mam nagrywarkę lite-on ltr-48125s.
od jakiegoś czasu pojawił się problem, że zdarza się (b.często) że kiedy chce nagrywać, ona nie widzi czytsej płyty, którą wkladam do napędu.
nie mam pojęcia co mogę zrobić![]()
mam nagrywarkę lite-on ltr-48125s.
od jakiegoś czasu pojawił się problem, że zdarza się (b.często) że kiedy chce nagrywać, ona nie widzi czytsej płyty, którą wkladam do napędu.
nie mam pojęcia co mogę zrobić![]()
Witaj,
postaraj się zorientować, czy problem dotyczy wszystkich płyt, czy tylko "niektórych" (np. niemarkowych bądź słabych jakościowo),
jeśli problem dotyczy wszystkich płyt to całkiem możliwe, że nagrywarka uległa awarii - wówczas tylko serwis pomoże,
spróbuj też zaktualizować bios w nagrywarce, znajdziesz go na stronie producenta http://www.liteonit.com/ODD/English/...ware_cd-rw.asp,
Pozdrawiam
To juz troche starszy sprzet wiec nie zawadzi wyczyscic optyke. O ile jest juz po gwarancji.
Pozdrawiam/ Grzeniu
Racja, przeczyszczenie soczewki lasera może tu pomóc (ja do tego zawsze używałem wacików i spirytusu)
huh, sama nie będę się brac za tą optykę ;>
firmware aktualizowałam. chyba zaniosę do serwisu faktycznie. (oczywiście już nie ma gwarancji)
dzięki.
Jak nie widzi czystych płyt to winny może być Alcohol lub Clone. Oczywiście wypowiedzi poprzedników należy wziąć też pod uwagę.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
nie wiem, próbowałam zarówno Alckoholem jak i CloneCD, Nero, UltraISO... więc to chyba nie wina programu
A sprawdzałeś ją w innym kompie? Jak nie to zrób to i napisz rezultat. Będzie wiadomo po czyjej stronie leży usterka.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)