+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Vhs - Dvd Kiss

Starszy szeregowy Adixo zero jak zero Avatar Adixo

Question Vhs - Dvd Kiss

Posiadam w kompie kartę TV Winfast 2000 expert i chciałbym dziecku przegrać bajkę z vhs aby ją można było odtwarzać w DVD kissa 1500 (odtwarza divx,mpeg4,xvid itp)

Mój problem jest taki że nie bardzo wiem jaki format wybrać, a mam do wyboru:
    mpeg1, mpge2, nieskompresowane avi, vcd, dvd, svcd
    film zajmuje około 90 minut.
    Czy najlepiej będzie do mpge2 ?, czy inny format i potem jeszcze obrobić to innym programem ?
    Mam możliwość pozostawić plik na dysku i przez wifi przesyłać go do dvd, ale wolałbym jednak zgrać go na płytę dvd.
    KISS czyta wiele formatów i nie wiem w jakim to zapisać - który będzie najlepszej jakości?
    poradźcie mi coś

Starszy plutonowy Tygrysek zero jak zero Avatar Tygrysek

Domyślnie

Pewnie najprosciec by bylo pożyczyc tą bajke w wypozyczalni (na DVD) i przegrac na DVD - idealna jakos i mało roboty

Format vcd i svcd - odpada bo po co sie cofac w jakosci. W vcd masz stały transfer 1000 kbit/s a svcd mozesz go podniesz do 2500 kbit/s czymże to jest to 5000 kbit/s jakie mozesz zrobic w mpegu.

Skoro dvd czyta takie formaty jak divix, xvid, mpeg to trzeba sie skupic na jednym z nich z uwagi ze film ma 90 minut wiec smialo powinien zmiescic sie z mpeg2

Ale pomyśl o wypożyczalni bedzie szybciej hihhi ....
    ..::TyGrYseK::..

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

ja bym zrzucal do mpeg2 i potem zrobil a tego dvd
    jak widze nie masz opcji bezposredniej kompresji do xvida - to byloby tez dobre rozwiazanie

Domyślnie

Cytat Napisał Tygrysek
    Pewnie najprosciec by bylo pożyczyc tą bajke w wypozyczalni (na DVD) i przegrac na DVD - idealna jakos i mało roboty
    Niestety nie ma jej w wypożyczalni - to stary miś kolargol i tylko ta mu się podoba, kupiłem mu też innego kolargola na dvd i nie chcę oglądać ?

W ustawieniach kodeków którymi można zgrać jest divx i xvid ale jak je ustawie to nie mogę ich zatwierdzić ?

Chyba jednak zrzuce do mpeg2, tylko czym potem to przerobić na dvd ?

Starszy plutonowy Tygrysek zero jak zero Avatar Tygrysek

Domyślnie

Jak juz bedziesz mial mpeg2 to odpal sobie np. Nero Vision Express i tam mozesz w łatwy sposob utworzyc film dvd lacznie z tym ze mozesz sobie sceny ustawic, menu i inne sprawy.
    ..::TyGrYseK::..

Domyślnie

Udało mi się zgrać w divx i otrzymałem plik w avi 1,3 giga
    czy można go zmniejszyć do 700 mb i czym, czy zgrać jeszcze raz i ustawić w ustawieniach kodeka divx na 700 mb

Domyślnie

priomo - proponuje xvida zamiast divxa bo jest wydajniejszy dzieki czemu otrzymasz potecjalnie lepsza jakosc przy kompresji w locie (w zadnym momencie nie zabraknie mocy na skompresowanie klatki wiec zadna nie zostanie stracona)
    secundo - imho lepiej zrzucic do mpeg2 i potem przekonwertowac do xvida albo odrazu ustawic wyzsza kompresje w xvidzie zeby nie dokonywac rekompresji xvida - bo to potencjalna strata jakosci

Domyślnie

Dobra powiedzcie mi jeszcze tylko jakiej użyć rozdzielczości do zgrywania ?
    przejżałem swoje filmy w divx i prawie każdy ma inną rozdzielczość
    jaką wybrać dla divx, a jaką dla xvid ?
    Zakładam że w samej konfiguracji kodeka nie muszę nic zmieniać, a jaśli tak to co
    Ostatnio edytowane przez Adixo ; 23.Nov.2004 o 20:09

Domyślnie

rozdzialka dla vhs http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzielczo%C5%9B%C4%87 zalezna od systemu: pal czy ntsc, wybierz wlasciwa
    co do kompresji - w locie wiec 1pass, ustaw bitrate (albo pasek jakosci - masz mozliwosc ustawiania tego lub tego)
    ustaw tez kompresje dzwieku do mp3 stereo - bo domyslnie raczej masz pcm - czyli wav bez kompresji - szkoda miejsca

Thumbs up

Cytat Napisał nimal
    rozdzialka dla vhs http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzielczo%C5%9B%C4%87 zalezna od systemu: pal czy ntsc, wybierz wlasciwa
    co do kompresji - w locie wiec 1pass, ustaw bitrate (albo pasek jakosci - masz mozliwosc ustawiania tego lub tego)
    ustaw tez kompresje dzwieku do mp3 stereo - bo domyslnie raczej masz pcm - czyli wav bez kompresji - szkoda miejsca
    Wielkie dzięki tego mi było trzeba

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia