+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 31

Temat: Fiksacja

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Problem fiksacji dręczy wielu użytkowników nagrywarek. Chciałebym poruszć temat tego upierdliwego komunikatu.
    Moim zdaniem błąd fiksacji wynika ze złego doboru mocy lasera do nośnika. Jak wiemy wszyscy, każdy nośnik ma zapisane informacji w obszarze ATIP. Jedną z istotnych informacji jest moc lasera jaka jest potrzebna do wypalenia nośnika.
    W takim razie, aby uniknać błędu fiksacji nalezy wgrać nowy bios, w którym mogą być zapisane nowe nośniki, zmienić nośniki na bardziej znane i doceniane firmy np. TDK czy Verbatim oraz przeczyścić optykę (soczewkę lasera). Można równeiż wgrać ForceASPI, ale wątpie aby to pomogło.
    Jeżeli mimo wykonanych powyższych czynności dalej będzie pokazywał się komuniakt o fiksacji to (moim zdaniem) nagrywarka jest "uszkodzona", gdyż nie może dobrac mocy lasera do danego typu nośnika.
    A jaka jest Wasza teoria
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

mam ten problem ze starymi plytami RW... niestety przestaja sie powoli nagrywac
    i niestety robia to rowniez uwazane przezemnie i nei tylko za dobre - verbatimy

tez wyskakuje fixation error, a czasem po nagraniu unable to mount device - a to jzu wieksza zagadka

generalnie - ja swoja nagrywarke zamierzam w koncu przeczyscic
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Mnie jakos dotad blad fiksacji nie dotknal.
    Niemoznosc dobrania mocy lasera oznajmia komunikat 'power calibration error' i wtedy zmiana plytek czy przeczyszczenie optyki cos daje, jednak mozliwe ze w tym wypadku zostaje dobrana jakas moc lasera ktora jednak jest zla co wskazywalo by raczej na zle skalibrowanie samej nagrywarki tzn jej lasera. Zdaje mi sie ze zmiana biosu niekoniecznie to poprawi, raczej moze koniecznosc ingerencji serwisu w elektronike a z tym wiemy jak jest - przypadki ewidentne wymieniaja na nowe a reszte splawiaja pod byle pretekstem.

PS Mam jedna plytke cdr nie do ugryzienia, wywala ma calibration area is full. Plytka jest czysta, wszystkie softy tak ja rozpoznaja ale nagrac sie jej nie da. Tlumacze to sobie zapelnionym obszarem na ktorym kalibruje sie laser, ale nie wiem czy to trzyma sie kupy. Czym to wytlumaczyc?
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Cały dzien staram sie napisac odpowiedz na ten watek, moze teraz mi sie uda

Fixation Error powstaje w momencie gdy napęd nie jest w stanie dobrać odpowiedniej STRATEGII zapisu - a nie tylko mocy samego lasera - dla danego nosnika. Szczególnie dotyczy to starszych nosników. to czy błąd ten występuje czy nie - zależy tylko i wyłącznie od tego czy dany nosnik (a raczej strategia zapisu nosnika) jest zapisana w strefie OPC.

Nie mozna tego naprawic czy poprawic w domowych warunkach. Inżynierowie firmy przeprowadzają bardzo wiele testów konkretnego nosnika pod katem dobrania optymalnych warunkow zapisu. Sprzet OPC stosowany przez LitEOn'a kosztuje, w zależności od wersji 800.000 $ do 2.000.000$. jak widać - w domu nie da sie tego zrobic.

Domyślnie

Moim zdaniem, jak wystepuje ten błąd i mimo wykonanie powyższych czynnoście w moim powyższym poście, to sądzę, że napęd jest uszkodzony i należy wymienic na inny.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Power Calibration error
    Każda czysta płyta zawiera kod nazwany Media ID, naped wykorzystuje zapisany tu kod, do kalibracji mocy lasera dla danego nośnika. Napęd przed przstapieniem do właściwego zapisu płyty zapisuje w tym obszarze małą ilość danych (korzystajac z informacji Media ID), po czym stara się zapisane informacje odczytac ponownie, jeżeli odczyt zakończy sie niepowodzeniem - to płytka wysunie się z napędu a na ekranie pojawi sie komunikat Power Calibration error. ZAZWYCZAJ (czyli nie zawsze) oznacza to, że napęd nie będzie w stanie zapisac danego nosnika, gdyż nie potrafi dobrac odpowiednich parametrów zapisu.

Calibration Area is Full - szukam dokładnych informacji o tym jaką pojemnosc ma ten obszar plty, kiedys cos na ten temat pisalem.

Domyślnie

Uzupełniając powyższą wypowiedź, bo może komuś się to przyda. Calibration Area ma 100 bloków wielkości, za kazdmy razem gdy naped testuje plyte - zabiera jeden blok z tego obszaru. W momencie gdy nie ma już wolnych bloków do testów - powstaje błąd Calibration Area is Full. Z tego faktu wynika również ograniczenie do 99 sesji dla płyt multisesyjnych.

W przypadku nośników CD-RW, gdy płyta była nagrana 100 razy, wtedy obszar ten jest wymazywany, i ponownie można nagrywać dane - ale ograniczenie do 99 sesji pozostaje.

dargaw1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Problem fiksacji dręczy wielu użytkowników nagrywarek. Chciałebym poruszć temat tego upierdliwego komunikatu.
    Moim zdaniem błąd fiksacji wynika ze złego doboru mocy lasera do nośnika. Jak wiemy wszyscy, każdy nośnik ma zapisane informacji w obszarze ATIP. Jedną z istotnych informacji jest moc lasera jaka jest potrzebna do wypalenia nośnika.
    W takim razie, aby uniknać błędu fiksacji nalezy wgrać nowy bios, w którym mogą być zapisane nowe nośniki, zmienić nośniki na bardziej znane i doceniane firmy np. TDK czy Verbatim oraz przeczyścić optykę (soczewkę lasera). Można równeiż wgrać ForceASPI, ale wątpie aby to pomogło.
    Jeżeli mimo wykonanych powyższych czynności dalej będzie pokazywał się komuniakt o fiksacji to (moim zdaniem) nagrywarka jest "uszkodzona", gdyż nie może dobrac mocy lasera do danego typu nośnika.
    A jaka jest Wasza teoria
    Cały czas uaktualniałem program NERO, aż do chwili gdy wystąpił wyżej wymieniony problem.Po ostatniej aktualizacji wyświetlał mi się komunikat "Błąd fiksacji sesji",już myślałem ,że szlag trafił nagrywarkę.Próbowałem wgrać nowy BIOS, lecz na necie go nie znalazłem(LG GCE-8524B).W końcu trafiłem na to forum ,gdzie opisany był ten problem.Również zmiana nośnika nie dała efektów,dalej występował problem fiksacji.Po wyczerpaniu wszystkich pomysłów ,również podpowiedzi z forum postanowiłem powrócić do starszej wersji NERO.Po zainstalowaniu nastąpiła pierwsza próba nagrywania ,która zakończyła się powodzeniem.Piszę o tym, bo może ktoś z was boryka się z takim problemem i w jakiś sposób będzie to przydatne.Teraz po zainstalowaniu starszej wersji wszystko pięknie gra.

Domyślnie

Co do twojego modelu nagrywarki (8524B) to zdaje sie, ze nie znajdziesz w necie zadnego firmware, nawet tego ktory masz w napedzie wiec radze uwazac a raczej zaniechac tego typu doswiadczen.

Swoja droga ciekawe, ze na nowszej wersji nero - no wlasnie, jakiej? - wystepuje u ciebie problem fiksacji a na starej - tez, jakiej? - dziala dobrze. Z reguly Ahead nie robil jak dotad takich bugow zeby raz dobrze obslugiwana nagrywarka nagle w nowszej wersji robila takie cyrki.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

tzim5
    Gość

Domyślnie Fiksacja

wlasnie mam podobny problem z nagrywarka teac w540E, wystepuje fiksacja i niszczy mi plyte za plyta, problem zaczal sie po zainstalowaniu nero 6.6.0.13, na wczesniejszych wersjach dzialal poprawnie

Domyślnie

No to powroc do starszej wersji nero. Wiem ze to nie rozwiazanie problemu, ale naprawde roznice miedzy zblizonymi wersjami nero sa niewielkie. Mozesz tez probowac nowszych wersji, teraz juz jest 6.6.0.15a.

Z tymi Teacami w540e wielu ludzi mialo jazdy, w podobny sposob one koncza swoj zywot. Mam nadzieje ze u ciebie to tylko kwestia nero.

PS Tak mi jeszcze przyszlo do glowy, ze u Esema na podobne objawy pomogla zmiana trybu transferu na PIO4. Da sie calkiem sprawnie nagrywac w tym trybie, no moze nie az 40x ale kto dzis nagrywa na maxa?
    Jakos nie wyglada mi to na uniwersalna metode, ale sprobowac nie zawadzi.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Szeregowy Adz!o ma szanse

Domyślnie

Dobra dobra, słuchajcie tu. Mam 2 nagrywarki w kompie. Jeszcze dziś rano nagrywałem spokojnie na obydwu. Teraz siadam do nagrywania "błąd fiksacji" -.-
    No to ja do drugiej nagrywarki dochodzi znów do 100% i "błąd fiksacji"-.-
    Nie wierze w to żeby w jednym momęcie zepsuły mi sie obydwie nagrywarki albo żeby lasery zabrudziły się w tym samym czasie. Sami przyznacie że to mało prawdopodobne -.-

Domyślnie

Cytat Napisał Adz!o
    Dobra dobra, słuchajcie tu. Mam 2 nagrywarki w kompie. Jeszcze dziś rano nagrywałem spokojnie na obydwu. Teraz siadam do nagrywania "błąd fiksacji" -.-
    No to ja do drugiej nagrywarki dochodzi znów do 100% i "błąd fiksacji"-.-
    Nie wierze w to żeby w jednym momęcie zepsuły mi sie obydwie nagrywarki albo żeby lasery zabrudziły się w tym samym czasie. Sami przyznacie że to mało prawdopodobne -.-
    A jaki numerek NERO posiadasz?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Mam 6.0.0.20
    Nie wiem co to ma do rzeczy, przecież 3 miesiące mam tą wersje i normalnie nagrywałem. Odinstalowałem NERO zobacze na NTI jak nagrywa.

Domyślnie

Mam rozwiązanie problemu Usunąć NERO zainstalowac Program "NTI CD & DVD MAKER". W NTI nagrało mi sie bez najmniejszego problemu

Domyślnie

Cytat Napisał Adz!o
    Mam 6.0.0.20
    Nie wiem co to ma do rzeczy, przecież 3 miesiące mam tą wersje i normalnie nagrywałem. Odinstalowałem NERO zobacze na NTI jak nagrywa.
    Ta wersja NERO jest bardzo stara. Radzę zaktualizować programik i sprawdzić jeszcze raz.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Szeregowy sid11 ma szanse

Domyślnie

Witam też mam ten sam problemik od niedawna. Ponad rok nagrywałem płytki na tej samej wersji nero i wszystko było w porzo aż pewnego dnia chcę nagrać płytkę i pojawia się error fiksacji, niewiem co z tym zrobić, przeczyścił bym napęd ale niewiem jak - czy są do tego jakieś specjalne płytki czyszczące?

OldBoy esem zero jak zero Avatar esem

Domyślnie

Cytat Napisał grzeniu
    No to powroc do starszej wersji nero. Wiem ze to nie rozwiazanie problemu, ale naprawde roznice miedzy zblizonymi wersjami nero sa niewielkie. Mozesz tez probowac nowszych wersji, teraz juz jest 6.6.0.15a.

Z tymi Teacami w540e wielu ludzi mialo jazdy, w podobny sposob one koncza swoj zywot. Mam nadzieje ze u ciebie to tylko kwestia nero.

PS Tak mi jeszcze przyszlo do glowy, ze u Esema na podobne objawy pomogla zmiana trybu transferu na PIO4. Da sie calkiem sprawnie nagrywac w tym trybie, no moze nie az 40x ale kto dzis nagrywa na maxa?
    Jakos nie wyglada mi to na uniwersalna metode, ale sprobowac nie zawadzi.
    Potwierdzam wypowiedź Grzenia.
    Ale u mnie to rozwiązało w Teacu w540e problem weryfikacji danych - mam ustawiony transfer na MW 2 i płytki nagrywają się bezbłędnie.
    Problemy pt. fiksacja i kalibracja lasera jeszcze u mnie nie wystąpiły...
    A teac ma już 5 lat i trochę już wypalił...

Szeregowy sebba ma szanse

Domyślnie nero popularne, ale ma błędy

mam 2 nagywarki, do tej pory było ok, aż do dziś mam 2 nagrywarki i na obydwuten sam błąd na wersji 7.0.12, zmiana sterowników ide nic nie dała, 7.0.14b nie chciała się nawrt zainstalować "błąd pamięci pod adresem... pamięc do odczytu..". Spróbowałem wypalić iso w decrypterze, bez problemu. zmieniłem wersje na 6.0.6.6 i dwa razy z powodzeniem. w nero 7 spoko był photo snap, znacie jakkieś fajne programy do zdjęć, robiące np. wytłaczanie itp. to dajcie znać na maila sebba1@o2.pl
    pozdrawiam
    Załączone obrazki Załączone obrazki Fiksacja-ide.jpg  

Szeregowy BlueMan ma szanse

Domyślnie

Odświeżę temat, bo i jak teraz mam z tym problem.

"Błąd fiksacji sesji" pojawia się w momencie, kiedy Nero załaduje pliki do pamięci i chce już wypalać na płycie.
    Dzieje to się zarówna na płytach DVD, jak i CD różnych producentów. Co więcej - na płytach DVD-RW nie ma tego problemu (CDRW nie sprawdzałem jeszcze).
    Co więcej - u kolegi wszystko dobrze działa z tą nagrywarką.

Używam Nero 6.6.0.13, ale próbowałem także z Nero 7.5.7.0 i także miałem ten sam błąd. Zmieniłem taśmą, która łączy nagrywarkę z p.główną i nie pomogło.

Spaliłem łączenie ok 10 płyt i już nie mam siły testować dalej, ponieważ boje się o kolejne straty $ na płyty :/

Co może być nie tak, i jak to naprawić?

Szeregowy BlueMan ma szanse

Domyślnie

Sorry - zapomniałem podać.

Nagrywarka LG H50L. Nagrywarka ma 5 dni - nówka z hurtowni. Wcześniejszą oddałem, ponieważ miałem ten sam błąd, a jak się okazuje to wina mojego komputera, a nie nagrywarki.
    Wersja firmware 1.00, ale z tego co widzę to można zaktualizować do 1.01.
    Ostatnio edytowane przez BlueMan ; 26.Oct.2007 o 16:24

Szeregowy rafamaja ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Jaki model nagrywarki i jaka wersja firmware?
    Witaj... próbuje coś napisać na forum i nic.......

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał BlueMan
    ... Wersja firmware 1.00, ale z tego co widzę to można zaktualizować do 1.01.
    Warto spróbować, ale nie oczekuje cudu.

Cytat Napisał rafamaja
    Witaj... próbuje coś napisać na forum i nic.......
    Chodzi Ci o to, że nie możesz napisać postu? Ten w każdym razie Ci się udało napisać. Wyczyść w swojej przeglądarce ciasteczka i zawartość offline, restert systemu i spróbuj jeszcze raz.

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

Ja używam starej wersji 6.6.1.15 i jest wszystko oka Pozdrawiam
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia