+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: Problem z nagrywaniem CD-RW na nagrywarce DVD BENQ DW1650

grant
    Gość

Domyślnie Problem z nagrywaniem CD-RW na nagrywarce DVD BENQ DW1650

witam!
    jakis czas temu kupilem nowa nagrywarke DVD BENQ DW1650, nagrywa spoko plytki DVD jak i CD-R, DVD+RW chyba tez nie bylo problemu... ale nie moge nagrac CD-RW! w ogole, sprawdzalem 3 plytki i na kazdej wystapil blad, dokladnie w nero wyskoczyl komunikat...
    "nieprawidlowy dysk, nieprawidlowy stan zapisu, BENQ DVD DD DW1650\H0 T2, nie mozna wykonac polecenia Zakoncz Sciezke, zapis nie powiodl sie!"

no i teraz nie mam pojecia dlaczego nie chce nagrywac...? moze to miec wplyw z predkoscia zapisu? nagrywalem na plytce EMTEC CD-RW 4x-10x a nagrywalem z predkoscia 12x bo mniej nie moge ustawic...
    wiec albo jest cos nie tak z nagrywara w co watpie..., albo nie wykrywa, ze to CD-RW i nie wskazuje predkosci nizszych... albo CD-RW tak jak CR-R moze nagrywac najwolniej od 12x a jak mam CD-RW na maxa do 10x to wtedy nie da sie nagrac...

wie ktos co to moze byc?
    dzieki z gory za wskazowki!
    pozdrawiam

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

nowy firmware powinie rozwiązać problem http://www.benq.pl/ServiceAndSupport...uct=838&type=B
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Nagrywarki BenQ mają problemy z zapisem/odczytem nośników CD-RW. Wiele razy to opisywałem, ale jakoś nie przekonywali się do mojej wypowiedzi użytkownicy BenQ'ów. Teraz sami widzicie, że co trochę na forum jest poruszany temat o problemie z obsługą płyt CD-RW przez nagrywarki BenQ.
    Można wybrnąć z tej sytuacji wgrywając nowy firmware (tak jak to pisał Asterix) lub zmienić markę płyt RW na inną.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

prawdę mówiąc nie miałem kłopotów z palenie płytek CD-RW na mojej benq 1640 , płytki na których testowałem to: Akoss x 10 , Dysan x 12 , TDK x 8, Lead data x 4 , Vebatim x 12 , nagrywałem muzę w mp3 , wszystkie chodzą , firmware nie najnowszy bo BSLB ale lepiej pali niż BSOB
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

grant
    Gość

Domyślnie

hmm no ale ja mam najnowszy bios [juz byl oryginalnie wgrany w momencie zakupu] a na stronie BENQ nie ma jeszcze nowszego! mysle jednak, ze to wada techniczna... chyba oddam ja do sklepu na gwaancji i nie zrezygnuje z BENQ bo jednak inne plyty nagrywa niezle! naczytalem sie forum przed wyborem nagrywarki DVD no i 2/3 osob polecalo wlasnie BENQ, zarowno recenzje oficjalne jak i normalne wypowiedzi na forum... watpie, ze chodzi tu o firme plyty CD-RW, na dysanie tez bylo sprawdzane... wiec raczej nagrywara sobie nie radzi z kazda CD-RW a wiec mysle, ze to blad w produkcji, na ktory niestety ja sie natknalem...

jak jeszcze jakies pomysly macie co mozna by bylo sprawdzic przed oddaniem nagrywary do sklepu to czekam!

aha zainstalowalem sobie na probe inny program niz nero do nagrywania plyt i w nim jak wloze CD-RW to nie moze nawet odczyac plyty i sie meczy... natomiast jak wloze jakas DVD-R czy DVD+R to od razu rozpoznaje plytk i mozna nagrywac... wiec wnioskuje, ze to musi byc cos w nagrywarce na poziomie plyt CD-RW i nowa o tym samym modelu nie bedzie miala takich przygod...

thx za odp.
    pozdro

grant
    Gość

Domyślnie

kupilem wlasnie CD-RW firmy BENQ czyli takiej jaka mam nagryware DVD, no i nagralo plyte... tylko, ze plytka ta jest szybkosci 12x a mozna bylo nagrac tylko 4x i 10x... hmm czyli nagrywarka jednak jest dobra tylko jesli chodzi o plyty CD-RW trzeba dobrac, ktore najlepiej na niej chodzia?
    tylko dziwne, ze np. na dysan nie nagrywa tez... mam oryginalnie wgranego biosa i narazie nowszego nie ma... moze powinienem samemu grac tego biosa ze strony BENQ jeszcze raz...?

ktos ma jakas opcje?
    pozdro

grant
    Gość

Domyślnie

wgralem biosa ze strony BENQ, jest to samo... EMTEC CD-RW nie rozpoznaje i nie moze nagrac a BENQ CD-RW rozpoznaje i nagrywa tylko, ze plytka jest do 12x a on pokazuje, ze na maxa moze 10x wiec nie wiem dlaczego...

czyli co uwazacie? nagrywarka jest dobra i nie ma sensu jej zanosic do sklepu tylko trzeba dobrac odpowiednia CD-RW, ktora na niej bedzie dzialac? wiadomo mi glownie chodzi o plytki DVD +/- R i +/- RW no i CD-R a to nagrywa dobrze, no ale czasem ktos do mnie wpada z CD-RW no i troche lipnie jak tylko niektore plyty beda wypalane...
    teraz nie wiem czy to tak zostawic czy zaniesc... no ale raczej tam nic nie zrobia jak powiem, ze jak plyte wypala a jakiejs nie... powiedza, ze byly wadliwe i nagrywara jest dobra i tyle...
    moze lepiej czekac na nowe biosy?

co myslicie?
    pozdro

Domyślnie

Płyty Emtec bardzo się popsuły. Nie warto na nich nagrywać, a przede wszyskim bardzo ważnych danych.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

grant
    Gość

Domyślnie

no na CD-RW nie mam zamiaru nagrywac waznych danych...
    no ale czy EMTEC jest dobry czy nie to juz mniejsza o to...
    kwestia czy mam ja oddac do serwisu czy zostawic bo tak jest w BENQ, ze niektore nagrywa a niektorych nie widzi i szansa tylko w nowych biosach?
    ale jednak asterixowi dysana 12x nagralo a mi nie... wiec jak zwykle sprzet sprzetowi nie rowny nawet tej samej firmy...?

co zrobic? ODDAC starajac sie wymienic na nowa czy ZOSTAWIC i wybrac taka CD-RW na ktorej nie ma problemu z nagrywaniem?
    ...

Domyślnie

Że na płycie widnieje ten sam producent, to nie znaczy, że płyty pochodzą z tej samej fabryki. A jak już są, to mogą pochodzić z innej partii.
    W dziale Artykuły jest art. na ten temat.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

rex
    Gość

Domyślnie

to dziwne , bo ja mam też 1650, płyta identyczna EMTEC- nagrawam bez problemu.W sumie nagrałem jedną płytke juz ok 20 razy (swoja droga ile razy mozna nagrywac taką płytę CD-RW?).Nagrywa mi płyte w ponad 8minut - pali z szybkoscia 10x- to chyba za długo troche ?.Zarówno w nero jak i alkoholu nie ma problemu.Zapisywałem jako zakonczona sesja , multi , overburning.Wiec myslę ,ze to wina plytki.Jeszcze jedno -ja płytę kasuje po dwa razy szybkim kasowaniem , bo jak raz skasowałem jednokrotnie , to był problemik- coś nie tak z tym wymazywaniem!Więc może spróbuj tak zrobić?

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)