+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: DVD paski

Szeregowy AtoMike ma szanse

Domyślnie DVD paski

A więc mam pytanie co do czarnych pasków po bokach które występują w większości filmów dvd..
    Czy ktoś może mi wytłumaczyć ich działanie mianowicie, chce dodać czarne paski po bokach tak aby obraz oglądany na tv był dokładnie na środku* (*żeby nie było większych strat przy przycinaniu) i nie wiem czy za przycinanie odpowiedzialny jest stac. odtwarzacz dvd czy sam telewizor (bo próbowałem różnych rozmiarów i czasem obraz dziwnie migocze..(?)..), i czy w tv wysokiej rozdzielczości te paski wychodzą(?), prosił bym o podanie mi przybliżonych rozmiarów ile te paski mają zajmować bo mam gotowy projekt w vegas i chce go zapisać do voba.. a i obraz jest w 4/3 więc paski po bokach i u góry..

dołączam obrazek żeby było wiadomo o co chodzi.
    Ostatnio edytowane przez AtoMike ; 18.May.2008 o 17:47

Starszy szeregowy grzyweczka ma szanse Avatar grzyweczka

Domyślnie

czarnych pasków po bokach które występują w większości filmów dvd
    Nie występują żadne czarne paski, nie wiem o czym mówisz. Na żadnym filmie nagranym w formacie dvd (*.mpg 720x576) nie mają prawa występowac żadne paski.
    Ani na kompie, ani tym bardziej(!) na stacjonarnym odtwarzaczu dvd.
    Jeżeli tak Ci się dzieje, to coś jest nie tak u Ciebie, bo na ogół żadne paski nie występują przy odtwarzaniu jakichkolwiek filmów dvd (a co dopiero jak piszesz, w wiekszości).
    Jeżeli używasz stacjonarnego odtwarzacza dvd oraz telewizora, problemem może być nie+właściwe ustawienie odtwarzacza, co do obrazu. Porozglądaj sie w opcjach.
    Jeżeli chodzi o kompa, może źle jest ustawiony program do odtwarzania dvd, i nie wyświetla dobrze obrazu, lub próbuje go w jakiś dziwny sposób wyświetlić. Zobacz w obraz. Możesz też sprawdzić, czy zmienia rozdzielczość monitora podczas odtwarzania (nie+które programy zmniejszają np.z 1024 do 800) wtedy oczywiście obraz nie będzie na środku, jeżeli monitor masz ustawiony na 1024, to obraz 800 będzie robił owe czarne paski.
    Tak czy inaczej - podczas odtwarzania filmów nie powinno być żadnych czarnych pasków.
    A gotowe pliki po prostu zapisz do formatu standardowego dla dvd: 720x576, ewentualnie zmieniając ar na 16:9, jeżeli taki masz obraz.

pisownia łącznie
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 18.May.2008 o 01:24

Szeregowy AtoMike ma szanse

Domyślnie

Nie występują żadne czarne paski, nie wiem o czym mówisz.
    Źle mnie zrozumiałeś! nie w każdym ale większości filmów te paski jednak są często przy obrazie w formacie 4/3 rzadziej przy 16/9 tych pasków nie widać bo przy odtwarzaniu obraz zostaje lekko przycięty i to nie podlega dyskusji.. Niechodzi mi oto żeby obraz był centalnie na środuku ani też nie mam problemu z odtwarzaczem (i jest dobrze skonfigurowany). Na stacjonarnych odtwarzaczach obraz zostaje lekko przycięty i ja się pytam jak ile mają mieć te paski żeby stracić jak najmniej obrazu...
    Ostatnio edytowane przez AtoMike ; 18.May.2008 o 17:43

Starszy szeregowy grzyweczka ma szanse Avatar grzyweczka

Domyślnie

Ja takich pasków nie mam. Ani na kompie, ani na stacjonarnym dvd.
    Na stacjonarnych odtwarzaczach obraz zostaje lekko przycięty
    Ja u siebie nie widzę ani krzty przycięcia. Wyświetlany film na telewizorze odpowiada dokładnie temu po renderingu. Nie mam żadnych strat na obrazie.
    Odtwarzacze na jakich dokładnie to sprawdziłem: Sony oraz Philips.
    Sprawdzone na płytach: Gladiator, oraz wypalonych moich, z moimi filmami, jedna z ar 4:3, druga 16:9. Obie filmy w formacie 720x576.
    Telewizor: Grundig 32' lcd.
    Przy formacie 16:9 obraz pełny. Prz 4:3, oraz Gladiatorze obraz spłaszczony (przy ustawieniu tv: Letterbox - full ekran), ale bez STRAT.
    Dlatego nadal nie wiem o jakich to stratach obrazu mówisz.
    Mi nic się nie ucina!
    Jeżeli film wyglądał by u mnie tak jak na fotce, która zamieściłeś - szukał bym jakiejś winy sprzętowej. Konfiguracji tv, albo monitora, tudzież kompa.
    W żadnym wypadku obraz nie ma prawa tak wyglądać. Chyba, że jest w formacie ar 4:3, wyświetlany na tv panoramicznym, oraz ustawieniu na tv ucinania boków, by obraz nie był spłaszczony.
    Pozdrawiam, Artur

ps.prywata do: QuatPro
    Po pierwsze off, ale to nie z mojej winy, po prostu odpowiadam na off'a..:/
    QuatPro - nie życzę sobie edytowania moich postów. Koniec, kropka.
    Może zająłbyś się pomocą innym z problemami (po to jest forum, przynajmniej tak się przyjęło), a nie poprawianiem błędów. Czasem są, ale to jest forum - tu sie ludziom pomaga.
    Pierwszy raz spotykam się z poprawianiem błędów na forum przez jakiegoś moderatora. Cóż to w ogóle za debilowaty pomysł?! Nie od tego jest forum.
    Na drugi raz, kiedy najdzie Cię ochota poprawiania błędów, może załóż jakieś forum języka Polskiego..:/ Bo to chyba do takich nie należy.
    I tak mało jest tu osób, które cokolwiek mogą komuś pomóc, ale co się dziwić, skoro moderatora (czy jego pomagiera) interesuje poprawianie błędów, a nie pomoc innym..:/
    Pomysły z poprawianiem ortografii, uważam za debilne i bezsensowne.
    Na przyszłość usuń posta, skoro Ci wadzi, a nie poprawiaj błędów.
    Albo sam będę posty z Twą edycją usuwał, i już. A kto na tym straci? Na pewno nie ja, ani nie Ty, tylko inni. Przemyśl to sobie..:/
    Ostatnio edytowane przez grzyweczka ; 22.May.2008 o 14:04

Szeregowy artur zero jak zero

Domyślnie Pomocy

Panowie,proszę o podpowiedż.W trakcie montażu filmu w Ulead 11 plus
    musiałem coś przypadkowo wcisnąć.Po dograniu menu i podkładu muzycznego
    wypaliłem płytę.Nie sprawdziłem jednak materiału przed wypaleniem.W trakcie

przeglądania okazało się obraz 4:3 jest bardzo mały wokół czarne pasy.
    Wróciłem do projektu zrobiłem 16:9 jeszcze gorzej ,ucina górę i dół.
    Parametry po renderowaniu 4:3 to 720/ 576 film nagrany oryginalnie na
    analogowej kamerze Sony.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)