+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: Ulead Video Studio 11 - problemy z odtwarzaniem zmontowanych filmów

Szeregowy sznaucer_mini ma szanse Avatar sznaucer_mini

Domyślnie Ulead Video Studio 11 - problemy z odtwarzaniem zmontowanych filmów

Zaczęło się od tego, ż chciałem doinstalować kodeki – bo gdy próbowałem montażu na jakimś pliku avi, Video Studio 11 wywaliło komunikat, że brakuje kodeka. Więc dorzuciłem od razu pakiet K-lite mega codec pack. Niestety po instalacji zaczęło się. Często nagrywam coś z karty tv, potem w UVS 11 wycinam reklamy i inne śmieci. Wszystko jest w mpg więc po montażu zapisuję produkt przy pomocy opcji „mpeg optimizer” – bo wtedy przelicza tylko przejścia i cięcia – krótko mówiąc mam szybko gotowy filmik. Niestety, po wspomnianym zainstalowaniu pakietu kodeków, filmiki po montażu zachowywały się jakby pogubiły gigantyczne ilości klatek. Pierwsze kilka sekund ok, a potem przeskoki, stopklatki aż do wywalenia V-playera. To samo w innych odtwarzaczach. Walczyłem jak mogłem – wywaliłem wszystkie kodeki, instalowałem i usuwałem inne – wciąż to samo. Warto dodać, że plik video po montażu tnie się w odtwarzaczach „zewnętrznych” – natomiast w Video Studio jest odtwarzany bez problemów.
    Cóż, było ostatnio trochę wolnego czasu, więc format, system od nowa, wyjątkowa ostrożność z kodekami i od początku znowu jaja. Tym razem jednak V-player nie tylko tnie się, ale nawet nie otwiera żadnych plików video. Tzn jest odpowiednio powiązany i gdy klikam dwukrotnie na jakiś filmik, V-player startuje ale zaraz po nim wywala komunikat Windows (XP), że „nie można odnaleźć pliku” (który mam przed oczami i jest na pewno ok). Żeby było śmieszniej, gdy odpalam V-playera i korzystam z funkcji „otwórz” i wskazuję ten sam plik – wszystko jest ok i filmik działa.
    Następna ważna rzecz – gdy zmontowany filmik odtwarzam w Nero Show Time (odtwarzacz z kombajnu Nero) wszystko jest ok., nic się nie tnie, nie wywala. Czyli plik jest ok. Dodatkowo – pliki montowane przed wystąpieniem tej „dolegliwości” też się haczą (w V-playerze, WMP, AllPlayerze, itp. – oczywiście z wyjątkiem wspomnianego odtwarzacza Nero), a na pewno są ok. Również DVD przygotowane z tych zmontowanych plików mpg działa bez zarzutu, także na stacjonarnych odtwarzaczach.
    Pomocy – bo jeśli format nie pomógł, to co? Może ktoś zna sposób (soft?) np. na diagnostykę kodeków video/audio zainstalowanych w systemie, np. pod kątem konfliktów? Albo chociaż sposób na totalne usunięcie i stopniową instalację od nowa? Bo jednak format i ponowne przywracanie funkcjonalności to kupa czasu… Czy poza partycją c mogła się uchować jakaś menda i teraz przeszkadza?
    Komputer nie jest jakimś demonem, ale ponieważ wcześniej dawał sobie radę – odpada na 100% kwestia wydajności (zresztą dwurdzeniowy amd i 2 GB RAM Geil’a nie powinien mieć sprzętowych problemów z czymś takim). Oprogramowanie antywirusowe (AVG) też aktualne, całość skanowana regularnie.
    Niestety, od reinstalacji systemu często też mam nagłe restarty kompa – np. przy próbie odtwarzania lub instalacji z płytek. Może to też ma związek ze sprawą.

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

może tym spróbuj
    Nero używa własnych kodeków dlatego idzie bez problemu, WMP i reszta korzysta z kodeków systemowych. Możesz wyrzucić klite i zaistalować Xvid i Divx wtedy pozbędziesz się FFDshow a większość filmów będzie szła.
    Attached Files
    Ostatnio edytowane przez cu2re ; 29.Dec.2008 o 12:00
    ©u®E™

Domyślnie

Spróbuję wieczorem, dzięki. Dodatkowa informacja - objawy z odtwarzaniem zmontowanego w UVS są identyczne na innym (dość dobrym i nowym) kompie - tzn Windows Media Player przyciął się po kilkunastu sekundach bardzo płynnego odtwarzania, natomiast Nero Show Time - hula bez problemu.

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

A może już czas zmienić V-Playera na program rozwijany współpracujący z nowymi kodekami ?
    A podczas instalacji kodeków wybrać to co się chce zainstalować, a nie w myśl zasady "na pałę".
    Ostatnio edytowane przez Filon by A-men ; 29.Dec.2008 o 22:23
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

Filon by A-men - a konkretnie co byś polecił? Vplayer jako jeden z nielicznych ma np przeskakiwanie w przód/tył o zadany wcześniej czas za pomocą jednego przycisku(scrollem myszy nie jest już tak wygodnie). W większości odtwarzaczy trzeba to robić suwakiem i przy dużych plikach ciężko odszukać krótką scenę. Poza tym - to nie odtwarzacz, bo przed tym spieprzeniem sprawy pakietem kodeków, Vplayer działał bez zarzutu. Nie, żebym był jakimś specjalnym fanem tego odtwarzacza, ale człowiek się przyzwyczaja do interfejsu.

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

MPlayer z nakładką SMPlayer, AllPlayer, BestPlayer - każdy ma taką możliwość jak VPlayer.
    Problem (wg mnie) leży w tym, że zainstalowany został pakiet kodeków bez wybrania tego co jest potrzebne - nie zawsze opcje domyślne są najlepsze.
    W mojej firmie jest komórka zajmująca się obróbką materiału wideo, pracują tam goście, którzy na tym zjedli nie tylko zęby ale i sztuczne szczęki.
    Gdyby nie oni w ogóle bym nie wiedział o takich kodekach (K-Lite...).
    Fakt, że większość używanych tam systemów do obróbki to MAC-i ale na pozostałych PC jest to jedyny używany pack kodeków (K-Lite...).
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

W K-Lite w zasadzie nie ma żadnych kodeków video (tylko Real i Xvid)
    Ulead używa własnych bibliotek do kodowania i FFDshow nie zawsze prawidłowo będzie obsługiwał takie pliki. Wejdz na strone divx i ściągnij prawdziwe kodeki, a z KLite zainstaluj tylko audio.
    ©u®E™

Starszy szeregowy grzyweczka ma szanse Avatar grzyweczka

Domyślnie

Wszystko jest w mpg więc po montażu zapisuję produkt przy pomocy opcji „mpeg optimizer” – bo wtedy przelicza tylko przejścia i cięcia – krótko mówiąc mam szybko gotowy filmik.
    Ja proponuję zainstalować osobne kodeki tylko do obsługi MPEG2 (mniemam, że takie masz docelowe pliki).

Polecam wrzucić: TO.
    A jeżeli nie pomoże to odinstalować i spróbować z: TYM.

Powinno pomóc. Pozdrawiam, Artur

Domyślnie

Zgadza się, wszystko robię w mpeg - od zrzucania do produktu finalnego (DVD5). Tylko że pod pierwszym z linków nic nie zaczyna się ściągać. Będzie teraz parę dni wolnego, to popracuję nad tym. Nowy szczegół - tym narzędziem zaproponowanym przez cu2re przejechałem dość ostro kompa w pracy - i na początku szok - tak dobrze wszystko wyłączył, że nawet mp3 nie odtwarzał
    potem zapodałem mu najnowszy k-lite - i teraz np media player classic odtwarza ten mój próbny plik, na którym inne kompy się tną. Mimo, że komputer byle jaki - athlon xp200, 512 MB Ram. Natomiast vplayer - przy próbie otwarcia juz jest "acces violation..." i dupa.
    Jak coś zdziałam - napiszę.

NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU

Domyślnie

access violation
    Ale co dalej

Z tego co wiem to Vplayer jest nakładką na WMP. I w takim przypadq, jeżeli występuje błąd odczytu: Module 'MSDXM.OCX', znaczy to, iż masz zainstalowaną wersję beta WMP. Wtedy odinstalowywujesz ją i instalujesz normalną (nie beta) WMP. Powinno zadziałać.
    Ale to tylko me przypuszczenia, gdyż nie napisałeś jaki dokładnie otrzymujesz błąd.
    Zresztą tak czy inaczej, spróbuj uaktualnić do najnowszej wersji WMP - powinno pomóc.
    TU masz najnowszą wersję.
    Dscaler ściągniesz na pewno z TĄD. Troszq inwencji.

I Tobie, i wszystkim NAJ..
    Ostatnio edytowane przez grzyweczka ; 31.Dec.2008 o 13:38

Domyślnie

Błąd Vplayera jest dokładnie taki jak w screenie.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Ulead Video Studio 11 - problemy z odtwarzaniem zmontowanych filmów-b-ad-vplayera.jpg  

Domyślnie

Zainstaluj najnowszego WMP.

Jeżeli to nie pomoże usuń program PowerDVD, bo to jakiś jego kodek video. I zainstaluj albo od nowa go w nowszej wersji, albo (co bardziej polecam) już go nie instaluj (i tak używasz VPlayer'a), a w zamian wrzuć jakieś kodeki od MPG'ów, jak pisałem kilka postów wyżej.

Jeżeli chcesz możesz spróbować odpalić film, wcześniej odinstalowywując kodeka video, którego VPlayer próbuje odpalić przy uruchamianiu filmu (Start-->Uruchom) i wpisz:
    regsvr32 -u c:\program files\cyberlink\shared files\videofilter\clvsd.ax
    Może pomoże, na pewno jednak PowerDVD już nie odpali go, więc jeśli będziesz chciał z powrotem przywrócić go wpisz:
    regsvr32 c:\program files\cyberlink\shared files\videofilter\clvsd.ax

Powinno w końcu coś pomóc. Pozdrawiam.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)