+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Test jakości danych

Mati_17
    Gość

Arrow Test jakości danych

Posiadam od niedawna nagrywarkę BenQ DW1655, nie wiem czy to jest problem z nagrywarką czy może tak ma być, a mianowicie gdy nagram na niej płytę CD-R/RW to potem podczas testu jakości danych w Nero (ScanDisc) wszystkie kwadraciki (test powierzchni) zaswiecaja sie na czerwono, nawet jak sprawdzam na BenQ płyty nagrane na innej nagrywarce to tez wywala wszystko na czerwono, natomiast jak sprawdzam płytę DVD-R/RW to wszystko jest ok (wszystko na zielono).

I jescze mała prosba, może ktos podac linka do specyfikacji na których płytkach BenQ DW1655 nagrywa poprawnie, a których kompletnie nie trawi.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Test jakości danych-test.jpg  
    Ostatnio edytowane przez Mati_17 ; 02.Mar.2006 o 00:25

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

No a jak płyta się odtwarza na sprzęcie audio - bo takiej płyty dotyczy ten test.. jeśli niedziała poprawnie, to wszyskto jest OK(tzn. program dobrze wskazuje). Być może nagrywarka niepali na tym nośniku - pisz też przy jakiej prędkości paliłeś nośnik - w przypadku aduio ma to duże znaczenie!

Mati_17
    Gość

Domyślnie

Test dotyczy płyty audio, ale identycznie wywala mi na innych typach danych, a najlepsze jest że płyty odtwarza poprawnie pod kazdym wzgledem, a jak zrobię taki sam test na innym napędzie to wszystko wychodzi bardzo dobrze, zero błędów

Domyślnie

Coś mi się przypomina, że też mi sypało błędami - ale u mnie to był taki myk, że sektory były błędne niby od razu po nagraniu , tj. płyta niebyła wyciągnięta (znaczy szuflada otwarta bezpośrednio po nagraniu płyty). No ale u ciebie pewnie nie to.. A co pokazuje u ciebie Q-suite

Mati_17
    Gość

Domyślnie

QSuite na początku wywala mi taki oto komunikat: (załącznik)
    a następnie otwiera się, ale nie moge przeprowadzi testu QScan i nie wyświetla mi wszystkich danych na temat płyty itp., a co do innych ustawień to nie wiem bo nic nie próbowałem zmieniać. Mam tego BenQ dopiero parę dni i jeszcze nie bardzo obczaiłem te jego wszystkie funkcje
    Może to wina firmware (BCAB) ale nie wiem jak powinna działać na tym firmware które ma więc nie zmieniam bo i tak nie bedę miał porównania, a poza tym ta nagrywarka jest jeszcze na okresie próbnym (przed podpisaniem gwarancji) i boję się sam zmieniać firmware żeby sobie nie narobić kłopotów (raz sam zmieniałem w SAMSUNGU i nie mam pozytywnych wrazeń)
    Załączone obrazki Załączone obrazki Test jakości danych-qsuite.jpg  

Domyślnie

To jest normalne ostrzeżenie - niema się czym przejmować Na moim BenQ 1640 jest tak samo i wsyzstko działa mi poprawnie. CO do zmiany firmware to nie LG, że można coś skopać ewentualnie(złe firmware) - zresztą w przypadku BenQ można łatwo powrócić do poprzedniego - Nero może niepoprawnie współpracować z niektórymi (tak przy okazji to napisz którą masz wersję). Z gorszymi płytkami może być problem - nawet z tymi samymi -bo producenci poszukują coraz tańszych rozwiązań i zmieniają podwykonawców - zazwyczaj na gorszych(miałem niedawno sytuację z takimi badziewnymi krążkami - kupiłem 3 miesiące wcześniej i były zupełnie inne niż te ostatnie - zmiana oczywiście na gorsze(nośniki nadawały się do śmietnika). Niewarto oszczędzać 50 groszy na nośnikach - ostatnio znalazłem nawet dobre tanie płyty BenQ (tak naprawdę jest to Daxon). Płytki na 8x, ale świetny zapis wychodzi przy 4x. Także płytki Sony 8x(dla mnie osobiście lepiej wypada zapis niż na Verbatimach) są raczej dobre dla większości bezpieczne.

Mati_17
    Gość

Domyślnie

Obecna wersja firmware nagrywarki to BCAB mam Nero 6.6.0.18, sprawdzałem jeszcze jak zachowuje się Nero i QSuite na płytach DVD i wszystko jest git QScan wszystko przeskanował, a Nero pokazał że cała płyta jest bez błędów, (wcześniej wszystko sprawdzałem na płytach CD-R/RW i Nero wywala błędy, a QSuite nie wyswietla wszystkich informacji o takiej płycie, QScan wogule nie chce skanować takich płyt czyżby to narzędzie było tylko do DVD-ek, a napęd miał problemy z testem płyt CD-R/RW i dlatego Nero świruje), nagrywać nagrywa bardzo dobrze nawet płyty najgorszej jakości np Hawk-i ale potem test tych nagranych przez siebie płyt mu nie wychodzi (mam drugi naped DVD SAMSUNGA i jak na nim skanuje płyty CD-R/RW dopiero co nagrane w BenQ to mam zero błeów w Nero.
    Troche dziwne

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)