niemoge nagrywac nic na plyty cd-r wyskakuje cos zwiazanego z kalibracja predkosci ale niewiem o co chodzi nieznam sie na tym. na plyty cd-rw nagrywa normalnie prosze o pomoc. z gory dzieki. jesli mozna prosze o odpowiedz na emeil: tomekp7@wp.pl
niemoge nagrywac nic na plyty cd-r wyskakuje cos zwiazanego z kalibracja predkosci ale niewiem o co chodzi nieznam sie na tym. na plyty cd-rw nagrywa normalnie prosze o pomoc. z gory dzieki. jesli mozna prosze o odpowiedz na emeil: tomekp7@wp.pl
Czesc,
Problem w tym wypadku tkwi w nośniku, jeżeli chcesz nagrywać bez problemu to po prostu zmień płyty. Ale jeżeli już musisz nagrać na tej płycie, to zrób co poniżej.
Zacznij od instalacji ASPI - artykuł tutaj: http://www.cdrlab.pl/article_wstep_1612.html
Potem zaktualizuj firmware w napędzie.
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
gdzieki za porade sprobuje a jak sie nieuda odezwe sie jutro dzieki za pomoc
Napisz moze chociaz co to za nagrywarka....
Moze po prostu jakas stara i laser siada, mamy tu tak zgadywac?
Pozdrawiam/ Grzeniu
Jeżeli nie pomogą powyższe wskazówki, to warto jeszcze przeczyścić soczewkę lasera.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
a jak przeczyscic te soczewke laserowa bo ja zabardzo to sie nieznam na tymzgory dzieki
delikatna sprawa , musisz rozebrać nagrywarkę tzn. zdjąć górną obudowę , znajdziesz tam soczewkę lasera która jest bardzo wrażliwa na zadrapania więc do czyszczenia polecam patyczki higieniczne spirytus , najlepiej 99%, nie można używać perfum lub wody po goleniu ,te spiryty pozostawiają osad nie widoczny gołym okiem , patyczek z watą należy delikatnie zwilżyć w spirytusie i przemyć soczewkę ale delikatnie , najlepiej ruchem okrężnym , po czyszczeniu odczekaj chwilę aż spiryt wyschnie i można składać pokrywę
p.s. jak nie dostaniesz w sklepie małej butelki spirytusu "50ml" lub "100ml" to kup całe pół litra , jak ci co zostanie to chyba nie muszę ci mówić co z tym zrobić![]()
Ja jeszcze dodam do wypowiedzi Asterixa, że przed rozbiórką napędu musisz za pomocą np. spinacza wyjąć ręcznie tackę, panel przedni, a potem wykonujesz dalsze wskazówki.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Napisał grzeniu
dalej nie wiemy co to za palnik.
czekamy na info bo to bardzo wazna sprawa.
sam ostanio mialem problemy z esperą 52x bo nie szla na moim teacu 16x. verbatimki szly i tdk tez i oparte na gigastore tez ale nie te espery. po prostu stary palnik i nowe nosniki i nie radzi sobie z nimi, zajechany nie jest laser spoko.
dlatego tez czekamy na nazwe palnika (no chyba ze ja przeoczylem w poscie).
podaj jeszcze na jakich plytach palisz.
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
Sir A C. Clarke
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)