+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: Łączenie Mini DvD z kamery w jadna DvD

Szeregowy robertps ma szanse

Domyślnie Łączenie Mini DvD z kamery w jadna DvD

Witam jestem tu nowy i poszukuje jakiego programu / instrukcji jak polaczy kilka plyt mini dvd 1,4Gb nagranych kamera w jedna dvd tak aby mozna byla ja odtwarzac na kazdym DvD. Kamera tworzy plyte dvd z katalgiem VIDEO TS i duza iloscia VTS (kazda pauza kamery to nowy Plik). Probowalem uzywac Free DVD Maker / DVD-lab PRO 2 / Video DVD Maker Ale jakos nie moglem dac sobie rady....

ps.uzylem opcji szukaj ale znalazlem tylko info ze mozna to zrobis w DVD Shrink ale ja nie umiem tego zrobic.

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

W pakiecie Nero występuje takie "cudo" o nazwie NeroVision.
    Do niedawna (zanim mi kamerę zajumali) tym softem łączyłem dowolnie skolgo ugodno pliki z kamery w DVD, mp4, avi, itp.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

a wiec sciaglem nero vision 3.1.0.25 i wszystko byloby dobrze gdyby nie drobny klopot a mianowicie po zrzuceniu plytek na dysk przez kreator nero vision wyborze menu itd. dochodze w koncu do nagrywania i tam nero najpierw chce "transcodowac" pliki i mam pytanie idzie o jakos wylaczyc chodzi mi o to zeby nero odrazu nagrywalo oczywiscie bez straty jakosci.

Starszy szeregowy grzyweczka ma szanse Avatar grzyweczka

Domyślnie

Sprawdź w jakim formacie masz pliki robione przez kamerę.
    Jeżeli to nie jest 720x576, tylko np.700x576, a w Nero masz ustawiony obraz 720x576, to wiadomo, że chce to przekonwertować (na jakości nie stracisz).
    Jeżeli np.kamerka zapisuje obraz z ar 16:9, a w nero masz ustawione 4:3, również będzie chciał konwertować pliki. Przykłady można mnożyć, również może chodzić o dźwięk. W gotowych plikach dvd, dźwięk jest zapisany razem z obrazem. Jeżeli dźwięk jest w formacie mono/stereo/dual stereo/ join stereo/ dd/ dd5.1, a Nero ma inne ustawienie znowu będzie chciał dekodować pliki.
    Ogólnie Nero słabo nadaje sie do authoringu płyty. Albo załatw sobie jakiś inny program (na google znajdziesz ich dosyć sporo, i wybierz coś pod siebie), albo ściągnij np.Gspot'a oblukaj jak dokładnie są skonstruowane pliki na tych mini DV, potem takie same ustawienia wpisz w Nero, wtedy nie powinien już kodować plików.
    Poza tym sama konwersja straty nie przyniesie, jeżeli dyski mini DV odtwarza Ci odtwarzacz stacjonarny, więc formatowo muszą być podobne. Obraz przekonwertowany nie będzie się różnił.
    Dodatkowo poszukaj w Nero (ja nie używam, więc nie wiem), ale może jest gdzieś opcja, by nie konwertował plików, tylko pozostawiał je w takim formacie jak są.
    Pozdrawiam, Artur

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

W NeroVision ustaw rozdzielczość i AR takie jak w pliku źródłowym i po sprawie.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

A wiec ustawilem neroVision tak jak odczytalem w GSpot i dalej chce transcodowac Dorzucam screny z ustawieniami moze cos jeszcze opuscilem
    http://img180.imageshack.us/my.php?image=seky5.jpg
    http://img141.imageshack.us/my.php?i...6842914de0.jpg
    Ostatnio edytowane przez robertps ; 22.May.2008 o 21:00

Domyślnie

Według fotek filmy z kamery maja VBR. Co wiąże się z nie stałą prędkością przesyłu danych.
    Skoro Nero masz ustawione na Fast Encode (1-pass), czyli chce przekonwertować plik ze stałym kbps.
    Spróbuj jeszcze w Nero ustawić albo inny rodzaj kodowania (a nie ma tam w ogóle opcji bez kodowania?), albo ustaw Bit Rate 10080kbs - tyle, ile pokazuje Gspot.
    Możesz też spróbować dźwięk zmienić na DD, bez AC3.

Możesz również np.ściągnąć i spróbować innym programem, zamiast męczyć sie w Nero.
    Dobrym, i prostym jest DVD-Lab. Na ich stronie znajdziesz 30 dniową wersję. To tylko 19Mb (nie mówię o wersji pro, bo owa jest troszkę większa), więc ściągnij i zobaczysz, czy Ci się nada, czy nie.
    Z kolei krótki opis tego programu znajdziesz tu.
    Ostatnio edytowane przez grzyweczka ; 23.May.2008 o 07:43

Domyślnie

za rada uzylem dvd lab pro I wszystko byloby ok gdyby nie fakt ze nie idze zkompilowac plyty Niby wszystko jest OK Ale power dvd nie widzi filmu a podczas proby nagrania (prze kreator dvd lab) wyskakuje info ze nia mam katalogu Video_TS czy jakos tak Wrzucam screna z efektow kompilacji
    http://img205.imageshack.us/my.php?image=2323pm1.jpg
    ps. w nero vision nie ma opcji wlacz kompilacje

Domyślnie

Jeżeli już masz gotowe pliki zrobione DVD-Lab'em, to wypal je już za pomocą Nero. Wybierz DVD-Video, pojawią sie dwa foldery. Video_TS i Audio_TS. Ten drugi pozostanie pusty, a do pierwszego wrzuć pliki wszystkie, które przygotował DVD-Lab.
    A jeżeli nie masz katalogu Video_TS to znaczy, że jeszcze nie dokończyłeś pracy w DVD-Lab. Gdyż powinien on zrobić ów folder razem z plikami.
    Jeżeli nie ma, to musisz mieć gdzieś opcję np.Make DVD (nie używam tego produktu, więc też nie wiem), lub coś innego podobnego. Wtedy dopiero DVD-Lab stworzy strukturę całego menu, i wszystko pewnie wrzuci do katalogu Video_TS. Cała taka operacja zajmie (jeżeli nie będzie rekompresował plików) ok.godzinki, lub dłużej. Zawsze tyle trwa authoring, gdyż musi sobie zrobić całe menu płyty, wszystkie buttony, etc.
    Jeżeli już będziesz miał gotowy folder z plikami (Video_TS) wypalisz to za pomocą Nero, ale pewnie i samym DVD-Lab'em również.

Sprawdziłem na stronie z opisem tego DVD-Lab'a, na tej, do której link Ci tu podałem:

Z menu Project wybieramy opcję Compile DVD. Wybieramy katalog, w którym ma zostać skompilowana nasza płyta. Powstały w ten sposób katalog Video_TS, możemy następnie zapisać na płycie DVD lub utworzyć obraz.
    Powinno Ci się udać wszystko.. A jeżeli nie chce się udać, to pliki z Video_TS wrzuć do Nero tak jak napisałem.

Powwer DVD może nie otworzyć, skoro pliki są na dysku. Nie wiem, bo tez nie używam..
    U mnie pliki VOB "idą" bez problemu w Media Player Classic, który zainstalowany mam wraz z kodekami K-Lite.
    Ostatnio edytowane przez grzyweczka ; 24.May.2008 o 13:10

Domyślnie

a wiec zrobilem menu itd dorzucilem pliki i wszystko byloby dobrze tylke ze po zakonczeni kompilacji (make DVD) i stworzenu katalogow VIDEO_TS AUDIO_TS chce odpalic te katalogi w power dvd to power dvd mowi ze nie ma tam filmu. Natomias w katalogu VIDEO TS (stworzony przez dvd lab) sa pliki ktore moge bez problemu moge oddtwarzac ale tylko oddzielnie (power dvd jak i innymi prog typu MPC nie jako calosc i wogule nie mam dostepu do menu ktore stworzylem.

Domyślnie

Ale, ale..
    power dvd jak i innymi prog typu MPC nie jako calosc i wogule nie mam dostepu do menu ktore stworzylem
    To raczej się Ci nie uda.. Jeszcze mi się nigdy nie udało.. Trochę menu odtwarza Windows Media Player, ale i tak nie dokładnie tak, jak powinno to wyglądać.
    Żeby w pełni skorzystać z owego menu musisz wypalić płytę i wrzucić ją do stacjonarki.
    Możesz jeszcze popróbować otwierając plik główny.
    Nie pamiętam jego nazwy jednak. jest w katalogu Video_TS. I standardowo żaden odtwarzacz go nie pokaże. Trzeba dać opcję: pokaż wszystkie pliki i wtedy go uruchomić (na pewno działa w AllPlayer'ze).
    Nie ma on dużej wielkości. Popróbuj z plikami w Video_TS, póki go nie znajdziesz. Jednak tak jak pisałem, może sie okazać, że menu zobaczysz, które zrobiłeś, ale np.bez przycisków.

ps.
    Właśnie na to wpadłem. Mógłbyś też załatwić sobie jakiegoś ISO Makera, zrobić plik ISO z tymi Video_TS oraz pustym Audio_TS, potem coś do wirtualnego napędu, np.Alcohol, zainstaluj w wirtualnym napedzie plik ISO, i będziesz miał jakbyś już se wypalił płytę..
    Obejrzysz całe menu, etc..
    Ostatnio edytowane przez grzyweczka ; 24.May.2008 o 13:33

Domyślnie

zrobilem tak na szybko testowe dvd i a wyniki dorzucam na screnach. Podsumowujac udalo mi sie zrobic Video_TS ale warzy tylko 28MB Nie wiem co zrobilem nie tak moze jakies pomysly
    http://img410.imageshack.us/my.php?i...6915195ei0.jpg
    http://img244.imageshack.us/my.php?i...6265031wa5.jpg
    http://img372.imageshack.us/my.php?i...7661006bt4.jpg
    http://img410.imageshack.us/my.php?i...2285447rn4.jpg
    http://img372.imageshack.us/my.php?image=23zz1.jpg

Domyślnie

Nie, to za mało..
    Ciekawe, bo ogólnie pokazuje, iż zajmie to prawie 1.5Gb.
    Ciekawe tylko dlaczego jest przerwane. Albo dlatego, że nie ma dostępu do plików, których użyłaś podczas składania płyty (np.szły z mini-disc'a, a później go wyciągłeś), albo.. nie wiem..:/
    Spróbuj zaznaczyc opcję: make dvd image.
    Wtedy zobacz ile będzie zajmować gotowy plik (pewnie iso). Od razu będziesz mógł sprawdzić, czy działa mając jakiś wirtualny napęd.

Problemem może być również Vista.. jak wiadomo multum programów nie działa pod tego badziewia.. ale tego nie jestem pewny, bo nie używam Visty. Dobrze było by gdybyś sprawdził to na Xp..
    Ostatnio edytowane przez grzyweczka ; 24.May.2008 o 14:28

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)