Jestem na tym foru pierwszy raz. Wybaczcie ewentualne błędy i podpowiedzcie mi dlaczego wieża Sony CMT-EP30 nie widzi płyt z audio nagranych w Nero. Czy cd-text ma tu jakieś znaczenie. Wieża wyświetla komunikat "no disc"
Jestem na tym foru pierwszy raz. Wybaczcie ewentualne błędy i podpowiedzcie mi dlaczego wieża Sony CMT-EP30 nie widzi płyt z audio nagranych w Nero. Czy cd-text ma tu jakieś znaczenie. Wieża wyświetla komunikat "no disc"
A ta twoja wieza obsluguje odczyt cdr? Czy producent to podaje?
Po drugie piszesz ze nagrane w nero, tzn nagrane innym softem odtwarza? Albo wypalone na innej nagrywarce czyta?
Cd-text nie ma tu wplywu.
Pozdrawiam/ Grzeniu
Dzięki Grzeniu za zainteresowanie. Słabo znam się na tym, ale nagrywane wcześniej płyty CD-R mogłem odtwarzać w odtwarzaczu wieży. Obecną płytę z którą mam problemy nagrałem (pierwszy raz) nagrywarką DVD. Przy nagrywaniu zawsze korzystałem z Nero.
Pozdrawiam.
W takim razie musisz sprobowac na innych plytkach. Czesto zdarza sie ze wieze sa wybredne i nie wszystkie chetnie odczytuja. Ogolnie zaleca sie nagrywanie na firmowych typu verbatim czy TDK, ale nie zawsze to sie sprawdza. Musisz troche poeksperymentowac.
Bywa tez tak, ze te same plyty nagrywane na roznych nagrywarkach rozne sa traktowane przez wieze. Trudno to wytlumaczyc bo te plytki testowane w programach diagnostycznych sa dobre, a jednak wieze maja z nimi klopoty. Mam nadzieje ze nie masz nagrywary dvd samsung, bo z nimi bywa najwiecej problemow z wypalaniem wlasciwie wszystkiego.
Pozdrawiam/ Grzeniu
Pamiętaj jeszcze, że przy nagrywaniu ścieżek audi należy wybierać metodę Disc-At-Once oraz zamykać CD.
Niekiedy przy nagrywaniu programem NERO "powstają" 2 sekundy ciszy między utworami, ale to można wyłączyć.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Niestety mam Samsunga TS-H552B. Problem nie leży chyba jednak w nagrywarce, bo przed chwilą poprawnie nagrałem płytę za pomocą Media Playera. Jakieś błędy robię chyba w Nero. Jakie?
Pozdrawiam. Jarema.
SEBAW i GRZENIU. Dzięki. Udało się. Pozdrawiam. Jarema
I co było powodem?
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Nie wybranie metody Disc-At-Once. Dzięki.
Chciałbym podzielić się kilkoma uwagami :
1. Niezamknięcie płyty nie będzie powodem jej odrzucenia przez stacjonarne playery . Sam bardzo często pozostawiam wolne miejsce i później nagrywam sesję z danymi ( np. videoklipy )
2. NERO do nagrywania muzyki ? Hmmm , on masakruje muzykę . Zdecydowanie najlepszym programem do wypalania płytek audio jest EAC . No i przy tym za free .
3. Co do dwusekundowych przerw : NERO domyślnie ustawia 2 sek. przerwy pomiędzy trackami , można je usunąć , jednakże przed pierwszym trackiem zawsze bedzie 2-3 sek ciszy , taki jest po prostu standard i tego ominąć się nie da .
4. Zbyt szybkie wypalanie może powodować problemy ( ludzie są niecierpliwi) . Sami autorzy EAC'a zalecają wypalanie przy niskich prędkościach ( ok.4x ) .
5. Płyty "dobre" w softach do diagnostyki mogą być nieczytane . Niektóre spawarki palą bardzo "płytko" , np. LG a o Samsungu to nawet szkoda gadać![]()
Przeglądam posty i widzę, że wielu poleca do wypalania płyt EAC`a. Czytałem też, odpowiedź zawierającą 3 linki do artykułu na temat konfiguracji tego programu. Dzisiaj nie mogę odnaleźć tego miejsca na forum. Podpowiedzcie gdzie to jest? Pozdrawiam.
W artykulach jest: http://cdrlab.pl/article_lista_2.html
Na dole strony masz linki do opisu EAC-a.
Pozdrawiam/ Grzeniu
$peculaNT i Grzeniu - dzięki. Wiecie, że jestem początkujący, a ja wiem co myślicie o mojej nagrywarce (Samsung TS-H552B). Jednak dopiero co "to to" kupiłem. Czy rzeczywiście nie da się z tego korzystać nawet w tak mało profesjonalnych zastosowaniach jak moje (zdjęcia, muzyka, ale w przyszłości również proste filmy na CDR i DVD). Pozdrawiam.
Poszukuję polskiej instrukcji do Ulead Video Studio 8. Będę wdzięczny każdemu kto zechce mi ją przesłać albo wskaże gdzie mogę ją znaleźć. boruch@zetorz.com.pl. Pozdrawiam.
Ja nie wiem po co początkującym wypalaczą polecacie EAC? Wystarczy im NERO. Jego obsługa jest prosta (Nero Express), wszystko jest w nim proste i przejrzyste.
Problem jakie można napotkać w NERO to te 2 "nieszczęsne" sekundy, ale to jest małe piwo.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
SebaW - obsluga EAC-a tez jest prosta. Wiem ze za pierwszym razem ustawienie go wyglada groznie, ale robisz to tylko raz a majac taki fajny opis jak tu linka podalem staje sie to latwe. Jak jest sie poczatkujacym to i nero jest trudny do ogarniecia.
Mnie dluuugoo wystarczal sam nero - do czasu az zaczely mi sie trafiac obrazy audio + cue w ktorych byly ponadstandardowe indexy, tu nero zwyczajnie wysiadal a EAC palil to az milo bylo.
Z czasem tez docenilem znaczenie opcji dokladnego odczytu w EAC-u przy rippowaniu muzy.
Mozliwe ze kiedys tez sprobuje i sie przekonam do Feurio, na razie dzielnie sie przed nim bronie
PS Jarema - z nagrywarkami roznie to bywa, przeciez ten twoj Samsung moze calkiem dobrze sie sprawdzac, a inna polecana spawara zwyczajnie zdechnac. Masz gwarancje, wiec pal ile wlezie i nie martw sie na zapas![]()
Pozdrawiam/ Grzeniu
a co mam zrobic jezeli wieza w ogole nnie odczytuje mi plyt? gdy przelaczam na tryb cd pokazuje sie tylko cd open, nawet gyd kieszen jest zamknieta...
czyzbym rozwalila wieze?czy cos jest nie tak?
chodzi mi o wieze CMT EP30 sony
prosze o jakakoliek pomoc![]()
Napisz co to jest za płyta? Jaką prędkością wypalałeś? Czy używałeś metody Disc-At-Once i zamykałeś CD?
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
miałem podobny motyw ale na philipsie , okazało się że mam zakurzoną soczewkę lasera , wystarczyło przemyć spirytem i furczy aż miłoNapisał mar.
pozdro
a ktos mi mowil ze to moze byc przez laser, wyprobuje i sie odezwe
dzieki![]()
eeee lipa:/ nie dziala:/Napisał mar.
podobno coś mi odpadlo w srodku i dlatego nie wyczywa ze plyta jest w napedzie:/
da sie z tym cos zrobic?
Zależy co to jest...Jeżeli coś odpadło z PickUp Head to będziesz miał problem.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Nieznam tego modelu co prawda, ale w starszych kompaktach z wiekiem "rozlegulowuje" się laser. Efektem tego jest brak odczytania płyty. Pierwsze efekty tego defektu występują w postaci trudności przełączania kawałków (np. z pierwszego na ostatni - odtwarzacz po prostu "męczy się" z odnalezieniem początku danego utworu), podczas gdy utwory lecą kolejno - to tego efektu niema. Jeśli takie objawy występują to przyczyną tego jest właśnie rozlegulowanie (pomijając zabrudzenie soczewki głowicy lasera). Wiem o tym doskonole, bo moim hobby jest naprawianie sprzętu RTV i wielokrotnie regulowałem lasery (podobny problem dotyczyn napędów CD-ROM oraz DVD-ROM - też można to zrobić). Sam miałem kompakt 15 letni kompakt Yamaha, który po wyregulowaniu czytał bez problemu płyty audio nagrane nawet prędkością 48x! (tylko dla testów). Z tych sprzętów co naprawialem, to najczęściej sypią się kompakty Sony (z firmowego sprzętu). Poza tym płyty audio nagrywać się powinno prędkością 16x. Prędkość 4x i 8x można wykorzystywać tylko na specjalnych płytach audio, które są niestety kilkakrotnie droższe. Wynika to z tego, że najtańsze płyty uzyskują największy kontrast między pitami i landami (przekłada się to na lepszą jakość odczytu płyty) dla największych prędkości - krótko mówiąc płyta nagrana z większą prędkością ma mniej błędów niż nagrana z niższą! Dlatego jeśli chodzi o nagrywanie płyt audio, to Z NAJTAŃSZYCH polecam (niestety reklama
) Esperanza Silver-silver 16x32x56 (właśnie te podane prędkości zapewniają jak najlepszy kontrast. Można spokojnie też na nie wcisnąć jeszcze 1,5 minuty więcej muzy.
Ostatnio edytowane przez anabolo ; 19.Dec.2005 o 15:33
Esperanza S-S uważam ze nośniki słabej jakości. Nigdy nie miałem przekonania do tej marki, no może trochę do medeli Silver-Blue.
Na jakość odczyt również wpływa warstwa odbijająca. Im współczynnik będzie mniejszy, tym zwiększają się problemy z odczyten płytki.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)