+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Smużenie obrazu zgranego z kamery video

Szeregowy daro123 ma szanse

Domyślnie Smużenie obrazu zgranego z kamery video

Witam. Mam mały problem z materiałem video zgranym z kamery miniDV. Film zgrany na dysk za pomocą programu Panasonica (już wiem że jest do bani) zajmuje olbrzymią ilość miejsca, w zwiążku z tym wynazałem program Video Convert Premier i skonwrtowałem do następującego stanu:
    720/576 pikseli
    25fps
    1065kbit/s
    kompresja DivX
    20 min filmu zajmuje 1 GB. i tak dużo, a jakość po przegraniu na dvd i jest nienajlepsza, a co najgorsze - przy ruchu obrazu (np w bok) pojawiają się smużenia.
    Proszę o poradę jakiego programu użyć / na jakie parametry ustawić kompresję żeby miało to ręce i nogi.
    pozdrawiam

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

1065kbit/s dla tej rozdzielczości to troczę mało, a z tą wielkością 1GB dla 20min to coś nie tak. Jeśli masz kartę ATI 4xxx (może 3XXX) to można to szybko skompresować, jeśli jakąś inną to AutoGK Homepage - THE tool for XviD / DivX conversion - Downloads. Tam można ustawić wyjściową wielkość pliku, a program dobierze sam najlepsze parametry.
    A te smużenia to nie są czasem poziome paski ciągnące się za ruchomym obiektem?
    Ostatnio edytowane przez cu2re ; 06.Jan.2009 o 21:57
    ©u®E™

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Ewentualnie taki sprytny soft o nazwie (nomen omen) Super
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

Cytat Napisał cu2re Zobacz post
    A te smużenia to nie są czasem poziome paski ciągnące się za ruchomym obiektem?
    smużenia są poziome, ale nie ciągną się za ruchomym obiektem, występują przy każdym ruchu kamery (oczywiście kamera nie lata jak szalona - ruch jest powolny) wygląda to tak jakby obraz był podzielony na cieniutkie paski które są poprzesuwane względem siebie.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

a na kamerze jest ok , czy mini dvd odpalany na kompie nie ma zakłóceń , spróbuj zgrać bezpośrednio z mini dvd na twardziela bez użycia kamery
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Cytat Napisał asterix Zobacz post
    a na kamerze jest ok , czy mini dvd odpalany na kompie nie ma zakłóceń , spróbuj zgrać bezpośrednio z mini dvd na twardziela bez użycia kamery
    na kamerze jest ok, jak oglądam z kamery podłączonej do TV, jest ok, kamera na kompie też bez zakłóceń, nie bardzo wiem jak można zgrać z kasety na komputer... z tego co mi się wydaje to jedynie za pośrednictwem kamery...

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

sorki , przegapiłem jedno d , myślałem że masz mini dvd a takie można normalnie odpalić na kompie , myślę że jedynie dobry program pozwoli na efektywne zgranie filmu , kiedyś zgrywałem za pomocą Pinacle Studio 9 , wyszło całkiem nieźle
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

Te paski to "przeplot" (Interlace), występuje zawsze przy rozdzielczości pow. 288 lini (w poziomie). Odtwarzacz którego uzywasz nie usuwa tego. Widocznie masz jakąś starą k. graficzną.
    Zgraj obraz z kamery najlepiej do mpeg2. Przez tuner tv, albo firewire (jeśli kamera ma)
    Bibrate ustaw na min.6000 kb/s, jeśli w programie jest opcja "usuń przeplot" to możesz ją włączyć. Taki kilkugigowy plik możesz skompresować np:http://www.autogk.me.uk/index.php?na...op=getit&lid=3 (powtarzam się), albo SUPER 2009 , tylko proponowany soft przez Filon by A-men to tylko nakładka na posiadane kodeki i może Ci się do niczego nie przydać (klite to też nie kodeki) lub prostszy flaskmpeg. FlasKMPEG: Programy IDG.pl
    ©u®E™

Domyślnie

wielkie dzięki, spróbuję.

magisterek
    Gość

Domyślnie Przeplot

Przeplot jest bardzo ważną rzeczą w kamerach miniDV i DVD, nie należy się go pochopnie pozbywać bo tracisz w ten sposób 50% informacji o obrazie. Żadna cyfrowa kamera nie nagrywa obrazu PROGRESYWNIE, tylko z przeplotem, tak naprawdę nie 25klates/s a 50klatek/s. Wielkość materiału w kamerach miniDV jest olbrzymia ponieważ zastosowana jest kompresja 1:5, dzięki niej osiąga się wysoką jakość w porównaniu z kamerami DVD gdzie zastosowano bardziej stratny kodek MPEG-2.

Rozwiązanie:

- przegrywasz materiał video z kamery miniDV jakimś dobrym edytorem video (SONY VEGAS) lub całkiem dobrym dla amatorów CYBERLINK, zachowując oczywiście przeplot - dla kamer miniDV z regułu jest to BTF (chodzi o kolejność pół) gdzie kamery DVD mają TTF.
    - gotowy avi (będzie troche zajmował) obrabiasz o ile zachodzi potrzeba (dodajesz efekty, podkład, itp) i eksportujesz to żądanego formatu

Najlepiej jest przerobić materiał na MPEG-2 DVD, wtedy po nagraniu na płytke każda stacjonarka go pociągnie. Uważam że bezsensu jest używać leciwego DIV'X, jak już to XVID'A - daje lepszą jakość. Ja to robie i tak zupełnie inaczej.

Gdy robie film na kompa :
    Eksportuje materiał (po obróbce) do formatu AVI-DV (kompresja 1:5) i wrzucam to do MeGUI, używając kodeka x264 stosując profil Unstricted-HD-Extra Quality, 3000kbit/s i matryce dla wysokich bitrate osiągam jakość o niebo lepszą niż nawet DVD MPEG-2 i 9000kbit/s.

Gdy robie film na stacjonarne DVD :
    Eksportuje materiał (po obróbce) do formatu AVI-DV (kompresja 1:5) i wrzucam to do CCE z 6 przebiegami, produkuje się chyba najlepszej jakości mpeg-2, pomimo ponownej kompresji do AVI-DV. Bo można od razu eksportować do DVD MPEG-2 - porównywałem, niby prościej i szybciej, ale jakość odbiega po stosowaniu innego kodeka niż CCE.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)