+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 32

Temat: Błędy C2 w LTR 40125S

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

Mam problem z nagrywarką LTR 40125S. Sprawdzając nagraną płytkę Nero CD Speed, wykrywane są błędy C2. Jest ich dużo, zmieniałem bios w nagrywarce na nowszy, oraz przerabiałem na LTR 48125W, a następnie wróciłem do wersji LTR 40125S z biosem ZS0A (podstawowej). Nic nie pomaga. Na początku (po zakupie) nagrywarka nagrywała idealnie, ale po około pół roku zaczęły coraz częściej pojawiać się błędy C2. Nie pamiętam czy błędy pojawiły się po zmianie biosu czy wczesniej, poniewaz zmieniłem na nowszy ze względu na dodatkowe funkcje jakie oferował. Obecnie nagrywam z niskimi predkościami i jakoś to wychodzi. Może zwyczajnie soczewka jest zabrudzona?
    Czy ktos miał podobny problem? Inne ngrywarki moich kolegów np BTC, CyneDyne nagrywają na najtańszych nośnikach z maksymalną predkością idealnie.

Zastepca vice-szeregowego pawelblu zero jak zero Avatar pawelblu

Domyślnie

Pierwsze na co zwrocilbym uwage to plyty - jak u Ciebie wyglada ta kwestia

Przy okazji jak juz masz problem - warto sie zainteresowac sie sterownikami ASPI. Poszukaj i wgraj ForceASPI 1.7
    pozdroovy
    NO OFFENSE

Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, pierwiastkuje...

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

proponowalbym tez przetestowac plyty w kprobe zamiast w cdspeed - ten program (cdspeed) jest poprostu wadliwy, lubi pokazywac c2 na poczatku i/lub na koncu plyty, czasami miezy c1 w napedach ktore c1 mierzyc nie potrafia (oczzywiscie wyniki sa lekko kosmiczne) itp bajki

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

cdspeed nie jest az taki zly choc problemy niewatpliwie sprawia

poniewaz masz liteona, to jednak nie ma co sie zastanawiac i siegnac po najlepsze narzedzie - czyli kprobe
    odnajdujesz zakladke write strategy [druga od lewej], zaznaczasz MAX, i dajesz start
    otrzymasz dw wykresy - gorny jest wazniejszy, drugi powinien byc pusty - patrzysz na wartosc avg - jesli nie przekraca 2 to jest niezle - choc analiza takich wykresow jest rzecza BARDZo trudna i opiera sie glownie na doswiadczeniu
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Edek_z_Fabryki_Kredek
    Pierwsze na co zwrocilbym uwage to plyty - jak u Ciebie wyglada ta kwestia

Przy okazji jak juz masz problem - warto sie zainteresowac sie sterownikami ASPI. Poszukaj i wgraj ForceASPI 1.7
    Aspi, każdego rodzaju przerobiłem już od ponad roku, mam zainstalowane.

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

[quote="SidTheRat"]cdspeed nie jest az taki zly choc problemy niewatpliwie sprawia

poniewaz masz liteona, to jednak nie ma co sie zastanawiac i siegnac po najlepsze narzedzie - czyli kprobe

Miałem wcześniej KProbe, ale kłócił się z DVD Rip, bo obydwa instalują Aspi, tylko że różne wersje. Spróbuje jednak z KProbe. Najwyżej odinstaluje DVD Rip i Aspi, a następnie zainstaluje KProbe.
    Dzięki za pomoc.

Szeregowy Anonymous zero jak zero

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat
    odnajdujesz zakladke write strategy [druga od lewej], zaznaczasz MAX, i dajesz start
    otrzymasz dw wykresy - gorny jest wazniejszy, drugi powinien byc pusty - patrzysz na wartosc avg - jesli nie przekraca 2 to jest niezle - choc analiza takich wykresow jest rzecza BARDZo trudna i opiera sie glownie na doswiadczeniu
    Sid, jako że nie ma nigdzie sensownego opisu analizy wyników z tego programu (przynajmniej ja nie znalazłem), mógłbyś szerzej opisać wyniki ze swoich doświadczeń? Głównie ilość błędów i ich znaczenie. U mnie np. płytki odczytują się wspaniale, ale kProbe pokazuje na no-name AVG nawet dochodzące do wartości 7. Zacząć się o nie bać?
    Na starych Verbatimach MetalAzo rzeczywiście wynik w granicach 2 do 2,3

Domyślnie

i nie ma takiego przepisu, i prawdopodobnie nigdy nie powstanie poniewaz jest to coz.. bardzo rozmyta kwestia - ilosc bledow bolesnie zalezy od temperatury napedu i samej plyty, do tego pojawiaja sie czasem roznego rodzaju artefakty w wynikach ktorych nie sposob wszystkich opisac - a wylapie je tylko ktos kto jednak ma juz jakeis dowiadczenie

dla mnie DOBRA plyta to taka z avg =< 0.2 avg, maks < 10, przy ogolnej plaskiej charakterysytyce - jednak znalezienie takich plyt to coz.. zadkosc [albo trzeba byc sprezynem - on takich wyczesuje na peczki]
    kazdy inny wykres to inna bajka - moze strzele na ten temat art - ale coz.. wydaje mi sie ze akurat opis takiego czegos - wbrew pozorom - niewiele wniesie, bez doswiadczenia i zrozumienia tematu [ktore jest z doswiadczeniem tozsame] nie ma co sie za anilze brac

a co do aspi - od kiedy krpobe instaluje aspi? kprobe to jeden exec i jeden dll - nic wiecej, nie trzeba tego nawet instalowac
    Hit Me, If You Can...

Sprężyn
    Gość

Domyślnie

hihihi ma sie farta.
    Ale fakt, ze nawet bardzo duzy poziom C1 nie dyskwalifikuje plyty.
    Czesto da sie takze odtworzyc przy niewielkiej ilosci C2 - przy wieksze
    pojawiaja sie problemy.
    Mysle ze sposob oceny ktora podal Sid jest niezly tylko moze z
    DOBRA zmienilbym na BARDZO DOBRA

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

a co do aspi - od kiedy krpobe instaluje aspi? kprobe to jeden exec i jeden dll - nic wiecej, nie trzeba tego nawet instalowac[/quote]

A można sobie sprawdzić programem aspichk czy nie została zmieniona wersja sterowników aspi, często jest niby ta sama wersja lecz z innymi datami.

Domyślnie

mozna sprawdzic - generalnie przy jakichkolwiek watpliwosciach uzywamy force aspi i klopot znika
    kprobe NIE wymaga instalacji i nie ma jak podmieniac bibliotek aspi - mozesz sobie orzpakowac zipa i od razu odpalic
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

No właśnie czytam sobie to co piszą Tomek.K. oraz SidTheRat, i stwierdzam, że kProbe znalazłem only w wersji instalacyjnej (exe), a do tego po instalacji grzecznie mnie poproszono o restart Wingrozy. To jak to w końcu jest - instaluje ten progs coś do systemu, czy nie? Pytanie banalne ale fakt instalacji (aspi) lub jej braku może rzutować na wyniki testów.

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

hm, faktycznie po instalacji bylem proszony o restart kompa, czyli musiala zajsc zmiana w bibliotekach/rejestrze windy... wiec o co chodzi z ta mozliwosci bez instalacji?

Domyślnie

dostaje kproba z takiego zrodla z ktorego przychodzi do mnie tylko exec i bmg.dll - nazwy zrodla nie podam - wrzucam w katalog i odpalam - rusza

na dodatek dziala

apsi mam od zawsze 4.60 i bardoz dbam zeby takie bylo, pod 2k3 nie da sie cichaczem zainstalowac zadnego sterownika wiec nie sadze zeby cos mi sie zalozylo w tle

wiec tak to jest z instalacja u mnie
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

SidTheRat, no nie wiem, co szkodzi podać źródło? Jeśli to taka tajemnica, sprawdź chociaż, czy dystrybucja jaką posiadasz ma te same pliki, co instalacyjna, z którymi spora część użyszkodników się spotyka. Prosze o to jedynie w kwestii wyjaśnienia, czy aby sposób dystrybucji nie rzutuje na wyniki, jakie kto ma u siebie testując nośniki.
    Pozdro.

Domyślnie

w tym wypadku szkodzi
    sadze ze nie ma szans zeby pliki byly inne - zreszta zrob eksperyment - przekopiuj swoj plik z kprobem do innego katalogu, zmien mu nazwe na bla.exe, razem z nim przenies ddl'ka bmg.dll i odpal - ruszy bez krzykow -pliki ini ktora sa w typowym katalogu kproba pozostawil instalator
    nie zauwazylem roznic miedzy wynikami z proba zainstalowanego klasycznie i takiego ktorego po prostu rozpakowuje
    pozatym - koniecznosc resetu po instalacji naprawde o niczym nie swiadczy
    w tym miejscu koncze temat pt. 'sid tlumaczy sie dlaczego uzywam proba tak a nie inaczej' bo nie chce sie z niczego tlumaczyc juz
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

Hmmm... No dzięki...

Domyślnie

wszsytkich zainteresowanych zapraszam do lektury pliku irunin.dat w katalogu z problem - znajdziemy tam kompletny skrypt instalatora - i tak instaluje sie force aspi 4.60 - roznica w datach polega na oczywstej roznicy w czasie powstania pliku

nie zamieszczalem i nie zamieszczam skanow moich plyt - wiec to jak zaisntalowalem proba [a wiem ze zrobilem to dobrze] nie powinno chyba byc problemem

oznacza to ze sie pomylilem, wiec juz wiecej sie nie bede wypowiadal

amen
    [nareszcie]
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

Widzę, że zadawanie pytań jest TU tak samo niemile widziane jak TAM (mówię o Forum).
    Tak więc zastanawiam się, czy aktualnie SidTheRat ma "te dni" czy tylko ja jestem tu niemile widziany...
    Też mi się już nie chce pisać. Dzięki za trud SID.

P.S. Zainteresowanym (o ile tacy są jeszcze) powiem, iż czekając na odpowiedź, sam dokonałem analizu instalki kProbe.
    Instalator kopiuje:
    - pliki aplikacji do /Program Files/kProbe/
    - pełen zestaw ForceASPi do katalogu /Windows/ForceASPI/
    - deinstalator w /Windows/iun6002.exe
    Następnie instaluje wybrane ASPI opierając się na diagnostyce systemu (dane w pliku o jakim wspomina SID) i instaluje ASPI, stąd potrzeba restartu komputera. Oznacza to, że wyniki powinny być miarodajne, jako że program w wersji instalacyjnej dodaje u każdego użyszkodnika to samo ASPI.
    I to by było na tyle...

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Od razu się gryzą, what's up with you ppl ? Za dużo przestrzeni? Może to wiosna? Czy wszyscy chą ostrej moderacji takiej jak się za dobrych czasów na efnecie praktykowało?

Każdemu zdaża się gdzieś pizdnąć, bo każdy jest tylko człowiekiem, czyli nie unosić się, bywa..

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Aha, co do K's Probe, w miarę możliwości wykorzystywany jest tryb ASPI, z racji jego bezawaryjności i braku większych błędów. Jeżeli jednak użytkonik nie odnotowuje problemów, wtedy może na siłę włączyć tryb ASAPI (czyli ASPI w wersji M$).
    Jako że już teraz większość problemów z obsługą ASAPI została już rozwiązana, tak więc wersja 2.xx będzie obsługiwał tylko ten drugi tryb...

Domyślnie

monter... znowu zaczynasz? niemile widziany? powinienes juz wiedziec po tym co robilem TAM ze osoba niemile przezemnie widziana natychmiast sie o tym dowiaduje - nie w moim stylu podchody i obrazanie kogos na raty - brzydze sie hipokryzja, zaklamaniem i owijaniem gowien w sreberka - wiec nie, nie mam nic do ciebie

inna sprawa jest to ze coz.. jakby to powiedziec delikatnie - nie musze odpowiadac na wsyzstkie pytania i tyle
    a jesli slysze pytanie dlaczego cos mi dziala to co mam powiedziec? dziala i juz... dalsze drazenie tematu wyglada tak jakby mi jednak nie dzialalo

na tym skoncze
    i zaniecham dalszych publicznych wypowiedzi - szkoda moich nerw
    Hit Me, If You Can...

Domyślnie

Ja się nie gryzę, stwierdziłem tylko fakt poddenerwowania i wyrażenie braku chęci na udzielanie odpowiedzi (cytat: "nie chce mi się tłumaczyć już").
    Niczego nie zaczynam. A w zasadzie to kończę. OFF

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat
    cdspeed nie jest az taki zly choc problemy niewatpliwie sprawia

Niestety górny wykres zawsze pokazuje jakieś błędy C1 i praktycznie zawsze przekracza 2, a dolny avg C2 też często pokazuje wartości przekraczające 2, ale rzadziej niż górny. Płyty nagrane z prędkością x4 czasem nie pokazują błędów C2, ale i tak rzadko zdarza się by błędy C1 i wartość średnia avg była ponizej 2.
    W związku z tym mam pytanie czy w serwisie coś poradzą i może ewentualnie z czymś takim wogóle przyjmą reklamację, bo mogą uznać że nagrywarka nagrywa i czyta płyty, a ja się tylko czepiam.
    Może dać im na dyskietce screeny z kprobe i cd speeda.
    Nagrywarka jest jeszcze do września 2004 na gwarancji.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Weź przeczyść soczewkę lasera oraz nagraj płyte powyżej prędkości 16x.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia