+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: obcina obraz na dvd....pomocy

Szeregowy zidan ma szanse

Exclamation obcina obraz na dvd....pomocy

witam
    Mam problem. Nagrywam plytke na dvd jakis promgramem ktory jest pod vista (dvd maker) na dvd scina mi obraz obcina lewa i prawa krawedz i troche gore i dol.... kto mial moze taki problem ?
    jest to prezentacja przygotowana w swishu lub flashu (bez znaczenia) i te programy konwetują do avi. pozniej wypalam plytke i scina.... sprawdzalem z kilkoma rozdzielczosciami 1440, 1336, 720, 1240 i nic ( dodam ze probowalem tez movie makerem poskladac i nagrac na dvd - jest taka opcja w nowej wersji win movie makera..) jakies pomysly ?

Domyślnie

dodam ze konwertowalem tez kiedys avi allokiem i problem byl ten sam

jesli to ma jakies znaczenie to dvd samsung a telewizor samsung 37cali model A330
    Ostatnio edytowane przez zidan ; 05.Apr.2009 o 20:35

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

a na komputerze działa normalnie
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

użyj innego programu do nagrywania , np. Nero
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

nagrywalem programem NTI CD & DVD MAKER 7 nero z tego co pamietam tez i ciagle ten sam problem...

nie na kompie nie scina - chyba oczywiste ?

Domyślnie

czy to musi być avi ? jeśli nie to zmień format na mpeg lub inny i sprawdź czy nie przycina , jeśli na innych formatach nie będzie przycinać to będzie znaczyć że Twój odtwarzacz stacjonarny nie bardzo sobie radzi z avikami
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

heh nie musi to byc avi ale juz na kilku dvdkach sprawdzalem i wszedzie ten sam problem panasonic lg philips i samsung a i jeszcze medion... wszystkie przycinaja
    robie to do formatu avi bo pozniej jest problem z przekonvertowaniem do formatu dvd bo innaczej mi wogule pliku nie czyta

w czym tkwi problem w rozdzielczosci ? bo z tego co wiem dvd i tak nie odtwarza wiecej niz 720 x .... a gdy nagrywam w tej wlasnie rozdzielczosci to juz wogule kanal..... jakich programow uzywacie do nagrywania filmikow na plytke dvd

Domyślnie

od dawna aż do dzisiaj wyłącznie Nero 6.6.1.15 , nowsze wersje nie zawsze spełniały moje wymagania , wielu osobom nowsze wersje Nero sprawiały kłopoty , najbardziej pod Vistą
    Pozdrawiam

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

w takiej rozdzielczości odtwarza dvd 720x576 zrób w takiej i sprawdź jak bedzie obcinało to zrób w mniejszej np 700x556
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Starszy szeregowy grzyweczka ma szanse Avatar grzyweczka

Domyślnie

heh nie musi to byc avi ale juz na kilku dvdkach sprawdzalem i wszedzie ten sam problem panasonic lg philips i samsung a i jeszcze medion... wszystkie przycinaja
    Jak to sprawdziłeś? Chodziłeś po tylu znajomych..?! W dodatku każdy z nich miał odtwarzacz stacjonarny innej marki?! A ich telewizory to jakie?! Wymienłeś wszystkie modele odtwarzaczy, rzuć nazwami telewizorów..

sprawdzalem z kilkoma rozdzielczosciami 1440, 1336, 720, 1240 i nic
    bo z tego co wiem dvd i tak nie odtwarza wiecej niz 720 x .... a gdy nagrywam w tej wlasnie rozdzielczosci to juz wogule kanal
    Po co sprawdzałeś inne rozdzielczości, skoro, jak widzę, wiesz, że DVD odtwarzają formaty nie większe niż 720xXXX?
    A gdy nagrywasz w tej rozdzielczości, to co?! Skoro zadałeś pytanie odnośnie DVD, więc o format 720x576, a piszesz, że już całkiem kanał, więc główny problem jaki występuje nie został nawet opisany. Bo skoro nagrywasz w 720x576, czyli w dobrej rozdzielczości to nie wiadomo co się dzieje. Wyskakuje napis "kanał"..? :/

Może to wynika z formatu Twojego telewizora?! Masz tv w formacie 16:9, nagrywasz w pewnie standardowym 4:3, a telewizor by jak najwierniej oddać obraz - wali czarnym bokami na wyrównanie.
    Ale w takim wypadq okazało by się, że każdy znajomy, u którego sprawdzałeś płytkę DVD, ma panoramiczny telewizor, w dodatq gorszej klasy skoro by prawidłowo pokazać obraz ścina również pionowe paski.

Więc proponuję opisać problem tylko dla rozdzielczości 720x576, bo taki nas interesuje. Do tego napisz w jakim aspect ratio nagrywasz właśnie obraz. A gotową płytę sprawdź na różnych telewizorach. Poza tym skoro masz dostęp do tylu różnych sprzętów - załatw cyfrówkę i zrób kilka fotek, umieść je na forum (oczywiście na dwóch różnych tv, ale to nie będzie problem, oraz na kilku przynajmniej tych odtwarzaczach), a będzie każdy miał dokładny obraz sytuacji.

Inaczej nikt nie poradzi za wiele. Zbyt wiele tu dziwnych rzeczy powypisywałeś (jak dla mnie). Sprawdziłeś na tylu sprzętach, na tylu rozdzielczościach, na tylu programach i ciągle nic. Dziwnym staje się nie problem, tylko Ty, skoro sprawdzasz rozdzielczości nie obsługiwane przez DVD (po co), i nie piszesz co się dzieje, gdy wypalasz płytę w prawidłowej (kanał?! :O :/ ).
    Ostatnio edytowane przez grzyweczka ; 06.Apr.2009 o 18:07

Domyślnie

oj
    Tak mam dostęp do tylu dvd w domu i u brata dla mnie to nie jest takie dziwne zreszta jakie to ma dla Ciebie znaczenie jak to zrobilem poprostu zrobilem i dalej mam problem ktorego nie moge rozwiązac
    tak sprawdzalem te wszystkie rozdzielczosci zanim dowiedzialem sie ze dvd i tak wyswietla tą jedną jedyna....

kanał = dalej nie dziala (mysle ze grzyweczka jestes jedyna osoba ktora nie zrozumiala... ale ok rozumiem)

plyte nagrywam w formacie 16:9 (probowalem w 4:3 tez nic nie daje ), ustawienia telewizora tez sa dobre bo filmy kupione w sklepie normalnie dzialaja.

Opis sytuacji:
    Tworze animacje flashowa w progamie swish max 2.0
    plik konwertuje do formatu .avi rozdzielczosc 1336x768, (720x480 tez)
    1.nagrywam na plyte dvd za pomoca programu win dvd maker
    2. allokiem przerabiam z avi do dvd i nagrywam NTI DVD MAKER lub NERO
    A.Obcina mi obraz na telewizorze SAMSUNG 37" A330, odwarzacze dvd:SAMSUNG, LG, Philips, Medion
    B.obcina mi obraz na telewizocze Panasonic 42" modelu nie znam i do tego dvd panasonic (dosc dobre dvd jak do tej pory wszystko czyta i wiele formatow)

Na kazdym sprzecie A. i B. testowalem plyty nagrywane sposobem 1 i 2 problem jest ten sam obcina mi obraz z lewej i prawej strony i troszke góra i dół

Domyślnie

użyj innego programu do konwersji z avi do dvd , np. ConvertXtoDVD
    Pozdrawiam

Domyślnie

dzieki jutro bede walczyc

jesli to cos da to plyty nagrane w dvd na kompie dzialaja normalnie nic nie scina

Starszy szeregowy grzyweczka ma szanse Avatar grzyweczka

Domyślnie

a gdy nagrywam w tej wlasnie rozdzielczosci to juz wogule kanal
    W domyśle --> efekt jest inny, gorszy; ale nie opisałeś dlaczego..:/

Jeżeli płyty sklepowe idą to odpal GSpot'a, wrzuć do niego plika VOB z orginalnej płyty, przepisz sobie wartości, następnie wrzuć plika VOB z własnej płyty i zobacz co się nie zgadza. Będziesz miał jasność w czym tkwi różnica, a więc i problem.

Domyślnie

problem rozwiązałem ....

plik który mi obcinało wrzuciłem do prrogramu sony vegas studio i tam wykadrowalem obraz
    dwie próby zeby dokładnie dopasowac, plik zapisalem w formacie avi a pozniej nagralem win dvd makerem i wszystko gra dzieki za zaangazowanie tym którzy probowali pomoc

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)