Witam wszystkich forumowiczów!
Usiłuję dokonać przechwycenia rodzinnych filmów ze starych taśm video. Używam do togo celu Dazzle Video Recorder. Ustawiam najlepszą jakość, przechwytywanie odbywa się z użyciem mpg2, rozdzielczość to 720/576. Obraz pobrany za pomocą tego urządzenia jest zadowalającej jakości. Problemem jest objętość powstałego materiału.
Wychodzi, że jedna godzina filmu DVD zajmuje ok. 3,5GB.
Czy ktoś z Was może mi służyć swoim doświadczeniem, określając czy to standardowa wielkość dla filmów DVD?
Profesjonalne płyty z filmami DVD mieszczą 110min. na 4GB - czyli prawie dwukrotnie więcej niż w moim przypadku - przy zachowaniu przynajmniej takiej samej jakości.
Także na płytach DVD o pojemności 8,5GB widnieją napisy "240min". Bardzo by mi odpowiadało pomieszczenie na jednej płycie aż 4 godzin filmu, jednak bardzej zależy mi na jakości.
Próbowałem zmniejszyć objętość filmu.
Jeżeli jednak ustawię "automatyczną" (a nie najlepszą) jakość przechwytywania lub później w programie konwertującym zmniejszam bitrate - objętość filmu zmniejsza się o połowę, ale jakość wyraźnie odbiega od oryginału...
W jaki sposób mogę zachować moje filmy w bardzo dobrej jakości (tak jak fabularne na DVD) mieszcząc 4 godziny w 8,5GB?
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc!

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem