+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Jak odzyskać dane - HELP ME

Yakida
    Gość

Domyślnie Jak odzyskać dane - HELP ME

Jak w pytaniu. Mam CDr na którym zapisałem parę cennych plików. Nagrałem je jakieś 2 lata temu. W tym roku dograłem folder ze zdjęciami i krótki film zrobiony aparatem cyfrowym. Dodam, że do tej pory zawsze prawidłowo komputery otwierały tego CDR-oma, nie miałem żadnych problemów. Dzisiaj również, nawet skopiowałem kilkanaście fotek. Nic nie zapowiadało tragedii. Aż tu nagle.....coś mu "odbiło". Nagle nie chce normalnie"zastartować" w stacji. A przecież jeszcze przed chwilą "chodził". Naszło go tak jakoś. I nie pomaga reset kompa. CDr jest cały, w b. dobrym stanie. Mam w domu 2 komputery. Więc najciekawsze jest to, że na starszym (3 lata) system "nie widzi" dysku. Po włożeniu do stacji, kręci się jak oszalały (odgłos ze stacji jest inny niż zawsze, trochę głośniej i bardziej intensywny), a po kliknięciu na ikonkę CD, pokazuje tylko komunikat "brak dysku". Więc gdy tak się kręci, to blokuje mi cały system, bo wtedy nic już mi nie działa. Chodzi cały czas. Na szczęście jest możliwe wyłączenie go przyciskiem otwierania szuflady. Po wysunięciu szuflady nagle wszystko jest dobrze. Stacja jest dobra, bo inne dyski spokojnie "chodzą", a nagrywarka normalnie nagrywa. Na tym nowszym (1 rok) "odpala" elegancko, ale....nie widzi kilku (dla mnie najważniejszych) plików. To są zdjęcia. Jestem zdruzgotany, bo to są zdjęcia mojego syna z ważnej dla mnie i niego uroczystości. Proszę mi pomóc je odzyskać. Jak to zrobić i czym? Czy wogóle jest to możliwe?
    Wydaje się, że gdyby był taki program, który umiałby odczytać pliki, których w normalnym układzie nie widać - są przecież progi, którymi odzyskuje się dane nawet ze sformatowanych twardzieli - to wydaje się, że coś można by próbować. Są programy do odzyskania i odczytywania plików usuniętych z dysku w normalnym trybie. Bo te pliki na pewno są na CDr, to jest kwestia ich wychwycenia. Ale jak?

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Jest duża szansa że odzyskasz te dane przy pomocy programu BadCopy Pro, strona domowa produktu:
    http://www.jufsoft.com/badcopy/cd_recovery.asp
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Yakida
    Gość

Domyślnie

Sęk w tym, że doczytałem się (min. na www.dobreprogramy.com i w Chipie) o braku w wersji Trial, a taką tylko można gratisowo zassać, że nie ma w niej opcji kopiowania.

Uwaga!

Wersja testowa nie posiada funkcji zapisu odzyskanych danych.
    Natomiast teraz nie stać mnie na wydatek ok 40$ za pełną wersję. Nawet w takich okolicznościach (dla cennych i niepowtarzalnych zdjęć). Ponadto, jak sam wskazujesz niejednoznacznie, że jest tylko duża szansa.

Sciągnąłem kilka progów, ale one na tym drugim kompie "nic nie widzą" poza tymi plikami, które "zauważa" ten drugi komputer. Natomiast na tym komputerze, na którym nie czyta wogóle, dopóki nie uda się chociażby sama eksploracja dysku, nic nie zrobię żadnym programem.

Jak widzisz, potrzebny jest program, który czyta wszelkie informacje, nawet te teoretycznie usunięte. Bo jak sam wiesz ślad po nich (np; na twardym dysku) zawsze zostaje. I potrzeba specjalnych programów, aby je sprzątnęły.

Tym bardziej na CDr-omie, jeśli sam ich nie wykasujesz (płyty wielosesyjne), to z pewnością tam są. Zatem jest to - powtórzę - kwestia ich samego odczytania, tylko czym i jak?
    P.S. A ja nic nie kasowałem, odpada też przypadkowe usunięcie, bo na procedurę uruchomienia takiego procesu (kasowanie) składa się kilka kolejnych czynności - w żadnym wypadku nie jest możliwe ich przypadkowe usunięcie.

Domyślnie

Jeżeli chcesz mogę Ci pomóc, mam licencję na ten program. Szczegóły wysyłam na PMa.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Jeżeli chcesz mogę Ci pomóc, mam licencję na ten program. Szczegóły wysyłam na PMa.
    przeczytałem temat i zastanawiam się czy nie uzyskałbym pomocy ze strony Sobala , miałem przypadek utraty danych na twardym dysku , próba reinstalacji windy zakończona formatem , oczywiście reszta normalnie jak po instalce , nowe programy i sterowniki itd itp , domyślam się że po takiej akcji nie ma szans na odzysk danych zapisanych przed formatem , lecz jeśli jestem w błędzie to chętnie poproszę o umożliwienie odzyskania danych (zdjęcia)
    pozdro
    email
    gg

Domyślnie

A, czyli chcesz odzyskać dane z HDD? Jest troche dobrego a darmowego softu do tego, ale po takiej akcji (format, reinstalcja) masz bardzo nikłe szanse powodzenia...

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    A, czyli chcesz odzyskać dane z HDD? Jest troche dobrego a darmowego softu do tego, ale po takiej akcji (format, reinstalcja) masz bardzo nikłe szanse powodzenia...
    czyli nici z odzysku szkoda

Szeregowy masterton1 ma szanse

Talking skasowane uppsssssss

witam wszystkich....chwila nie uwagi i usunełem sobie moje dokumety z kompa...jak moge je odzyskać ,przywrocic do stanu poprzedniego.....help mi...pozdrawiam wszystkich siema

Domyślnie

start , programy , akcesoria , narzędzia systemowe , przywracanie systemu , znajdź ostatni zapis systemowy i przywróć system do tej daty
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)