Jak w pytaniu. Mam CDr na którym zapisałem parę cennych plików. Nagrałem je jakieś 2 lata temu. W tym roku dograłem folder ze zdjęciami i krótki film zrobiony aparatem cyfrowym. Dodam, że do tej pory zawsze prawidłowo komputery otwierały tego CDR-oma, nie miałem żadnych problemów. Dzisiaj również, nawet skopiowałem kilkanaście fotek. Nic nie zapowiadało tragedii. Aż tu nagle.....coś mu "odbiło". Nagle nie chce normalnie"zastartować" w stacji. A przecież jeszcze przed chwilą "chodził". Naszło go tak jakoś. I nie pomaga reset kompa. CDr jest cały, w b. dobrym stanie. Mam w domu 2 komputery. Więc najciekawsze jest to, że na starszym (3 lata) system "nie widzi" dysku. Po włożeniu do stacji, kręci się jak oszalały (odgłos ze stacji jest inny niż zawsze, trochę głośniej i bardziej intensywny), a po kliknięciu na ikonkę CD, pokazuje tylko komunikat "brak dysku". Więc gdy tak się kręci, to blokuje mi cały system, bo wtedy nic już mi nie działa. Chodzi cały czas. Na szczęście jest możliwe wyłączenie go przyciskiem otwierania szuflady. Po wysunięciu szuflady nagle wszystko jest dobrze. Stacja jest dobra, bo inne dyski spokojnie "chodzą", a nagrywarka normalnie nagrywa. Na tym nowszym (1 rok) "odpala" elegancko, ale....nie widzi kilku (dla mnie najważniejszych) plików. To są zdjęcia. Jestem zdruzgotany, bo to są zdjęcia mojego syna z ważnej dla mnie i niego uroczystości. Proszę mi pomóc je odzyskać. Jak to zrobić i czym? Czy wogóle jest to możliwe?
Wydaje się, że gdyby był taki program, który umiałby odczytać pliki, których w normalnym układzie nie widać - są przecież progi, którymi odzyskuje się dane nawet ze sformatowanych twardzieli - to wydaje się, że coś można by próbować. Są programy do odzyskania i odczytywania plików usuniętych z dysku w normalnym trybie. Bo te pliki na pewno są na CDr, to jest kwestia ich wychwycenia. Ale jak?

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem