+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Film amatorski, co dalej?

Yakida
    Gość

Domyślnie Film amatorski, co dalej?

Witam

Mam mały problemik. Tylko się nie brechtajcie, wiem, wiem nie znam się do końca.
    Mam kamerę Handycam ostatnie cudo od Sony'ego. Zaczynam bawić się filmami. No i okazało się, że nic nie wiem. Same problemy. Więc tak: zgrywam to windowsowskim Move Makerem, przez łącze i-Link. Znajomy sprzętowiec twierdzi, że bardziej wydajne od USB-2. OK. Procek ledwo dyszy, bo ma tylko 256 MB RAM. Ale daje radę. Wiem, że można VirtualBubem, jest Free.
    Rzecz w tym, że po zmontowaniu filmu tym WinMoveMakerem, zapisałem plik na dysku. Chciałem go pokazać rodzicom, bo to był film coś jakby nasze drzewo genealogiczne, tak go fajnie i zmyślnie nagrałem. Ładne przejścia i takie tam, całkiem niegłupio wyszło. Więc po zapisie na płycie DVD-R chciałem zrobić sprawdzenie odczytu. I tu niespodzianka. Najpierw zaczęło czytać bez przejść, tylko gołe zdjęcia + ścieżka muzyczna, którą spreparowałem Audacity'm .A potem komp się zresetował. Z jakiego powodu? Dodam, że odtworzenie tego samego pliku z komputera windowsowskim Playerem idzie jak po maśle, bez zająknięcia.

Parę pytań:
    - jaka przyczyna, że sprzęt padł, przepracowany procek?
    - czym (za Free) najlepiej zgrywać filmy
    - na co należy wrócić uwagę, co jest ważne przy "produkcji" filmu amatorskiego

dzięki z góry

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Stacjonarny odtwarzacz z obsługą WMV
    Skądżeś go bracie wytrzasnął ?

Użyj jakiegoś softu do masteringu zapisującego w formacie DVD lub ostatecznie AVI.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

To nie stacjonarny sprzęcior, napisał "komp"

Nie rozumiem, co to znaczy sprzęt padł, coś się zepsuło?

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

użyj ConvertXtoDvd , ten też może być pomocny
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    To nie stacjonarny sprzęcior, napisał "komp"

Nie rozumiem, co to znaczy sprzęt padł, coś się zepsuło?

Zasugerowałem się tym
    Więc po zapisie na płycie DVD-R chciałem zrobić sprawdzenie odczytu.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Yakida
    Gość

Domyślnie

Chodziło o to, że odtwarzanie identycznego pliku .wmv z dysku komputera w systemowym playerze windowsa idzie jak po maśle, a ten sam plik zapisany na płycie DVD, na tym samym komputerze nie jest już taki prosty do odtworzenia i szwankuje. Raz go odtwarza dobrze, a innym razem wariuje.
    Myślę, że jednak to jest wina braku pamięci. A poza tym Windows Move Maker, to mówi samo za siebie.
    Przyjmijmy, że ten akurat problem już rozwiązałem.
    Jednak nadal jestem "zakręcony" jak prawdziwy twister jeśli chodzi o sam dobór oprogramowania do obróbki.
    Wszyscy chwalą VirtualDub'a czy jego "kuzyna" VirtualDubMod'a. Jeszcze inni mówią, że Jashaka jest wspaniały. Nie będę już wymieniał całej gamy oprogramowania, które chwalą, bo nie ma sensu - jest tego trochę. Przyznam, nie mam czasu permanentnie próbować wszystkich, nawet nie wiem czy bym chciał.
    Myślałem, że może ma ktoś już jakieś doświadczenia, coś może podpowiedzieć.
    A mnie chodzi o informację z praktyki, z doświadczenia - który z programów wersji freeware ma najlepsze możliwości.
    Czyli; przechwyci bez strat obraz z kamery, żeby można było zrobić montaż, dołożyć dowolnie dźwięk, zrobić różne napisy i zastosować przejścia pomiędzy wybranymi kadrami na osi czasu - po prostu żeby dało się złożyć prawie profesjonalnie dobry film amatorski bez potrzeby korzystania z 2,3 czy więcej programów. Czy wogóle coś takiego za Free jest?
    BTW: VirtualDub czyta tylko avi.

dzięx
    Ostatnio edytowane przez Yakida ; 05.Mar.2008 o 14:38

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Lepiej odżałować raz te dwieście parę złotych i kupić np. Pinnacle Studio 11 (spróbuj najpierw wersji trial). Do obróbki wideo przydałby Ci się też lepszy procek i przynajmniej giga RAMu - niestety takie są realia tej przyjemności...

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)