Prosze o pomoc po konwersji pliku z formatu VRO (dvd-ram) do formatu mpeg lub avi rozjeżdza mi się głos. Pooczątek materiału jest OK póżniej wstępuje przsunięcie głosu względem obrazu. Pliki konwertuje w AVS Video Conwerter, może to wina programu![]()
Prosze o pomoc po konwersji pliku z formatu VRO (dvd-ram) do formatu mpeg lub avi rozjeżdza mi się głos. Pooczątek materiału jest OK póżniej wstępuje przsunięcie głosu względem obrazu. Pliki konwertuje w AVS Video Conwerter, może to wina programu![]()
Nie wina programu.
Najprawdopodobniej winą jest złe ustawienie programu, którym konwertujesz plik.
Jeżeli plik źródłowy ma fps na poziomie 25, a Ty kodujesz go do formatu fps 29 to im dłużej będzie "leciał" gotowy, przekonwertowany, plik, tym większa będzie różnica dźwięku. Przy końcu będzie sie rozjeżdżał najbardziej.
Wystarczy, że sprawdzisz, ile fps ma źródłowy plik, i tak samo ustawisz w programie, którego używasz. Albo we właściwościach kodeka, którego uzywasz do konwersji.
Jeżeli jednak fps sie zgadzają, to spróbuj dźwięk kodować za pomocą innego kodeka. A jeżeli i to nie pomoże - najpierw sam obraz przekoduj, potem sam dźwiek, do formatu wav. Gotowe pliki obejrzysz programem Media Player Classic (otwiera dźwiek nawet z innego pliku).
więc tak plik żródłowy i przekonwertowany maja tyle samo klatek 25 fps, jedyną różnica jest predkośc próbkowania i właśnie rozszerzenie scieżkii audio w oryginale jest to AC3 DVM a po przerobieniu jest to mpeg1, spróbuje jeszcze wydzielic siezke audio i przekonwertowac tylko wideo. Oczywiscie wszystkie uwagi i podpowiedzi mile widzane
Mógłbyś dać jakąkolwiek próbkę tego pliku avi? Długa, krótka dla mnie obojętne. Właściwie im dłuższa tym lepiej, bo wtedy lepiej będę mógł zobaczyć, jak sobie poradzi z tym problemem taki mały programik (to jest element jakiejś dystrybucji M$, PowerToys albo jakiejś wersji windows 9x, możliwe, że na określony rynek):
tylko ze mi chodzi o konwersje z formatu vro. do avi. lub mpeg. a z tym jest pewien problem bo niewszystkie programy odcztyuja format vro jest ich raczej malo. Niestety avi edit do nich sie nie zalicza ,nie widzi tego formatu. W sumie to poradziłem sobie troche pod gorke bo tne film tak jak ma on wygladac a pozniej dzwiek dopasowuje ale to bardzo duzo czasu zabiera, wiec moze jest jakis inny sposob zeby sobie prace ułatwicmoze ktos posiada wyprobowany program do takiej konwersji
i moze podac nazwe
Możesz spróbowac produktem Xilisoft'u - Video Converter'em. Powinien otworzyć ów plik, choć to zależy od kodeków.
Ale polecam najpierw wyciągnąć sam dźwięk, do formatu wav, następnie korzystając z jakiegoś programu wyciągnąć sam obraz, i przy konwertowaniu od razu dorzucać dźwięk. Są takie programy, co sobie z tym poradzą. Ale musiał byś poszukać na Google.
Ale nie musisz wcale łączyć później tego w jeden plik, może zostać w dwóch - osobno dźwięk, a osobno audio. Wiele programów otworzy to bez problemu.
Albo ustaw w programie, którego używasz do konwersji, by audio było zrzucane nie do formatu mpeg, tylko również AC3. Wpisz wtedy parametry jak w pliku źródłowym i powinno być ok.
Do tego będziesz potrzebował jakiegoś kodeka AC3, ten standardowy nie wystarczy, bo tylko odtwarza. Ale to raczej nie problem, ściągniesz, zainstalujesz i po sprawie. Będziesz zrzucał film od razu z dźwiękiem AC3.
Zobacz jeszcze tutaj i spróbuj wszystko raz jeszcze z podanym tam kodekiem OdioDec.
Może pomoże..![]()
dzieki za podpowiedz zaraz spróbuje, byc moze ze problem jest smiesznie prosty do rozwiazania bo mam tylko standardowy kodek AC3, najpierw zainstaluje jakis lepszy i zaobacze jak to pojdzie, niestety program AVI Convwrter (takiego uzywam do konwersji, do obróbki Adobe Premiere Pro 1.5)ma domyslnie wpisane ustawiania dziwieku w zaloeznosci od wybory na jaki plik chce konwertowac, ale wczoraj w nocy wpadl mi w oko program ktory pozostawia dzwiek w formacie AC3, jak robilem wczesniejsze filmiki nie zalwzalo mi na scenach mowin bo i tak podkladałem muzyke. Spróbuje i napisze co z tego wyszlo![]()
dzieki wszystkim za podpowiedzi szczegolnie koledze "grzyweczka", wiec poradzilem sobie programik xilisoftu jest o niebo lepszy od tego ktorego uzywalem. Wydzielilem siezke audio i wszystko jest OK teraz dalej bawie sie tym programikiem sprobuje przekonwertowac caly plik lacznie z video, ale efekt osiagnietyCo ciekawe wydzielona sciezka audio programem xilisoftu jest dluzsza od sciezki video przekonwertowanej avi converterem. Jeszcze jedna ciekawostka dla uzytkownikow Adobe Premiere Pro 1.5 po zainstalowaniu mega paki kodekow program wiesza sie przy odpalaniu. Niewiem jak na tym forom zamknac temat i czy jest to wogole konieczne wiec prosze moderatorow o zrobienie tego za mnie. Jeszcze raz dzieki wszystkim
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)