. ustawiam parametry zgrywanie (format DVD-Video) i klikam przechwyć obraz.. i tak robie w każdym programie korzystając z gotowego szablonu (np: DVD-Video) lub ustawiam ręcznie.. rozdzielczość i kodowanie dzwięku..

co do kompa to raczej nie jest słaby przynajmniej mi się tak wydaje co prawda do obróbki video potrzebne są konkretne maszyny ale myślę że ten mój na zgranie czegoś takiego jak amatorski film na dvd chyba sobie powinien dać rade

PC:
    płyta Asus P5B Deluxe
    Intel Core 2 2.4 Ghz
    Gigabayte Nvidia GeForce 8800 GTS
    Patriot Dual 2x 1GB DDR2 800

Pozdrawiam

Domyślnie

komp jest ok , zastanawia mnie jednak czy do kamerki nie były załączone jakieś sterowniki , czy je instalowałeś , system pewnie traktuje kamerę jako dysk zewnętrzny i poprostu zgrywa z niego film jako dane a nie video , druga sprawa , zrób to inaczej , zgraj zawartość na twardziela i dopiero w tym miejscu użyj programów do obróbki
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

ygt
    ygt jest nieaktywny
    Szeregowy ygt ma szanse

Domyślnie

Co do kamerki to była płyta Sony (z programem Picture Package) zainstalowalem to bo bez tych sterów system wogole nie widział kamery .. a co do systemu to właśnie to jest dziwne bo jak włącze Moj komputer to nie widać tam kamery jako dodatkowego dysku tylko jak ja podłącze to odrazu wł. sie program od Sony ten właśnie Picture Package ... a jak byś proponował zgrać to inaczej ? bo nie za bardzo wiem co i jak..

Domyślnie

jak się uruchomi program to go zamknij , w eksplorator windows powinna być widoczna kamera jako urządzenie zewnętrzne i z tego urządzenia przegraj zawartość na twardziela
    Pozdrawiam

ygt
    ygt jest nieaktywny
    Szeregowy ygt ma szanse

Domyślnie

asterix no właśnie to jest dziwne bo kamery nie widać w exploratorze co prawda jestem nie kumaty ale włączyłem Exwinodws i nie ma tam nic oprócz dysków i napędów cd i dvd a kamera podłączona na USB

ygt
    ygt jest nieaktywny
    Szeregowy ygt ma szanse

Domyślnie

zrzut ekranu z podłączoną kamerą na usb

http://img91.imageshack.us/my.php?image=explgg8.jpg

Szeregowy crowbme ma szanse

Domyślnie

Witam, kamerka wcale nie musi byc widoczna jako dysk. po zainstalowaniu sterow, moze byc widoczna tylko i wylacznie jako urzadzenie video (choc nie jestem tego pewien, bo nigdy z tego nie korzystalem z usb, preferuje fire wire). Kamerke moze widziec tylko soft do przechwytywani audio/video, np pinnacle czy ulead. jesli cos nagrywasz za pomoca tych programow, nagraj film na dysk jako plik dv. w pinnacle jest bardzo proste. poprostu otwierasz nowy projekt, a w zakladce przechwytywanie ustwiasz "jakosc najlepsza", a w zakladce ustawienia wybierasz w "ustawieniach wstepnych" dv lub avi. jesli wybierzesz mpeg2 caly proces nagrywania bedzie trwal bardzo dlugo (konwersja avi/dv do mpeg2). poznej gdy juz wyedytujesz film w zakladce "edycja" przechodzisz do zakladki "tworzenie filmu" i tam wybierasz kodek. wybierz mpeg2 - zgodny z DVD-Video. Twoja nowa plyta dvd bedzie miala jakosc identyczna z obrazem z kamery. noo mniej wiecej, ale wiecej niz mniej. i nie zapomnij wlozyc do napedu dvd-rec plyty dvd-rw. milej zabawy.
    aaa w ulead odbywa sie wszytsko bardzo podobnie jak pinnacle.
    Server Station - Plyta Gigabyte GA-7DPXDW-P 2x Athlon 1690MHz, 2GB Ram, G-force 2MX, 2x barracuda 500GB - 1x WD 500GB, Benq 1640 fw BSRB - jako serwer FTP i multimedialny, HP DV5-1170ew stacja robocza

Domyślnie

dzięki crowbme za wytłumaczenie , nieco się spóźniłem , przyznaję rację w 100%
    Pozdrawiam

ygt
    ygt jest nieaktywny
    Szeregowy ygt ma szanse

Domyślnie

witam ponownie

dziękuje za odpowiedzi

a co do tego co napisał crowbme to zrobiłem tak jak napisałeś jednak pojawia się problem w pinnacle

http://img99.imageshack.us/my.php?image=pinacledj4.jpg

doczytałem 1394 to port FireWire teraz zapytanko ja nie posiadam tego kabla (dziwne bo w instrukcji od kamery pisze że ma być) czy mogę zrobić dokladnie to samo tylko za pomocą kabla USB ?

czy właśnie o to się rozchodzi że sygnał zgrywany przez FW jest lepszy niż ten sam obraz zgrywany przez USB ?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ygt ; 11.Jan.2008 o 10:40

Szeregowy crowbme ma szanse

Domyślnie

Sygnał może zgrywany przez usb i fw, nie ma to wpływu na jakość materiału wejściowego. przesyłane sa tylko dane cyfrowe z taśmy na dysk. materiał nie jest poddawany zadnej kompresji czy edycji. zakładając oczywiście, ze nagrywasz w standardzie dv/avi. Problem z pinnacle jest dla mnie nowością. podłączałem do kompa kupę rożnego sprzętu i ten program, choć nie jest idealny, zawsze dzialal poprawnie, przynajmniej w kwestii przechwytywania. ja preferuje fw, bo nigdy nie mailem z nim problemów. usb ozywałem głownie do fotek i filmów zagrywanych przez tel komórkowe i aparaty foto. zdażały sie problemy, ale wynikały one przeważnie z niedopasowanych/zajetych portów w płycie głównej kompa. Sprobuj przechwycić twój film przez VirtualDub. program jest free i bardzo dobry do podstawowych zadam edycyjnych.
    Server Station - Plyta Gigabyte GA-7DPXDW-P 2x Athlon 1690MHz, 2GB Ram, G-force 2MX, 2x barracuda 500GB - 1x WD 500GB, Benq 1640 fw BSRB - jako serwer FTP i multimedialny, HP DV5-1170ew stacja robocza

ygt
    ygt jest nieaktywny
    Szeregowy ygt ma szanse

Domyślnie

witam !

crowbme poszedłem za twoją radą i zakupiłem kabel FW i teraz wszystko gra przechwytuje bez żadnych problemów w formacie DV teraz przerabiam obróbke..

Dzieki śliczne za pomoc !

Pozdrawiam !

ygt
    ygt jest nieaktywny
    Szeregowy ygt ma szanse

Domyślnie

cze !

Witam mam jeszcze jedno pytanko które wyszło w trakcie nagrywania.. zrobile menu , obraz jest idealny jest tylko jedno ale... dzwiek jest strasznie zniekształcony .. możecie mi powiedzieć dla czego tak jest czy nie wybrałem odpowiedniego kodeka dzwieku ? bo w ustawieniach nic nie wybierałem wiec kodek był taki jak na poczatku MPA (MPEG-1 Layer 2) czy dobrze to zrobiłem ?
    czy należy wybrać inny kodek zeby dzwiek prawidłowo był odtwarzany przez dvd stacjonarne..

przeglądnołem całe próbne nagranie 25 min przez plyte.. i okzało sie jeszcze ze oprócz wady dzwięku jest problem z zatrzymywaniem sie
    odtwarzanego filmu (zatrzymuje sie na 2-3 sek i idzie film dalej wystepuje to co jakieś 5 min ..

Odtwarzac DVD:
    LG LH-T6240 z radiem (kino domowe)

Płyta na jakiej nagrywam to DVD Verbatim 4.7 gb LightSribe

Proszę o odpowiedź
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ygt ; 15.Jan.2008 o 16:15

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)