+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 29

Temat: Awaria Lite-on LTR-40125

Szeregowy Darek zero jak zero Avatar Darek

Domyślnie

......podczas kasowania CD-RW esperanza x8x16x24 nagrywarka dała komunikat ERROR..........i urwał się z nią kontakt,nie nagrywa i w ogóle nie widzi płyt,menedżer urządzeń pokazuje,że "to urządzenie działa poprawnie"....Czy ta płyta mogła uszkodzić nagrywarke? (40x12x4 ?

Nol
    Gość

Domyślnie

Myślę, że na początek powinieneś zająć się sprawą ASPI. Po dalsze informacje odsyłam do naszego artykułu:
    http://cdrlab.pl/index.php?module=pa...id=3&pid=7

Naisz czy coś się zmieniło po przeinstalowaniu ASPI.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Kiedyś był poruszany temat o takim przykrym zjawisku w pewnym miejscu. Dużo było porad, ale mimo wykonania ich nic nie pomogło. Napisze ci co możesz wykonać: Wgraj bios (może być najnowszy) za pomocą MTKFlash http://seba.wsm.wielun.pl/ratowanie.htm Jak to nie pomoże to wgraj Eprom i potem jeszcze raz bios. Możesz jeszcze wgrać ForceASPI 1.7.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Witaj na Forum!
    1) Czy sprawdziłeś czy dany problem powtaża się po podłączeniu napędu w innych komputerch?

2) w jakim programie nie nagrywa, jak brzmi DOKŁADNIE komunikat błędu z każdego z wykorzystanych programów?

Domyślnie

Witam - myślę,że będzie dobrze jeśli napiszę dokładniej co się stało awięcodczas kasowania płyty CD-RW esperanza(płyta nie została uszkodzona-jest w pełni sprawna) nagrywarka miała awarię i "urwał się z nią kontakt" nie nagrywa nie czyta i w ogóle nie reaguje w żaden sposób -Nero również pokazuje brak płyty w napędzie,napęd DVD LITEON wpięty w kable nagrywarki działa normalnie ponowna instalacja systemu również nic nie zmieniła - napęd nie widzi płyt,po włożeniu jakiejkolwiek płyty napęd w ogóle nie rusza ! Próbowałem zainstalować nowe dosy ale wszystkie są dla wersji S lub W przy oznaczeniu modelu mojej nagrywarki nie ma żadnego z tych znaków(LTR-40125) więc próbowałem obydwóch wersji ale nic z tego nie wyszło-załączam komunikaty jakie się wyświetlały(mogę przesłać zdjęcia tych komunikatów). Menedżer urządzeń pokazuje ,że "To urządzenie działa poprawnie".Kontaktowałem się z przedstawicielem Lite-On gdyż oni dają 24 miesiące na sprzęt bo sklep mnie olał(12 miesięcy a nagrywarka ma 17) ale okazało się ,że zakupiłem wersję OEM i pozostanę bez wsparcia producenta-dzięki im za to ,że skierowali mnie do was...Jeśli chodzi o Aspi to zastosowałem się do wskazówek NOL-a i zrobiłem wszystko jak należy ale to nic nie pomogło .Jeśli chodzi o program jakiego używałem jest to NERO 5.5.8.3v który dostałem razem z nagrywarką.

Komunikaty przy instalowaniu wersji dos`a - W

TARGET DRIVE : 1-0: CD-RW CDR-5S40
    F/W Rev. ZSG4

No matched drive detected !
    This utility is only for LITE-ON LTR-40125W drive

Detected drives:
    1-0: CD-RW CDR-5S40
    1-1: LITEON DVD-ROM LTD-165H

A oto komunikat przy instalowaniu wersji Dos`a - S.

ERROR

Can`t found LTR-40125S firmware: ZS01-ZS2Z

Detected drives:
    ------------------------------------
    0-0-0 F:CD-RW CDR-5S40 ZSG4
    0-0-0 G:LITEON DVD-ROM LTD-165HCH0E

Aha jeszcze jedno - jeden koleś który podobno jest fachowcem powiedział mi ,że jeśli włożyłem płytę "CD-RW x24 ultra speed" do nagrywarki która ma nagrywanie CD-RW x12 i oznaczenie "high speed" to laser odbił się od płyty i się spalił.......?...co o tym myślicie ?
    Boisz się jutra a nie zdajesz sobie sprawy,że wczoraj może być równie niebezpieczne !

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

o tym ze koles troche cie w jajo chcial zrobic - choc w optyce sie nie da wszystkiego wykluczyc, pozatym naped 12x by nie zaczal kasowac plyty 24x, chyba ze juz wczesniej cos bylo ostro nie tak

piszesz ze masz 40125 - z tego co napisal bios - czyli tego 5s40 - wynika ze to jest 40125s - tylko ze z tego co piszesz nizej wynika ze nagrywarka nie chce lyknac biosu od tego napedu.

Sciagnij kprobe, jest u nas, odpal i sprawdz czy widzi ci naped, jesli widzi, wsadz plyte, jakakolwiek, i z menu RAW Command powybieraj jakiekolwiek opcje i naciskaj 'Send CDB' [z okienka po lewej stronie, rozwijasz jakakolwiek galaz [polecam jednak tylko 3 pierwsze], podswietlasz np. read TOC i dajesz send CDB]
    to nagrywarki nie naprawi - ale pokaze w jak zlym jest stanie

niestety ja widzialem juz nagrywarke ktora po wylaczeniu pradu podczas nagrywania leadoutu umarla i juz nigdy nie wstala
    cos sie im tam psuje - i ciezko dojsc co i dlaczego
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Domyślnie

Mam trochę inną propozycję, zgodnie z tym co przeczytałem powyżej. Pobierz plik który załączyłem. Pamiętaj o tym, że wszystko co teraz robisz - robisz na własne ryzyko. Po pobraniu tego pliku, rozpakowujesz go i postepujesz tak samo jak z firmware'ami które próbowałeś wgrać wcześniej. Ale teraz uwaga - z plku zdjęte są wszelkie zabezpieczenia, przez co można go wgrać do KAŻDEGO napędu. Czyli musisz 5 razy sprawdzić czy w górnym okienku pokazana jest prawidłowa wartość (nazwa napędu) zanim klikniesz na "Flash".
    Attached Files

Domyślnie

przezylem przed chwila to samo... na szczescia nagrywarka po odlaczeniu zasilania ozyla

do prac nad artykulem zrzucalem sobie plyty audio - niestety, po detekcji gapow na jednej z nich nastapił zwis - zwisło kompletnie wszystko - a co gorsza nawet po zabiciu już eaca nie działała tacka w nagrywarce, nie slychac bylo zadnego dzwieku ze srodka - nic
    reset sytuacji nie zmienil
    pomoglo dopiero odlaczenie zasilania
    uf...
    kurcze - ten typ tak ma
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

Niestety nie mogę odpakować tego programu ,ściągałem go windowsem i DAP-em ale win rar ciągle pokazuje ,że pliki są uszkodzone...
    Boisz się jutra a nie zdajesz sobie sprawy,że wczoraj może być równie niebezpieczne !

Domyślnie

.....ściągam kprobe - zobaczę co pokaże..........
    a poza tym chyba jednak czas przymierzyć się do nowej nagrywarki - co polecacie
    Nie za drogo i nie do zdarcia

Domyślnie

liteon?
    a tak serio? liteon
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

...hm

Domyślnie

Zainstalowałem KProbe 1.1.28 w jaki sposób mam sprawdzić nim nagrywarke ?Gdy usiłuje coś włączyć pokazuje komunikat-No media in drive-oczywiście bez względu jaką płytę tam włożę.

Domyślnie

to niedobrze - to bardzo niedobrze

odpal kproba, mozesz nie wkladac plyty - ob jak widac i tak nic z tego
    na pierwszej zakladce masz taki guzik [send cdb] a po lewej stronie, i troszke u gory pole w ktorym jest
    read subchanel
    read toc/atip/..
    get configuration

wejdz w get configuration, zaznacz cokolwiek i daj send cdb
    i zobaczy czy cokolwiek ci odpisalo - powinien sie pojawic zielony napis w pasku [na wysokosci tego send cdb] i wypluc kawalek niezrozumialcyh znaczkow w duzym okienku

jelsi sie nic nie dzieje - to nagrywarka jest kaput i tlko wielki serwisant jej pomoze - jesli nie - to jest cien szansy - ale ja bym sie zaczal rozgladac za nowa

ps. sprawdz czy nie masz uszkodzonej wtyczki zasilajacej - moja przerywala i mialem straszne jazdy z napedami
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

OK,będe działał-odpiszę co się działo................

Domyślnie

Witam sprzęt nadal nie działa w sklepie totalnie mnie olali i kazali się wypchać,mają to gdzieś,powiedzieli żebym kontaktował się z jakąś niemiecką firmą w ramach tej gwarancji - co za gady-kupiłeś to już nie przychodź.....ale muszę wam powiedzieć,że pojawił się też optymistyczny akcent.Kontaktowałem się wcześniej z polskim dystrybutorem Lite-On AB SA ale okazało się,że to nie oni sprowadzili ten sprzęt i niestety nie mogą mi pomóc..ale dziś dostałem maila,że jednak zajmują się tą sprawą !Kontaktują się z Lite-On -może uda się wymienić sprzęt na nowy,czujecie to ?Muszę przyznać,że zaskoczyli mnie "cholernie"pozytywnie
    cokolwiek z tego wyjdzie to muszę powiedzież,że to solidna firma

Domyślnie

w get configuration dałem opcję Profile list i duże okno całe zapełniło się rzędami liczb w okienku asci II są same kropki i przecinki zielony napis - NO ADDITIONAL SENSE INFORMATION
    W przypadku innych opcji liczbami zapełnia się tylko pierwszy rząd dużego okna(00000),zielony napis głosi ten sam wiele mówiacy komunikat !

Domyślnie

hm... u mnie tez jest no sense... - jesli jest na zielono - to jest dobrze...

czyli nagrywarka jako taka dziala - cos jednak w niej sie zepsulo - i to bardzo

potrenuj naciskac inne opcje - w jednej z zakladek - chyba get performacne - wszystko bedzie na czerwono - ale to spoko

nie jest to pierwszy przypadek - moze wgranie na sile nowego biosu by pomoglo - kasuja sie wtedy wszelkie ustawienia wew. nagrywarki - pytanie tylko czy jest rozsadne flashowanie takiego urzadzenia? bo ono zachowuje sie jak nagrywarka chwile po wlozeniu tacki - jeszcze nie wie co ma robic - tylko ze twoja wogole nie zaczyna szukac plyty - a jak kazdy wie [nie radze sprawdzac] otwarcie tacki w trakcie flashowania prowadzi to ciekawych, katastrofalnych skutkow

serwis - tylko serwis
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

...serwis ma to w d.... oni takich rzeczy w ogóle nie naprawiają a poza tym muszę czekać na odpowiedź z AB SA Lite-on,nie chcę za bardzo kombinować bo wszelkie tego typu sprawy wiążą się z utratą gwarancji-jeśli w ogóle ona jeszcze jest........jeśli powiedzą ,że nic nie zrobią to popracuję nad nią Z PALNIKIEM I OBCĘGAMI

Domyślnie

Jak będę w domq po 18 to załaduje ponownie plik do flashowania tego biosu.

Domyślnie

....ok czekam

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Jedna sugestia. Jeśli żaden serwis nie będzie chciał się tym zająć, rozkręć ją i sprawdź, czy głowica lasera nie jest jakimś cudem w "martwej strefie". Na wszelki wypadek przesuń ją ręcznie na normalną pozycję. Jeśli to nie pomoże, to zostają tylko dwie możliwości: albo coś jest poważniej uszkodzone, albo czujnik wykrywający obecność płyty mógł powiedzieć 'pa, pa'.

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Domyślnie

Do działu Download dodałem programik FlashFix, ściągnij go. Teraz bieg na stronę LiteOn'a i pobierz ten plik:
    http://www.liteonit.com/ODD/WebFW/LT...5S/R40ZS0R.zip

Rozpakuj oba pobrane archiwa, najwygodniej do jednego katalogu. Teraz uruchom FlashFix i wskaż mu rozpawkowany plik wykonywalny biosu. Sekunda i masz odbezpieczony BIOS, którym można zaktualizować dowolny napęd. No i tutaj bardzo duża uwaga - bios możesz wgrać do DOWOLNEGO napędu, więc po uruchomieniu programu aktualizującego BIOS nie popełnij błędu - ile to już maili dostałem "lg mi nie działa, son mi nie działa, pioneer mi nie działa... po tym jak chciałem zaktualizowac bios w moim liteonie". Czyli innymi słowy - upewnij się 5 razy, że wybrałeś dobry napęd.

Domyślnie

........Marius - za rozkręcanie też oczywiście się wezmę .....................

Domyślnie

Zastosowałem się do w/w dyrektyw i przeprowadziłem udaną operację zainstalowania nowego biosu. Wszystko prebiegło pomyślnie,w menedżerze i w NERO nagrywarka jest rozpoznawana jako Liteon LTR-40125S i wszystko jest OK ............poza tym,że nadal nie działa !Nie widzi tych cholernych płyt,miałem już ochotę zastosować się do porady Mariusa ale jest założona plomba i przed odpowiedzią z LITEONa nie chcę jej zrywać.........no a tak na marginesie co myślicie o nagrywarce:SAMSUNG 52/32/52 za 139 PLN ?

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)