+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Jak utworzyć DVD z własnym menu, ale korzystając z plików dvd

Szeregowy unida ma szanse

Domyślnie Jak utworzyć DVD z własnym menu, ale korzystając z plików dvd

posiadam obraz plyty dvd z teledyskami.

menu jest tak utworzone, że szlag trafia jak chce się wybrac konkretny teledysk.

chcialbym stworzyć plyte dvd z prostym menu, gdzie jednym kliknieciem moge wybrać sobie żądany teledysk. chce jednoczesnie przy tym skorzystac z oryginalnych plikow dvd (bez niepotrzebnej kompresji)

czy istnieje program, za pomoca ktorego moge wybrac dowolne filmiki z plyty (usunac dodatki i takie tam) i jednoczesnie stworzyc wlasne menu?

Starszy szeregowy grzyweczka ma szanse Avatar grzyweczka

Domyślnie

Większość programów do authoringu nie będzie konwertowało plików VOB wyciągniętych z DVD, jeżeli nie będzie to konieczne. Jedynie w wypadku, jeżeli płyta była np.w formacie ar 4:3, a Ty będziesz chciał zrobić z tego 16:9, lub jeżeli będziesz chciał zmienić cokolwiek innego w obrazie.
    Jeżeli stworzysz płytę dvd z takimi samymi parametrami obrazu jak oryginalny pewnie programy do authoringu tego przerabiać nie będą.
    By uzyskać teledyski z płyty po prostu weź z katalogu VIDEO_TS pliki VOB, które Cię interesują i wtedy dorób swoje menu do nich.
    Jeżeli masz obraz płyty możesz to zrobić na kilka sposobów; np.zamontować obraz w wirtualnym napędzie, następnie "kopiuj-wklej"; możesz użyć RAR'a do otwarcie obrazu jeżeli jest w formacie ISO; możesz użyć jakiegoś programu pracującego na obrazach płyt (MagicISO, PowerISO); etc.
    Czytałem kiedyś, że DVD-Lab otwiera pliki VOB i nie konwertuje ich drugi raz bezsensownie. Ale nie używam - sam musisz sprawdzić.

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Potwierdzam DVD Lab nie konwertuje plików jeśli są w formacie VOB.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Szeregowy unida ma szanse

Domyślnie

DVD Lab jest dosc zawilym programem. Nie bardzo wiem, o co w nim chodzi. Wyciaganie interesujacych mnie plikow VOB nie jest proste, gdyz nie wiem ktore z nich sa tymi ktore mnie interesuja.
    w obrazie jest 5 teledyskow (w tym jeden w dodatkach - tak przynajmniej pokazuje dvd shrink)
    eksploracja obrazu pokazuje 3 pliki VOB o rozmiarze swiadczacym o zawartym w nich zapisie klipow. poza tym jest wiele innych plikow, ktore jak zakladam sa niezbedne do prawidlowego odtworzenia plyty. wiec wyciaganie samych plikow VOB wydaje mi sie niepoprawne.
    stworzylem obraz dvd shrinkiem (opcja re-authoring) z samymi teledyskami.
    odtwarzaja sie pokolei bez mozliwosci wyboru kolejnych.
    czy do takiego obrazu moge stworzyc menu, w ktorym beda odnosniki do poszczegolnych teledyskow?
    jaki program do tworzenia menu polecacie, w ktorych bede mogl wskazac te teledyski?

Starszy szeregowy grzyweczka ma szanse Avatar grzyweczka

Domyślnie

DVD Lab jest dosc zawilym programem
    Za to dosyć dobrym; popracujesz na nim troszkę i skminisz; poza tym z tego co pamiętam ma graficzny troszq interfejs, więc nie powinieneś mieć większych problemów z nim, jeśli poświęcisz mu chwilkę. A dodatkowy plus to:
    Potwierdzam DVD Lab nie konwertuje plików jeśli są w formacie VOB.
    Więc chyba warto pobawić się nim chwilkę.

eksploracja obrazu pokazuje 3 pliki VOB
    W tych plikach są więc Twoje teledyski. Widocznie zostały wszystkie umieszczone w jednym ciągłym pliku (który na potrzeby stacjonarnych odtwarzaczy jest dzielony na nie większe od ~1Gb). Jest w nich również zapisany obraz menu.

wiec wyciaganie samych plikow VOB wydaje mi sie niepoprawne
    Więc stworzenie swojego menu i wklejenie go do istniejącego obrazu wydaje mi się niemożliwe..

Opcje masz dwie:
    1.Jeżeli masz oryginalny dysk z teledyskami zobacz, czy również są tylko trzy pliki VOB, bo może więcej i każdy teledysk jest w osobnym - a to ułatwi Ci pracę (zakładam tak, gdyż istnieje możliwość, iż program którym stworzyłeś obraz płyty działał na zasadzie zebrania tego co chcesz i wrzucenie do jednej całości); będziesz miał gotowe pliki VOB.
    2.Użyj jakiegoś programu, np.TMPGEnc i za pomocą MPEG-2 Multiplexer'a wytnij z całych dużych plików pojedyncze teledyski. Również obejdzie się bez konwersji i dosyć szybko.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)