+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Problem z odczytem w LG GCE-8480B

Szeregowy mat-88 ma szanse

Domyślnie Problem z odczytem w LG GCE-8480B

Witam Was!
    Otóż problem jest następujący:
    Mam nagrywarkę LG model: GCE-8480B.
    I mój problem polega na tym, ze nagrywarka czyta mi niektóre płyty CD-RW (normalnie idzie skopiować dane), niektórych nie czyta (tzn. pokazuje co jest na krążku, ale nie idzie w ogóle skopiować). Natomiast jeżeli biorę tą płytę do znajomych to im czyta i kopiuje normalnie. Upgrade'owałem firmware na 1.06 oraz czyściłem laser, ale to nic nie dało. Nie wiem co zrobić, żeby to działało...

PROSZĘ POMÓŻCIE MI

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Mimo przeczysczenia laser`a moze byc on juz wypalony z deczka, naped juz swoje ma i nie bedzie zyl wiecznie. Te cd-rw pewnie juz sa wyeksploatowane, jedyne co mozesz teraz robic to kupowac rw dobrej jakosci, bo podkrecac lasera tez nie ma co bo jeszcze wczesniej ci padnie.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Exclamation Rozlegulowana głowica

Sorry, ale coś takiego jak "wypalenie lasera z deczka" nie istnieje Dla przypomnienia podam, że jest to tylko dioda laserowa, która może się całkiem wypalić - a w tym wypadku wszystko wskazuje na to, że nadal działa. Najprawdopodobniejszą przyczyną tego faktu, jest rozlegulowanie głowicy - który objawia się złym czytaniem płyt..
    Każdy napęd z wiekiem (niektóre modele - zwłaszcza starsze- rzadziej) w skutek wibracji wytwarzanych przez napęd i nietylko, powodują pogorszenie kąta wiązki światła lasera, wobec czego wiązka ta nietrafia w pity i landy (te fizyczne odpowiedniki bitów na płycie). Wobec tego napęd ponawia odczyt dotąd, aż poziom odczytanych danych będzie wystarczający dla mechanizmu korekcji błędów. Niestety czasem wiązka pada już pod takim kątem, że niejest już nawet możliwe odczytanie płyty. Prosto mówiąc: wiązka światła nietrafia na dane, a to co się odbije od płyty i dotrze do fototranzystora niepozwoli na dalszy odczyt danych. Co gorsza sytuacja się bardziej komplikuje w przypadku nagrywania płyt - gdyż w naszym napędzie może się czytać świetnie (ten sam kąt) a w innych wogóle (lub przynajmniej zmiejszy się prędkość odczytywanych danych)! Czasami wystarczy tylko niewielka zmiana długości fali lasera - pewne odchyły są tolerowane. Dokonuje się tego przy pomocy mini potencjometra zlokalizowanego na głowicy lasera. W gorszym przypadku dochodzi konieczność regulacji kąta padania wiązki - tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana i czasami nawet niedowykonania - MOŻNA CAŁKIEM UTRACIĆ MOŻLIWOŚĆ ODCZYTYWANIA! Kiedyś regulowałem laser oraz całą głowicę w swoim CD-ROMie LG 52x, bo denerwował mnie jego odczyt (zresztą nietylko). Po wyregulowaniu kopiowanie całej płyty na dysk z 2:40sekund zredukowało się do 2:15sekund! Trochę się z tym naścierałem, ale warto było.
    I jeszcze jedna uwaga co do czyszczenia napędów - mam nadzieję, że nierobiłeś tego płytą czyszczącą, bo w ten sposób można tylko pogorszyć, gdyż takie płyty są przeznaczone jedynie dla sprzętu audio, gdzie soczewka jest wykonana zazwyczaj ze szkła, a w przypadku napędów jest wykonana z tworzywa(gorsza jakość podyktowana minimalizacją ceny) Jeśli dojdzie do tego duża prędkość wirowania płyty to porysowanie soczewki szczoteczką gotowe
    A co płyt RW, to podaj jakiego typu nieczyta - być może problem sprawiają tak zwane ULTRA-SPEED (prędkość zapisu od 16x), które mogą być nieczytane przez starsze napędy.

Szeregowy mat-88 ma szanse

Domyślnie

Płyty RW (Esperanza NOWE ), nie czyta plików typu *.mdf* z jednej płyty, a z drugiej czyta normalnie () oraz *.mds* (główny do odpalenia obrazu).
    Nie nogę nagrać na CD-RW (), laser czyściłem czystym alkoholem. Już nie wiem co jest grane z tym :/

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Exclamation Nigdy alkoholem!!!

Nieczyści się soczewki alkoholem, gdyż po wysuszeniu zostawia mikroskopijne krzyształki, które tylko pogarszają sprawe - jak niemasz specjalnego płynu, to lepiej użyj zwykłego płynu do mycia okien - spryskaj pałeczkę higieniczną i delikatnie przetrzyj całą soczewke. Potem dokłądnie obejrzyj ją pod światło czy niema zabrudzeń. Podaj niemarkę płyt a ich prędkość zapisu!

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A te płyty CDRW to jaki indeks prędkości posiadają? Bo jak większy od 16x to się nie dziwię, że masz problem.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)