+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: DVD DL osobne warstwy dla tłoczni

Pawelz719
    Gość

Domyślnie DVD DL osobne warstwy dla tłoczni

Chcę oddać film wypalony na płycie dwuwarstwowej dvd9 do tłoczni. Dowiedziałem się ze muszę dostarczyć im każdą warstwę osobno na dvd5.

"Materiały przeznaczone do tłoczenia płyty DVD 9 przyjmujemy na nośnikach DVD+/-R.Każda warstwa musi być nagrana na oddzielnym nośniku DVD+/-R."

Film zmontowałem i wypaliłem w Adobe Premiere. Nie znalazłem w nim opcji wypalania osobnych warstw.
    Czy jest jakiś program który rozdzielił by mi te warstwy?
    Ostatnio edytowane przez Pawelz719 ; 07.Jun.2008 o 00:40

Starszy szeregowy grzyweczka ma szanse Avatar grzyweczka

Domyślnie

Sam to przecież powinieneś rozdzielić.
    Płyta DVD9 różni się tylko pojemnością i niczym więcej. Jeżeli to film, a sądząc po wykorzystanym przez Ciebie oprogramowaniu, tak właśnie jest, więc musi spełniać odpowiednie kryteria, by odtwarzacze DVD taka płytę odtworzyły.
    Jedno z kryteriów, to podzielenie plików z filmem. Nie mogą być większe niż 1Gb, jeżeli są, każdy program do wypalania płyt DVD-Video podzieli taki plik na mniejsze części. Tak też pewnie zrobił Premiere (choć jego do wypalenia płyt nie polecam...
    Wystarczy, iż połowę plików wypalisz na jednej płycie, drugą połowę na drugiej. W tłoczni to złączą na jedną płytę i będzie wszystko ok.

Pawelz719
    Gość

Domyślnie

Ale czy przegrane w ten sposób pliki będą zgodne ze specyfikacją DVD.
    Czy twoja opinia jest poparta praktyką w tym temacie?

Domyślnie

Przecież pliki zmianie nie ulegną, więc dlaczego miały by stracić swą specyfikację? Nie stracą.
    Jeżeli teraz je stacjonarne DVD odtwarza to i później będzie, one przecież będą nadal tymi samymi plikami.
    Praktyką nie poparte - rozumem.
    Możesz sam sprawdzić.
    Rozdziel pliki na 2 DVD. Potem z powrotem je złącz nagrywając na DVD9. I zobaczysz.. Jak pójdzie, to będziesz pewny.
    Ale nie ma powodu by nie ruszyło, skoro to cały czas te same pliki będą..
    Sprawę masz ułatwioną, bo pliki jak pisałem nie sa większe niż 1Gb, więc nic prostszego podzielić płytę na dwie części.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Grzyweczka, mogę być większym laikiem niż Ty, ale obawiam się że to może nie wystarczyć. Na pewno w każdym razie, gdy normalnie nagrywać warstwy nie są tak wypełniane, jak zasugerowałeś. I bałbym się, że nie musi być ok, jeśli rozdzielić dane m. warstwami w/g Twojej propozycji.

W ogóle, to jak to czytałem, to dziwiło mnie, że tłocznia nie wykona tego sama dla klienta. Poza tym poproś ich może Ci podpowiedzą soft. Ja też chwilę teraz poszukam.

edit:
    popróbuj
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...tnG=Szukaj&lr=

Domyślnie

Grzyweczka, mogę być większym laikiem niż Ty
    Nigdy bym tak nikomu nie powiedział..

Jak warstwy są wypełniane to ja tego nie wiem, bom nie nagrywarką jest.. Na pewno są wypełniane tymi samymi danymi.

Teraz już poparte faktami - płytą z filmem: "Zostawić Las Vegas". Przedzieliłem płytę na połówki zrzucając do dwóch folderów: DVD1 oraz DVD2.
    Uruchomiłem Nero, kompilację DVD-Video; do folderu VIDEO_TS wrzuciłem pliki z obu folderów, wypaliłem na płycie Sony DVD-DL/RW, prędkość 4x.
    Po wypaleniu płyta normalnie łazi w stacjonarce Manty - Prince, oraz jakimś no-name'ie z Anglii.

Pozdrówki!

Domyślnie

No dobrze ok, ale skąd wiesz co znalazło się na której warstwie? Może to jest jakiś problem jeśli jedna warstwa nie kończy się w określonym miejscu? Tak jak nagrałeś to nadal pozwoliłeś oprogramowaniu wybrać co i kiedy ma podzielić i problem w tym, że tego nie wiadomo, a nawet gdyby to jak to zrobić? Jakim softem?

Cytat Napisał grzyweczka Zobacz post
    Nigdy bym tak nikomu nie powiedział.. ...
    Nie to miałem na myśli, po prostu piszę, że się na tym nie znam.

Domyślnie

No dobrze ok, ale skąd wiesz co znalazło się na której warstwie? Może to jest jakiś problem jeśli jedna warstwa nie kończy się w określonym miejscu?
    To jest obojętne dla odtwarzacza, co gdzie jest, i na której warstwie.
    DVD ma napisana nazwę pliku, który ma odtworzyć po wybraniu danej opcji - znajduje dany plik i go odtwarza.
    Problem nastąpił by, gdyby nie odnalazł żądanego pliku - zawiesił by się, albo w zależności od odtwarzacza - wywalił jakiegoś errora.
    Ale to, który plik jest na której warstwie jest bez różnicy.

Programy nagrywające, jak np.Nero - wypalają pliki alfabetycznie. Ale gdybyś pozmieniał nazwy i były wypalone nie w kolejności alfabetycznej, a np.co do wielkości to nie było by znaczenia - i tak Ty po włożeniu płyty zobaczysz co na niej jest.
    Wszystkie dane o plikach na płycie, gdzie są, jak sie nazywają, gdzie sie kończą, etc. są zapisane w obszarze płyty Lead'zie. Dla stacjonarki obojętne gdzie będzie plik - czy w warstwie 1, czy 2 - i tak go trafi, bo najpierw sprawdzi gdzie sie ów zaczyna.

A podzielic pliki z płyty DVD9 na pół to ręcznie, a nie za pomocą programu.

Domyślnie

No dobra, to na razie stoi na tym. Mi nie chodziło, że nie zobaczy etc. tylko, że może mieć problem z takim zmienianiem warstwy w dowolnym momencie. Ale w sumie jakby to były dane, to nie byłoby to tamto, musiałby przeskakiwać, tak samo przy przeszukiwaniu materiały DVD-Video. W takim razie, czemu ta tłocznia robi takie jaja?

Domyślnie

W takim razie, czemu ta tłocznia robi takie jaja?
    Dobre pytanie..

Ja zmieniłbym tłocznię na jakąś, która nie będzie stwarzać wyimaginowanych problemów..:/

Pawelz719
    Gość

Domyślnie

No i tak zrobiłem.
    Postęp idzie także w tej dziedzinie.
    Znalazłem tłocznie, która zrobi mi to na bazie dvd9.
    Dzięki i pozdrawiam.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)