Mam mp4 i niestety potrzebuje filmów z full screenem tzn żeby film pokrywał cały ekran a nie żeby było puste miejsce. Czy jest możliwośc żeby przerobic film tak żeby tego "pustego" miejsca nie było.
NP:
jest tak:
a potrzebuje mniej więcej tak:
![]()
Mam mp4 i niestety potrzebuje filmów z full screenem tzn żeby film pokrywał cały ekran a nie żeby było puste miejsce. Czy jest możliwośc żeby przerobic film tak żeby tego "pustego" miejsca nie było.
NP:
jest tak:
a potrzebuje mniej więcej tak:
![]()
Nie bardzo rozumiem filmy występują w standardzie 16:9 albo 4:3, te puste miejsca, które pokazujesz to jest wynik wyświetlania filmu 16:9 na odbiorniku 4:3. Jeżeli chcesz się ich pozbyć to poszukaj w opcjach odtwarzacza lub telewizora ustawień odpowiedzialnych za skalowanie obrazu i zaznacz żeby obraz był dopasowany do całego ekranu bez zachowania proporcji - ale wtedy będzie rozciągnięty tak jak ten twój drugi rysunek (marzenie kobiet wyszczuplenie bez wyrzeczeń). Możesz też użyć powiększenia tak aby obraz pokrył cały ekran - ale wtedy boki zostaną ucięte. Jest jeszcze inna możliwość - a mianowicie przekonwertować film do żądanego formatu tzn. takiego jaki jest w odbiorniku np. virtualdub-em (dla div'x, xvid itp).
Certum est, quia impossible est
tak tylko w tym problem że tego niemam odtwarzać na kompie tylko na MP4 a tam niema opciij zmiany standardu i szerokości oglądania dlatego chodzi mi jak to ręcznie od razu zrobić. Teraz dużo filmów wychodzi takich "uszczuplonych" ale kiedys filmy pokrywały calutki obszar do oglądania. Chodzi mi o to jak zrobić żeby właśnie te nowe filmy wychodziły na full obszarze. Aha proporcje nie musza być tak idealnie zachowane i boki też moga być troche ucinane
Skoro nie masz zmiany to musisz jak napisał Czarcik zrzucic filmy na kompa i poprzerabiać do odpowiednich proporcji.
Najpierw napisałeś, że przeszkadzają Ci czarne paski, a później, iż jednak mogą być..:/
nic takiego nie napisałem, powiedzialem ze mi przeszkadzaja i ze mozna nawet uciac kawalek dl filmu. To teraz pytanie czym i jak przerobic to do odpowiednich proporcji?
Hmm ja używam VirtualDub-a ,ale to jest raczej do przeróbki z DVD na div'x, Xvid itp. Do samej zmiany formatu nie wiem czy np. Nerovision by nie wystarczył, w wersji Nero 8 jest w opcjach ustawianie proporcji filmu.
Certum est, quia impossible est
może MediaCoder? programik z cyklu z wszystkiego na wszystko.
http://mediacoder.sourceforge.net/dlfull.htm
dzieki za programiki a teraz.. jak tego dokonujecie virtual dubem/mediacoderem?
Ostatnio edytowane przez Furry ; 13.Jun.2008 o 15:12
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)